Advertentie
financiën / Nieuws

OM wil 2 ton van frauderende ambtenaren

Dat is de eis van het Openbaar Ministerie. De ambtenaren van gemeenten en provincie werden veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen in ruil voor de begunstiging van wegenbouwer Janssen de Jong.

11 mei 2012

Het Openbaar Ministerie (OM) wil in totaal ruim 213.000 euro terug van de Limburgse ambtenaren die zijn veroordeeld in een Limburgse bouwfraudezaak. De ambtenaren van gemeenten en provincie werden veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen in ruil voor de begunstiging van wegenbouwer Janssen de Jong.

Grand Prix van Monaco

De ambtenaren werden bijvoorbeeld gepaaid met een auto, tuinaanleg, schilderwerk, verbouwingen, dure diners in exclusieve restaurants, een reis naar de Grand Prix van Monaco, tickets voor concerten en voetbalwedstrijden, dagjes uit en geldbedragen. De rechter legde aan hen celstraffen op tot een maximum van één jaar.

Kraamborrel

Het grootste bedrag eist het OM van voormalig provincieambtenaar J.S. en zijn vrouw: bijna 67.000 euro. Het bouwbedrijf verrichtte op zijn verzoek gratis werkzaamheden aan huis en tuin. Een kraamborrel werd voor hem betaald. Zijn vrouw was volgens de rechter actief betrokken bij het vragen en aannemen van de giften. Mark J. en Rob A., twee ex-directeuren van Janssen de Jong die werden veroordeeld voor omkoping, worden niet geplukt. De redenering is dat zij persoonlijk geen financieel voordeel hebben gehad.

Hoger beroep

Het bedrijf werd niet vervolgd, onder meer omdat de NMa al een boete van ruim 1,5 miljoen euro oplegde voor verboden prijsafspraken. De meeste veroordeelden zijn in hoger beroep gegaan tegen hun straf. De rechtbank in Den Bosch behandelt de ontneming vanaf dinsdag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie