Advertentie
financiën / Nieuws

'Nullijn ambtenaren definitief van de baan'

Met het sluiten van het sociaal akkoord is de nullijn voor ambtenaren voor 2014 definitief van de baan, meent de centrale ambtenarenbond ACOP FNV.

22 april 2013

Met het vastleggen in het sociaal akkoord dat het bezuinigingspakket van 4,3 miljard voor 2014 van de baan is, is het ook onherroepelijk dat de nullijn voor ambtenaren is komen te vervallen. Dat stellen de FNV bonden die de werknemers in de overheids- en onderwijs- sectoren vertegenwoordigen, verenigd in ACOP FNV.

Aanvullende maatregelen

Wel staat in het akkoord dat het kabinet “aanvullende maatregelen” zal nemen indien uit Macro economische ramingen blijkt dat daar voor het jaar 2014 aanleiding voor is. Voorzitter Ruud Kuin van de ACOP FNV reageert hierop: ‘Wat de ACOP FNV betreft kan, ook als de cijfers in augustus blijken tegen te vallen, een herinvoering van de nullijn niet aan de orde zijn. Want feitelijk wordt dan het sociaal akkoord opgeblazen.’

Karwei is niet af
Verder heeft ACOP FNV “met instemming” kennis genomen van de afspraken vervat in het sociaal akkoord. Maar het karwei is volgens Kuin niet af:  ‘Er wordt in het sociaal akkoord ook het nodige aan de sectoren overgelaten als het gaat om de uitwerking van het akkoord. Wij zullen zorgen dat ook de overheidswerkgevers open en reëel overleg voeren over de arbeidvoorwaarden van de werknemers in de collectieve sector.’

Reacties: 23

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
@ Harold: je hebt wel een erg dikke duim! De feiten:

Salaris ontwikkeling ambtenaren t.o.v. bedrijfsleven (excl. 13e maand! en andere bonussen) is de laatste jaren veelzeggend. Het CBS geeft het volgende aan:

2001 jaar 3,4 -0,5

2002 jaar 3,5 +0,1

2003 jaar 2,7 +0,1

2004 jaar 0,5 - 1,0

2005 jaar 0,4 - 0,4

2006 jaar 1,5 -0,2

2007 jaar 2,5 +0,7

2008 jaar 2,3 -1,0

2009 jaar 1,9 -0,7

2010 jaar 0,8 -0,3

2011 jaar 0,2 -1,2



Het verschil is inmiddels opgelopen tot zo,n 4,5 procent in het nadeel van de ambtenaren (excl ziektekosten premies e.d.). Toch een aardig bedrag voor een gezin! Veel jongeren gaan voor meer salaris, de leaseauto, de goekopere hypotheek..... .

henk
o ja voor de volledigheid..... het nadeel voor de ambtenaren is nog vele malen groter als ik de greep van het rijk in de pensioenkas erbij tel (ten tijde van regering Lubbers). Voor leasauto's, bonussen, goekope hypotheken, + 4,5% meer salaris moet je bij het bedrijfsleven gaan werken dus.
Scheefwoner
@Henk

Veel bedrijven schrijven geen zwarte cijfers dus al sinds 2008/ 2009 geen salarisverhogingen, bonussen of een 13e maand en als een bedrijf niet CAO gebonden is zelfs salarisverlagingen om de spreekwoordelijke tent draaiende te houden. Nogmaals als jij vind dat je als ambtenaar tekort wordt gedaan ga solliciteren! Ik durf je zwart op wit te geven dat je snel zult ontdekken dat je fors zult moeten inleveren ten opzichte van hetgeen je nu verdient. Oh ja een leaseauto's worden bij bosjes uitgedeeld aan mensen die ze niet nodig hebben en banken strooien met goedkope hypotheken voor hun medewerkers. Dream on!
Zart
Bezuinigingspakket van 4,3 miljard voor 2014 is tijdelijk van de baan. Het is slechts een uitstel geen afstel. Nu blijkt dus waarom men tevreden is over het afgesloten sociaal akkoord. De nullijn voor ambtenaren is komen te vervallen.
Dieuwe / adviseur
Elke euro die naar de ambtenaren gaan, moet via de achterdeur extra bezuinigd worden. Het voelt niet lekker dat jij er straks 2% bij krijgt ter compensatie van de inflatie en dat je collega er uit vliegt vanwege de bezuinigingen. Overigens gebeurt dit laatste uberhaupt. Gemeenten moeten al het nodige bezuinigen ten gevolge van het regeerakkoord en de uitplaatsingen als RUD, Veiligheidsregio's die de nodige desintegratie (afbouw van de overhead)kosten met zich mee brengen. De 3D's (decentralisatie van rijkstaken) compenseren dit bij lange na niet..... Nee ik zie de mogelijkheid tot aankondiging van loonsverhoging als zoethoudertje.... Eerst zien dan geloven. Als ambtenaar pis je regelmatig naast het paaltje is de afgelopen jaren wel gebleken.
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Eindelijk gerechtigheid! Nu nog de nullijn voor gepensioneerde ambtenaren, of liever gezegd de min-lijn, van tafel. Rietkerk en Ruding roofden in het verleden "legitiem" uit de ABP-kas ten dienste van de algemene middelen. I want my money back!!
Niek / jurist
Mooie praatjes maar ik geloof er niks van. Er ligt dan wel een sociaal akkoord maar als het tegenzit kan dat weer worden opgeblazen. Hierin speelt het Rijk zijn rol als overheid. Maar straks zul je zien dat het Rijk van rol verwisselt en als werkgever een nullijn inzet als de nood aan de man is. Net zoals destijds gebeurd is met de graai van 30 miljard in de pensioenkassen van het ABP.
Insider / ...
Voordat allerlei lui weer dingen gaan roepen waar helemaal niets van klopt, het volgende.

Inflatie: 18,4%, Loon +13,8%, EJ +4,25%

Conclusie is dat gemeenteambtenaren in 10 jaar niet eens de vergoeding voor de inflatie hebben ontvangen (weet u nog: het zoet…)

De EJU van provincie en rijk liggen overigens al op 8,3%

gerrie
Onder nul kan ook nog.
melkkoevolger / melkkoevolger
Melkkoe is volgens mij een econoom zonder job die erg veel tijd stopt in zinloze reacties.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
@ Maciste: hetgeen u vergeet is dat deze middelen vervolgens wel zijn aangewend voor de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen in die periode. Met als gevolg dat uw pensioenopbouw tegen een veel te lage premie alsnog omhoog ging. De jongeren van nu betalen de rekening, aangezien maatregelen worden doorgeschoven (geen indexatie middelloonpensioen, hoge premie ten koste van de loonruimte, premiemiddel draagt bij aan buffervorming (terwijl dit middel in grijze fondsen bot is), uitkleden van de regeling om oude aanspraken te ontzien (terwijl in de jaren 80 tot 90 te weinig premie is betaald voor de oude riante aanspraken)).



Hetgeen schandalig is dat het Witteveenkader (fiscale opbouw % aanvullend pensioen) verlaagd gaat worden en dat dit onderwerp nu weer ondergesneeuwd dreigt te raken (een netto-netto sparen is eigenlijk 2x belasting betalen, aangezien in 2040 de aanvullende pensioenen de AOW moeten bekostigen). Net zoals bij het initiële voorstel gelijktijdig met de inkomensafhankelijke premie.



Het gevolg zal zijn dat er steeds meer sectoren zullen ontstaan waarin jongeren niet werkzaam willen zijn omdat er een te groot deel van hun arbeidsvoorwaarde stroomt naar het financieren van aanspraken uit het verleden (door middel van de doorsneepremiesystematiek) en de tendens om maatregelen in pensioen te ver door te schuiven naar de toekomst. De totale set van arbeidsvoorwaarden bestaat voor 1/5 uit aanvullend pensioen.
Ikke, ikke, ikke
Help, mijn kinderen en ik hebben honger.
Zart
Een lezer beweert, dat de ambtenaren de afgelopen 10 jaar geen vergoeding hebben ontvangen om de inflaties te compenseren.

De burgers zijn ook niet gecompenseert vanwege de structurele lastenverzwaringen. Waarom willen
de ambtenaren altijd een uitzonderingpositie ?
Ze blijven altijd klagen. En ze klagen altijd
over de loonontwikkelingen. Er zijn uitkeringsgerechtigden in Nederland, die
met € 800,- moeten rondkomen. Die met gezin
aangewezen zijn op de voedselbanken. Dat zijn
ook mensen. Die hebben ook kinderen. Die hadden
ook dromen en ambities. Die zijn diep teleurgestelt in de lokale overheid en Rijksoverheid. In plaats van de hele dag op kantoor te zitten en hier flauwekul te schrijven kunnen jullie beter even in rechtstreekse contact met de burgers komen. Er zijn zoveel schreinende situaties bekend. Die mensen hebben tenminste hun trots en eer. U moet zich diep schamen. Zit u niet met uw geweten. Hoe kunt u gaan slapen, terwijl er zoveel Nederlanders in schreinende situaties zitten. Kijkt u wel eens met uw gezicht in de spiegel. Pardon. Welk gezicht.
I
Monique
@Melkkoe

Jij schijnt te vergeten dat een ambtenaar ook een burger is en dat niet elke ambtenaar een topsalaris verdient.
Morsnova / inwoner
@Henk, Harold....dat is inderdaad een grappige paradox, waar ik me ook telkens weer over verbaas. Ambtenaren klagen steen aan been over hun arbeidsvoorwaarden, schrijven teksten vol afgunst over vermeende betere omstandigheden in de marktsector, maar lossen hun ontevredenheid zelden op door te gaan solliciteren in die sector.



Inderdaad is er geen beroepsgroep zo honkvast als de ambtenarij, met alle negatieve consequenties vandien (afnemende motivatie, klaagcultuur, onvoldoende innovatief vermogen, gebrek aan kennis van hoe het er buiten de eigen wereld aan toe gaat enz.).



Waarom klagen als je zelf de overstap kan maken? Neem de regie over het jouw eigen leven terug en stap over als het elders beter zou zijn!



Harold heeft dan ook gelijk. Hij heeft helaas ook gelijk als hij stelt, dat van de kleine groep ambtenaren die die overstap wel gemaakt hebben een root percentage bezwijkt onder de hogere eisen die aan hen binnen de marktsector gesteld gaan worden.



Overigens roept kalgen weinig sympathie op....doe wat aan de beeldvorming: klaag niet en neem de regie over je leven terug!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het FNV denkt dit punt te hebben binnengehaald. Maar laat je vooralsnog niet blij maken met een dode mus, want of de nullijn inderdaad van tafel is moet nog in augustus a.s. blijken. Dan is namelijk ook bekend of de EU de 3% regeling laat vieren. Een gezonde dosis wantrouwen tegenover deze Rijksoverheid is op zijn plaats. Daar kunnen gepensioneerden inmiddels op alle fronten voorlichting over geven.
Sandra / adviseur
@melkkoe leuk! Uw voorstel is om ambtenaren gelijk te stellen met mensen die in de bijstand zitten?
Zart
@Sander

In eerste instantie vindt ik het a-sociaal
dat indien je beweert, dat je ambtenaar
bent, neerbuigende uitspraken doet
over uitkeringsgerechtigden. Waarom
vind jij, dat jij een hele andere positie
inneemt t.o.v. een uitkeringsgerechtigde.
Wat een arrogantie straal je uit.
De Rijksoverheid maakt nu projecten
om te gaan bezuinigen op de 1e en 2e
kamerleden. De volgende keer hebben
jullie geluk. Die tijd komt ook wel.
Dankzij ambtenaren zoals jou,
hebben de Bulgaren gretig misbruik
gemaakt van de Toeslagen.
De samenleving is voor miljarden
euro's bestolen. Wat zat jij toen te
doen ? Of had je toen te druk met
de loon ontwikkelingen ? Jullie
moeten je doodschamen. Trots en
eer hebben jullie niet. Altijd zwakkere
mensen in de samenleving onderdrukken
en kleineren. Dankzij ambtenaren zoals
jou zit Nederland in een economische
crisis. Ambtenaren per direct ontslaan.
Allemaal. Geen wachtgeld. De begrotingstekort
is dan direct sluitend. Dan heb je tenminste
iets zinvols gedaan in plaats van de hele
dag op het kantoor hangen en koffie drinken.
Kom maar met verbetervoorstellen om
je land uit de crisis te helpen in plaats van
hier kinderachtige opmerkingen te maken.
Ik weet niet welke leeftijd je hebt, maar je
hoofd is in elk geval nog niet volledig
ontwikkelt. Hoogstwaarschijnlijk schade
opgelopen vanwege de narcose. Ontwaak.
Ik deel mijn riante inkomen met minder bedeelden.
Dat is mijn taak als mens. Egoïsten als jij weten
niet wat voor een gevoel dat is.
Ik ga even een fles champagne ontkurken.
Heerlijk kaviaar erbij. Maak je niet druk,
anders schiet je bloeddruk omhoog.
criticus
don't feed the troll....
Sandra / adviseur
@melkkoe: heb ik ooit beweerd ambtenaar te zijn?
Ever
@Melkkoe: leer eerst eens normaal nederlands schrijven en discussieer vervolgens op een normale toon. Jouw stukken tekst raken kant nog wal, dragen niet bij aan het onderwerp van het artikel en zijn onnodig polariserend.



Ik hoop dat de nullijn voor ambtenaren echt van tafel is en dat de bonden een nieuwe (Rijks)CAO afspreken, waarbij de opgelopen achterstand van de afgelopen jaren (v.a. 1-1-2011) in ieder geval voor een deel wordt gecompenseerd en waarbij er voor de komende jaren een normale loonontwikkeling wordt afgesproken. Dit past prima in het plaatje om groei te stimuleren, nu houdt iederen de hand op de knip.

Ik ben echter bang, dat in augustus 2013 zal blijken dat de economische cijfers tegenvallen en dat de nullijn dan toch weer als 'onvermijdelijk' op tafel komt.

Ik moet zeggen dat ik het circus rond het sociaal akkoord met verbazing heb gevolgd: met veel tamtam wordt er een akkoord gepresenteerd (voor 2013 en 2014) en binnen 2 dagen wordt er even bijgezegd dat bij tegenvallers in augustus 2013 er toch maatregelen genomen zullen worden en dat de genoemde 4,3 mjrd alsnog wordt bezuinigd. Je zegt m.i. dan gewoon dat je het akkoord niet serieus neemt. Een akkoord sluiten met een clausule om er van af te wijken, die met vrij grote zekerheid waar zal zijn, is niet echt een serieuze afspraak. Ik hoop dat ik het verkeerd heb.....
Monique
@redactie BB

Willen jullie de ongefundeerde opmerkingen van Melkkoe verwijderen. Hij/zij zet aan tot haat.
Scheefwoner
@Monique censuur past niet bij een afwijkende of ongefundeerde mening. En aanzetten tot haat? Het is maar wat je wilt lezen!

Wat betreft het artikel vind ik het een slechte zaak dat de nullijn van de baan is. Het gros van de ambtenaren verdient in de huidige economische tijd aantoonbaar beter dat de marktsector. Vind je dat je meer moet verdienen dan maak je een overstap maar de mobiliteit is nergens zo laag als onder ambtebaren. De mensen die wel een overstap maken kunnen de druk in het bedrijfsleven veeal niet aan. Bij ons bedrijf was 71% van de overstappers om die reden binnen een jaar weg of overspannen. Verder vind ik het onverkoopbaar dat een inefficient ambtenaren apparaat er geld bij zou moeten krijgen. Als men die slag maakt en aantoonbaar beter presteert dan kan er vanuit de gerealiseerde besparing gepraat worden over het afschaffen van de nullijn.

Laat men nu maar eens in eigen vlees snijden
Advertentie