Advertentie
financiën / Nieuws

‘Onzekere’ precariobelasting leidt tot boosheid in Utrecht

Gemeenten zien in kabeltaks een handig middel om miljoenen euro’s binnen te slepen. Het leidt er echter toe dat de netwerkbeheerder vervolgens deze lastenverhoging weer doorrekent bij al haar klanten.

30 maart 2015

De precariobelasting (kabeltaks) is volgens de Atlas van Lokale Lasten 2015 opvallend sterk gestegen. Zo ook in Utrecht, waar gemeenten nu boos zijn omdat bewoners verhoogde elektriciteitsrekeningen ondervinden. Minister Plasterk buigt zich ondertussen nog altijd over het voortbestaan van de wet.

Extra miljoenen
Een toenemend aantal gemeenten, zoals in Utrecht Veenendaal en Utrechtse Heuvelrug, zien in de mogelijkheid van het heffen van kabeltaks voor nutsbedrijven een handig middel om miljoenen euro’s binnen te slepen. Het leidt er volgens het Algemeen Dagblad echter toe dat de netwerkbeheerder vervolgens deze lastenverhoging weer doorrekent bij al haar klanten: niet alleen voor de eigen inwoners maar ook voor die van omliggende gemeenten. Wie de Monitor van de Lokale Lasten erop naslaat ziet dat steeds meer gemeenten de precariobelasting zijn gaan heffen: voor het tweede jaar op rij is deze belasting in landelijk opzicht sterk gestegen. Via precariobelasting komt er nu 154 miljoen euro binnen: 16,7 procent meer dan een jaar eerder toen er 132 miljoen euro werd geïnd. De protesten vanuit de Tweede Kamer tegen precariobelasting bestaan inmiddels al meer dan tien jaar, maar tot een wetswijziging heeft dit nog niet geleid.

Rechtszaak 

Nu het nog kan, maken meer gemeenten gebruik van de belasting. De gemeenteraad van Veenendaal besloot volgens het Algemeen Dagblad onlangs dat netwerkbeheerder Stedin per juli 3 euro per jaar moet betalen per meter kabel in de gemeentelijke grond. Maar voor Veenendaal het geld kan ontvangen, moet er eerst worden afgewacht wat de rechtszaak tussen Stedin en gemeente Renswoude gaat opleveren. De netwerkbeheerder is namelijk van mening dat precariobelasting heffen niet zomaar mogelijk is bij een lopende overeenkomst. Mocht Stedin de zaak van Renswoude winnen, dan lijkt het een uitgemaakte zaak dat Veenendaal de extra miljoenen van precariobelasting ook op zijn buik kan schrijven.

'Belastingruimte niet beperken' 

Minister Ronald Plasterk beantwoorde in februari Kamervragen over het lange uitblijven van de afschaffing van precariobelasting. Hij gaf echter geen uitsluitsel. De belastingruimte van gemeenten, provincies en waterschappen mogen niet zomaar beperkt worden als daar geen compensatie tegenover staat, zo redeneerde Plasterk, die binnenkort met meer informatie komt. De Verening van Nederlandse Gemeenten (VNG) sprak zich eerder uit over de mogelijke afschaffing. ‘De VNG is tegen de afschaffing en zal de financiële consequenties van een eventuele afschaffing blijven benadrukken’, zo meldt de vereniging op de officiële website. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
"De protesten vanuit de Tweede Kamer tegen precariobelasting bestaan inmiddels al meer dan tien jaar, maar tot een wetswijziging heeft dit nog niet geleid"..........jaha, maar dan is het tóch niet zo belangrijk (of juist wel - anders bekeken). anders was allang een initiatief tot afschaffing aan de orde geweest geweest.........
Jeannette
Het gekke is dat ook ik de rekening krijg via Stedin, maar dat de kabel gewoon in mijn eigen grond ligt. Hier kan ik echter niets over heffen. Wat mij betreft is dit gewoon pure diefstal. En wat kan je er aan doen???
Ivo
Precariobelasting is indirect een belasting voor de inwoners, maar wel een die door iedereen betaald wordt in plaats van alleen de huiseigenaren.



Mocht het ooit worden afgeschaft, dan zou de gemeente moeten overwegen om de infrastructuur (bv glasvezel) weer in overheidshanden te krijgen en geen graafrechten meer verlenen, maar toegangsrechten op de kabel.
Advertentie