Advertentie
financiën / Nieuws

Mogelijk 56 miljoen minder uit IJsland door wisselkoers

Noord-Holland en een aantal gemeenten krijgen mogelijk 56 miljoen euro minder terug als de huidige wisselkoers wordt gehanteerd in plaats van die van 2009.

20 december 2012

De provincie Noord-Holland en diverse overheden die nog geld krijgen van de failliete IJslandse bank Landsbanki, lopen mogelijk een kwart van dat geld mis vanwege een ongunstige wisselkoers. Dat komt donderdag naar voren uit een raadsbrief van de Texelse wethouder Frans Visman.

Koers van het moment Een groep andere schuldeisers heeft namelijk een claim ingediend bij de IJslandse Hoge Raad om bij terugbetaling de koers op het moment van betalen te hanteren, zo staat in de brief. Tot nog toe was altijd uitgegaan van een vaste koers van 22 april 2009, die voor Nederlandse schuldeisers gunstiger zou uitpakken.

56 miljoen minder

Mocht de claim worden goedgekeurd, dan lopen de Nederlanders door het koersverschil mogelijk zo'n 56 miljoen euro mis. In totaal hadden 16 overheden, waaronder de provincie Noord-Holland en gemeenten als Amstelveen, Texel, Alphen aan den Rijn en Goes, 172 miljoen euro gestald bij Landsbanki. Nog niet de helft van dat bedrag is terugbetaald.

Uitspraak volgend jaar
Volgens de brief van Visman doet de Hoge Raad in IJsland mogelijk in de loop van volgend jaar uitspraak over de eis. Ook is er de verwachting dat er geen geld meer wordt uitbetaald, zolang er discussie is over de valuta waarin wordt afgerekend.

Nog geen uitzondering
Bijkomend nadeel is dat IJslandse kronen niet van het eiland af mogen en ook niet mogen worden ingewisseld voor euro’s. Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben al geprobeerd een uitzondering te krijgen, maar dat is nog niet gelukt.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Merkwaardige informatie. Als je euro's stalt dan krijg je toch ook in euro's terugbetaald? Of zijn de Overheden zo stom geweest om terugbetaling in IJslandse valuta toe te staan? Zouden ze dan toch echt hebben gespeculeerd?
Advertentie