Advertentie
financiën / Nieuws

Overheden blij met teruggave IJslandmiljoenen

Eindelijk zijn ook de laatste miljoenen van de IJslandse banken terug bij de gemeenten en de provincies.

22 oktober 2014

Jaren zag het er naar uit dat de tientallen miljoenen Nederlandse euro’s in IJsland voor altijd verdampt zouden zijn. Maar deze week kwam er dan eindelijk het heugelijke nieuws: het geld is terug, inclusief de rente. Een grote opluchting in deze tijden van bezuiniging.

Investeren in samenleving
De provincie Groningen had 30 miljoen in deposito staan bij twee IJslandse banken. Een lange tijd zag het er naar uit dat dit geld niet of niet volledig terug zou komen. Maar de afgelopen jaren is door de curator van onder meer Landsbanki in fases enkele miljoenen teruggestort. Gedeputeerde William Moorlag is blij.  ‘Het heeft lang geduurd, maar al het geld is terug en kan alsnog worden geïnvesteerd in de Groninger samenleving.  Dat is boven verwachting.’
 

Rente
Door de verkoop van de nog resterende vordering via Deutsche Bank ontvangt de provincie nu nog eens  ruim € 4,6 miljoen.  Valuta- en rente-effecten hebben tot gevolg dat de provincie meer dan de oorspronkelijke hoofdsom heeft terugontvangen,  in totaal bijna € 10,7 miljoen.

Formeel afgerond

Ook de provincie Noord-Holland heeft haar resterende IJslandvorderingen (Landsbanki) verkocht. Het betreft een bedrag van (omgerekend) 81,63 miljoen euro, de hoofdsom en de toegekende rente. De transactie is inmiddels formeel afgerond. ‘Ik ben blij dat met de verkoop is zeker gesteld dat nu ook Noord-Holland en haar partners het bedrag volledig terug hebben’, laat gedeputeerde Financiën Elisabeth Post weten.
 
Voortrekkersrol

De provincie maakt onderdeel uit van de zogenaamde Noord-Hollandgroep, waarin een aantal decentrale overheden, die ook een vordering hadden op Landsbanki, zijn vertegenwoordigd. De provincie heeft een voortrekkersrol gespeeld in de verkoop van hun vorderingen.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre
Dat is goed nieuws. Toch is het raar dat het Rijk haar vordering eerder solo verkocht. Het bewijst dat ze alleen voor zich zelf gaat. Net als bij decentralisatie zorg. Volgens mij is de kloof tussen overheden steeds groter aan het worden.

Nu maar hopen dat gemeenten het geld goed benutten of aan elkaar uit kunnen lenen, want anders staat Dijsselbloem weer klaar om deze enorme schep geld voor nul procent in te pikken ( schatkistbankieren).
Kareel
En nu ook graag de miljarden uit Griekenland (met rente, volgens ene JKdJ).
adriana
iDie vorderingen waren toch doorverkocht?.
Janneke
Vraagt niemand zich af waarom de provincies zoveel geld op hun bankrekening hebben staan? Wat gaan ze daar mee doen. Je kan het altijd wel ergens in investeren maar is dat doelmatig en gewenst.

En dat terwijl de overheid miljoenen tekort komt.



Geld moet mijn inziens terug naar de overheid. Al was het maar om het enorme overheidstekort terug te brengen.
Jan
Ik vraag me altijd af: wie koopt die vorderingen? Als het voor het volledige bedrag plus rente gebeurt, valt er toch niets meer op te verdienen? Of doendeze overheden toch ietsje te enthousiast over deze deal en zou er meer te halen zijn geweest met wat meer geduld?
Pierre
Janneke,
Waarschijnlijk vimd je dat het naar de Rijksoverheid terug moet? Waar komen die geld tekort? voor naheffingen van Brussel, ruim 600 mio extra te betalen.Als er iets zonde is, dan is het wel geld naar Brussel brengen voor een zooitje uitvreters.
Maar de politiek heeft net weer een commissaris-baantje gelobbied,dus die gaat gewoon betalen.En ondertussen verlagen sommige gemeenten zich tot het voorstellen van timesharing bij scootmobielen.
p de roover
Wanneer krijg ik mijn geld terug? zijn het alleen de provincie s. niet de particulieren?
Advertentie