Advertentie
financiën / Nieuws

Motie tegen topsalaris directie huisvuilcentrale

Een salaris van 260 duizend euro voor de directeur van de NV Huisvuilcentrale HVC is niet maatschappelijk verantwoord. De Algemene Waterschapspartij roept met een motie gemeenten en waterschappen die aandeelhouder zijn van de NV op aan te dringen op salarisverlaging naar het niveau van de Wet Normering Topinkomens (WNT).

02 mei 2016

De Algemene Waterschapspartij wil met het verspreiden van een motie aandeelhouders van de NV Huisvuilcentrale HVC zover krijgen bij de Raad van Commissarissen aan te dringen het directiesalaris aan te passen aan de Wet Normering Topinkomens (WNT). Vorig jaar ontving de directeur 260 duizend euro.

Een mond
De huisvuilcentrale is een zogenoemde “verbonden partij” en hoeft zich niet te houden aan de WNT, maar aandeelhouders van de NV kunnen wel een beroep doen op de Raad van Commissarissen om de WNT op de huisvuilcentrale van toepassing te laten zijn. Van de NV zijn 46 gemeenten en zes waterschappen uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Friesland aandeelhouder. De Algemene Waterschapspartij heeft een motie opgesteld die aandeelhouders oproept met grote klem bij de RvC aan te dringen op aanpassing van de directiesalarissen aan de WNT. De partij vraagt bij monde van voorzitter Peter Vonk raadsleden de motie in te brengen in hun raad om als gemeenten en waterschappen met een mond te kunnen spreken tijdens de aandeelhoudersvergadering op 2 juni.

Delta
De partij voelt zich gesterkt door de antwoorden die minister Kamp eind maart gaf op vragen van PvdA-Kamerleden over het inkomen van algemeen directeur Arnoud Kamerbeek van energiebedrijf Delta. Die zag zijn inkomen in 2015 met 120 duizend euro stijgen naar 520 duizend euro. De salarisverhoging leidde tot protesten van het personeel van het in zwaar weer verkerende energiebedrijf en vanuit de publieke aandeelhouders, waaronder de provincie. Zij eisten dat de RvC de salarisverhoging zou terugdraaien. Kamerbeek weigerde zelf op de gemaakte salarisafspraken terug te komen en stapte op. Hij kreeg acht ton mee.

Van de gekke
Kamp noemde het wenselijk dat aandeelhouders (gemeenten en provincie) zich expliciet uitspreken over het salaris van de algemeen directeur. Minister Plasterk noemde het salaris van Kamerbeek “van de gekke” en nam afstand van de ontslagvergoeding van acht ton. Ook kondigde hij aan de WNT zo te willen aanpassen dat directeuren van private bedrijven met overheden als aandeelhouders niet meer kunnen verdienen dan een minister: maximaal 179 duizend euro per jaar.

Redelijke afspiegeling
Vonk en zijn partij zien graag dat algemeen directeur Wim van Lieshout en de drie andere directieleden zich hier alvast aan houden. ‘Natuurlijk mag een bestuurder geld verdienen, maar wij vinden dat het wel binnen het redelijke moet blijven en een afspiegeling moet zijn van waar je verantwoordelijk bent en de risico's die je draagt. De HVC vergelijk ik met een semipublieke instelling: een NV met overheden als aandeelhouders.’ Deze aandeelhouders moeten volgens Vonk ten opzichte van burgers laten zien dat ze maatschappelijk verantwoord bezig zijn. ‘Met de motie willen we alle raadsleden op de hoogte stellen, zodat zij hierover een besluit kunnen nemen en dit aan hun bestuurders kunnen meegeven.’

Steun
Vonk noemt het ministersalaris een mooie maat voor een publieke functie en wijst erop dat de directie van HVC voor hun salaris niet afhankelijk is van de prestaties van het bedrijf. ‘HVC heeft verlies geleden en toch krijgt de directeur 260 duizend euro plus ieder jaar 67 duizend euro voor zijn auto.’ Steun krijgt Vonk naar eigen zeggen alvast van alle fracties in het Algemeen Bestuur van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier waar hij de motie volgende week inbrengt. Volgens hem staat ook de Kamer van Koophandel achter de motie.

Salaris afbouwen
Hij wijst erop dat minister Kamp een meer activistische rol van aandeelhouders verwacht. ‘Wij vinden het niet “leuk” om met de portemonnee bezig te zijn, maar het gaat ook om een maatschappelijk en moreel besef dat dit soort salarissen niet bij deze rol hoort. Kennelijk is dat besef nu niet zo groot.’ Overigens stuurt Vonk niet aan op een “Delta-scenario”. ‘We willen een signaal afgeven. Ik vind het billijk als de Raad van Commissarissen een plan maakt waarin het salaris in drie jaar tijd wordt afgebouwd naar een ministersalaris.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre
Het is voor mij volstrekt onduidelijk waarom ik via google deze partij maar niet in verband kan brengen met WNT discussies dichter bij het doel van deze partij: waterschappen....
Zoek eens naar Scheldestromen en naar de Waterschapsbank....verbeter de wereld en begin dichter bij huis.

HVC heeft publieke eigenaren, maar een groot deel van de business is gewoon commercieel geworden. Denk aan import van afval uit Engeland.

Misschien moet de partij zich eens afvragen waarom waterschappen eigenlijk aandelen in HVC hebben gekocht? En was die directeur toen al niet in dienst voor een WNT plus salaris? Volgens mij wel.is dit dan niet een beetje een verkeerde volgorde van afwegen?

Staat los van mijn opvatting dat het qua beloning of leasebak best een tandje minder kan,maar van dit soort hypocriete acties word ik kotsmisselijk.
Dennis Jordens / Oud medewerker
Ik ben het volledig eens met de verlaging van het directie salaris met name van Wim van Lieshout. Dit is niet meer dan een geldwolf die niks voor heeft met het personeel.
Advertentie