Advertentie
financiën / Nieuws

Belastingdienst mag inkomen huurder niet doorgeven

De belastingdienst mag nog geen inkomensgegevens van huurders verstrekken aan woningcorporaties, voordat de wet die dat mogelijk maakt in werking is getreden.

13 april 2012

De Belastingdienst mag voorlopig geen inkomensgegevens van huurders aan woningcorporaties en andere verhuurders geven. De wet die dit mogelijk maakt, moet eerst in werking treden.

Eerst de wet
Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag geoordeeld in een kort geding dat een aantal huurders uit Amsterdam had aangespannen tegen de Nederlandse staat. Het kabinet wil dat huisbazen de huur van huurders met een jaarinkomen van meer dan 43.000 euro met 5 procent mogen verhogen. Doel hiervan is het tegengaan van scheefwonen. Dit houdt in dat mensen met een relatief hoog inkomen in een goedkope sociale huurwoning wonen. De wet werd deze week goedgekeurd door de Tweede Kamer, de Eerste Kamer moet zich er nog over buigen. Het kabinet hoopt dat hij 1 juli in gaat.

Ontheffing
Onderdeel van het plan is dat verhuurders gegevens over het inkomen van huurders kunnen opvragen bij de fiscus. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers had de Belastingdienst een ontheffing gegeven om die informatie nu al te geven. Op die manier kon de huurverhoging al per 1 juli ingaan.|

Huurders
De huurders uit Amsterdam (allen aangesloten bij de Huurdersvereniging Oost) vonden het niet kunnen dat de Belastingdienst nu al inkomensgegevens verstrekt terwijl de wet nog geen feit is. De rechtbank geeft hen hierin gelijk. Zij oordeelt ook dat huurders van wie al informatie over het inkomen is gegeven, een brief moeten krijgen met de mededeling dat dit niet had mogen gebeuren.

Kamerdebat
Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Weekers van Financiën lieten vrijdag weten de uitspraak te bestuderen. In het belang van huurders willen ze wel zo snel mogelijk duidelijkheid geven. De PvdA wil een Kamerdebat over de kwestie.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Y.Marin / Medewerkster Grondzaken
De belastingdienst heeft mijn gegevens aan de woningcorporatie doorgegeven. De volgemde dag kreeg ik huurverhoging van 4%. Maar ik hou niet eens geld over om te eten door een restschuld uit het gedwongen verkoop van mijn eigen woning. Nu moet ik ga verhuizen. Heeft iemand een stuk grond waar ik kan savonds met mijn tent gaan slapen? zo kan ik smorgens verder als werkende arme ambtenaar mijn werk doen.
sjac weterings / warehouse employe
Het is natuurlijk van den zotte dat dit ook allemaal maar kan.Na dik veertig jaar werken heb ik in de ww gezeten met een inkomen van 200 euro in de week.Wij werkten altijd al samen om de kinderen te laten leren en hun iets extras te kunnen geven.Het mooie is dat ik in zo,n simpel oud huisje hier in de straat ben geboren.Het rare is dat als ik alleen een inkomen zou hebben van rond de 40.000 euro,dan blijf ik buiten schot, nu ik echter samen met mijn vrouw bovende de 43.000 euro zou komen zijn we de pineut.Raar vind je niet want als ik een vette hypotheek op een eigen huis zou hebben dan kon ik de hypotheekrente wel aftrekken van de belasting.De hoogte van mijn inkomen heeft zich nooit geleend voor de aanschaf van een eigen huis en daarom huren wij nog steeds. Ik zal het wel verkeerd zien maar volgens mijn idee worden de rijken steeds rijker en de armen steeds armer.
Ellen
Hoi Sjac,

je ziet het helemaal goed, helaas. De rijken hebben belachelijk hoge hypotheken en mogen die aftrekken tot in het oneindige, de gewone mensen moeten steeds meer betalen van minder. Tegen ambtenaren zegt Doner (hypotheek van 1 miljoen) vrolijk: wees blij met de nullijn. Ja, heerlijk als je in schaal 7 zit met studerende kinderen... wat zullen die CDA-ers zich geweldig voelen, vooraan in de kerk.
Piet
Je mag in dit land niet meer zelf bepalen waar je woont. Verdien je te veel moet je verhuizen. Verdien je niet moet je ook verhuizen.



Leukere kunnen die rechtse hobbies niet zijn.
Advertentie