Advertentie
financiën / Nieuws

Lokale lasten voor woningbezitters stijgen 0,6 procent

Huishoudens met een eigen woning betalen dit jaar gemiddeld 0,6 procent meer voor de belastingen aan gemeente, provincie en waterschap. Huurders zijn aan lokale lasten dit jaar gemiddeld slechts 0,1 procent meer kwijt dan vorig jaar. Dat blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten die het Coelo vandaag presenteert.

24 maart 2017

Huishoudens met een eigen woning betalen dit jaar gemiddeld 0,6 procent meer voor de belastingen aan gemeente, provincie en waterschap. Huurders zijn aan lokale lasten dit jaar gemiddeld slechts 0,1 procent meer kwijt dan vorig jaar.

Dat blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten die het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden (Coelo) vandaag presenteert. De gemeentelijke lasten stijgen gemiddeld 0,3 procent, de waterschapslasten 1,6 procent en de provinciale lasten blijven gelijk.

Wassenaar duurst

Een meerpersoonshuishouden met een koopwoning betaalt gemiddeld 1.271 euro aan gemeente (723 euro), provincie (222 euro) en waterschap (326 euro ). De duurste plek om te wonen is Wassenaar met 1.832 euro; de goedkoopste Tilburg met 1.009 euro. Huizenbezitters betalen dit jaar gemiddeld 5 euro meer aan onroerendezaakbelasting dan in 2016.

Huurders hebben lagere lokale lasten dan huiseigenaren: gemiddeld 837 euro, waarvan 364 euro voor de gemeente, 222 euro voor de provincie en 251 euro voor het waterschap. Huurders betalen gemiddeld 0,1 procent meer dan vorig jaar. De goedkoopste plek om te wonen is voor hen Nijmegen met 551 euro, de duurste plek is Midden-Delfland met 1.199 euro.

Huurders betalen de gemeente afvalstoffenheffing en vaak ook rioolheffing. Huurders betalen in Nijmegen het minst (gemiddeld 58 euro, afhankelijk van de hoeveelheid afval die zij aanbieden) en in Bergen NH het meest (674 euro). Huiseigenaren betalen het minst in Littenseradiel (487 euro) en, net als in 2016, het meest in Blaricum (1.211 euro).

Afvalstoffenheffing

Alle huishoudens, dus zowel huurders als eigenaar-bewoners, betalen afvalstoffenheffing: gemiddeld 260 euro. Dit jaar daalt de afvalstoffenheffing met gemiddeld 1,1 procent (2,85 euro). De stijging is het hoogst in de voormalige gemeente Ubbergen die sinds 2015 deel uitmaakt van Berg en Dal (32 procent). De nieuwe gemeente Berg en Dal hanteerde tot 2017 nog afzonderlijke tarieven voor de oude gemeenten. Vanaf 2017 gelden in de hele gemeente dezelfde tarieven.

Rioolheffing daalt

Een gemeente kan rioolheffing opleggen aan gebruikers van woningen, eigenaren, of beide. Huurders betalen alleen de gebruikersheffing, huishoudens met een eigen koopwoning betalen beide heffingen. Meerpersoonshuishoudens met een huurwoning betalen dit jaar gemiddeld 0,3 procent minder dan vorig jaar (0,36 euro); voor huishoudens met een koopwoning is de daling gemiddeld 0,2 procent (0,27 euro).

Hondenbelasting

Hondenbelasting en toeristenbelasting worden niet door elke gemeente geheven. Van de 388 gemeenten kennen 248 gemeenten een hondenbelasting en 309 gemeenten toeristenbelasting. Een hondenbezitter betaalt in 2016 gemiddeld 55 euro. Dat is 2,9 procent minder dan vorig jaar.

Elf gemeenten schaffen de hondenbelasting af, drie (delen van) gemeenten voeren deze in. De toeristenbelasting stijgt gemiddeld 3,3 procent. Een toerist betaalt gemiddeld 1,82 euro per persoon per overnachting.

Opcenten

De belangrijkste provinciale belastingen zijn de opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Het tarief blijft in zeven provincies gelijk. Gemiddeld betalen huishoudens dit jaar hetzelfde als vorig jaar.

Huishoudens met een huurwoning betalen aan het waterschap een zuiveringsheffing (voor de zuivering van afvalwater) en een ingezetenenheffing (voor ‘droge voeten’). De waterschapslasten voor huurders stijgen gemiddeld 1,3 procent (3,33 euro).

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Jaar op jaar kloppen bij mij de door Coelo voorgeschotelde stijgingspercentages helemaal niet. Die liggen jaarlijks veel hoger. Hoe kan dat?

Absurde (soms kunstmatige) verhogingen van WOZ-waarden hebben voor eigenaren van box 3 woningen bovendien ook nog eens een gigantisch effect voor de inkomstenbelasting.
Advertentie