of 59232 LinkedIn

Nijmegen bouwt afvalstoffenheffing af

De wegvallende inkomsten van de heffing worden versleuteld in een verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb). Bezitters van dure panden moeten meer gaan betalen, in sommige gevallen fors.
2 reacties

Nijmegen bouwt in de komende drie jaar de afvalstoffenheffing af. Dat levert huurders en de bezitters van een huis goedkoper dan 200.000 euro een meevaller op. Volgens de gemeente valt driekwart van alle Nijmegenaren in deze categorie. Nijmegen is voor zover bekend de eerste gemeente in Nederland die niet meer laat betalen voor het verwerken van afval. Inwoners moeten wel gewoon huisvuilzakken kopen.

Compensatie voor hogere huren

Volgens collegepartijen GroenLinks en de SP zijn de huren de afgelopen jaren steeds verhoogd. Dat valt ook de komende jaren te verwachten. Het college vindt dat huurders daarvoor gecompenseerd moeten worden. De wegvallende inkomsten van de heffing worden versleuteld in een verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb). Bezitters van dure panden moeten meer gaan betalen, in sommige gevallen fors.

Oppositie tegen
Nijmegen heeft een links college. De oppositie stemde unaniem tegen het plan. Volgens D66 doet het college ten onrechte alsof alle huurders arm zijn en alle huizenbezitters rijk.(ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Willem op
Zo kennen we college en raad van Nijmegen weer. Cadeaus uitdelen op kosten van anderen. Het komt er simpelweg op neer dat bezitters van duurdere huizen, de afvalstoffenheffing van huurders moeten betalen. Je zult je leven lang hard gewerkt hebben om een wat duurder huis te kunnen kopen; krijg je op deze wijze nog even een stamp in de rug na van politiek Nijmegen, dat graag van andermans centen Sinterklaas speelt.
Door Jan (beleid) op
De wethouder in kwestie was vorige week op business news radio. Kwam geen fatsoenlijk antwoord uit. Kwam niet verder dan "maar voor 75% van de inwoners is het goed" te stamelen. En een verhoging van de WOZ van 10% voor woningeigenaren. Onzin. Is een staaltje inkomenspolitiek van de bovenste plank! Stel heffing was € 260/aansluiting (= gemiddelde afvalstoffenheffing in 2013). Als nu een kwart dat moet betalen, betekent dat voor die 25% een verhoging van 400% (van 260 => 1040)!

Afbeelding