Advertentie
financiën / Nieuws

Lekken geheime info kost Amsterdam miljoenen

De gemeente Amsterdam moet miljoenen extra betalen omdat het belangrijke informatie over bestemmingsplannen lekt.

14 juli 2013

Gelekte geheime informatie kost de gemeente Amsterdam mogelijk tientallen miljoenen euro’s.  Het gaat om financiële gegevens over bijvoorbeeld bestemmingsplannen. Partijen die procederen hebben bij deze kennis vaak veel voordeel. Dit meldt het Parool.

Strategie openbaar
Als voorbeeld wordt Project  1012 genoemd, het ‘opschoningsproject’ op de wallen. Vertrouwelijke informatie kwam bij bordeeleigenaren terecht. Ze kwamen erachter dat als zij hun panden niet vrijwillig zouden verkopen, er onteigend zou worden. Op deze manier werd de strategie van de gemeente duidelijk en ook de wijze waarop de eigenaren het meeste geld  zouden kunnen krijgen. Dit zou de gemeente volgens het Parool alleen al 6 miljoen hebben gekost.

Zwarte stift
Volgens de krant zou de zwakke plek liggen bij de wijze waarop geheime passages in de openbare stukken onleesbaar worden gemaakt. Vroeger ging dat met een zwarte stift, tegenwoordig met de computer, en die methode zou gemakkelijk te omzeilen zijn, aldus Het Parool. 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Tientallen miljoenen euro's, een schijntje vergeleken bij de gigantische uitkeringsfraude in socialistendorp.
Peter Mul / D66 Etten-Leur
"Ze kwamen erachter dat als zij hun panden niet vrijwillig zouden verkopen, er onteigend zou worden."



détournement de pouvoir?
Piet
"Partijen die procederen", slaat dat niet op rechtzaken? En zou in rechtzaken niet altijd de waarheid naar boven moeten komen, zonder lekken of wobben? Kan de kop niet beter zijn "Lekken voorkomt onrechtmatig miljoenen verlies burgers"?
Frits / beleidsmedewerker
@Peter: geen detournement de pouvoir. Gewoon een wettelijke bevoegdheid, juist voor de situatie dat je er niet vrijwillig uitkomt en er toch een zwaarwegend overheidsbelang in het spel is.
J. Derckx
na de bouwfraude is er geen meer zo winstgevend geweest voor de daders, zij gaan daarom door en sturen de speurders achter het kleingeld aan
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@Frits. Inderdaad, niets nieuws onder de horizon. Is gewoon een wettelijk toepasbaar instrument als gemeente en eigenaar er in minnelijk overleg niet uitkomen.
Advertentie