of 59232 LinkedIn

Kabinetsbeleid treft grensregio's harder dan voorspeld

De grensregio's leiden zwaardere financiële verliezen door het kabinetsbeleid dan tot nu toe werd voorspeld, blijkt uit onderzoek.
4 reacties

De nadelen van het kabinetsbeleid voor grensregio's zijn nog groter dan vorig jaar werd voorspeld. Dat staat in onderzoek dat de Limburgse gouverneur Theo Bovens maandag namens de zeven Nederlandse grensprovincies heeft aangeboden aan PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). De totale schade voor de grensregio's wordt geschat op 150 tot 300 miljoen euro per jaar.

Winkelen in buitenland
Het nadeel ontstaat bijvoorbeeld doordat inwoners van grensregio's door de hogere accijnzen en btw gaan winkelen in het buitenland. Vooral pomphouders, bierbrouwers en detailhandel worden getroffen. Bij tankstations dicht bij de grens is de verkoop 30 tot 40 procent gedaald.

Brandstofverkoop
Zowel de benzine- als de dieselverkoop daalt in de grensstreek veel sterker dan in de rest van het land. Het cijfer dat staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) aan de Tweede Kamer heeft verstrekt over de ontwikkeling van de brandstofverkoop, lijkt een te gunstig beeld te geven, schrijven de onderzoekers.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wottsjer (Watcher) op
De hogere accijnzen jagen de grensregiobewoners naar Duitsland, de aanstaande tolheffing in Duitsland jaagt ze even hard weer terug. Gerechtigheid alom, toch?
Door Bruggink (Twente ) op
Ja, we zitten nu eenmaal opgezadeld met een typisch Randstadkabinet.
Door Mirjam op
Hmm, bij ons niet hoor. Ik woon ook over de grens in Duitsland, in de buurt van Kleve. Hier drijft de hele economie op Nederlanders. Tuurlijk gaan er ook Duitsers andersom boodschappen doen. In Nld. zijn groente en fruit (typische marktproducten) veel goedkoper, net als chips ed.). maar in Kleve hoef je geen Duits te kunnen om je goed te kunnen redden. Als je wilt tanken moet je verder Duitsland in rijden, om niet zo lang te hoeven wachten op de rijden Nederlanders bij de tank. Ook de Duitse tuincentra en doe-het-zelfmarkten zijn door Nederlanders ontdekt. Alles veel goedkoper. Wij fungeren inmiddels ook als postadres omdat veel vrienden van ons en onze kinderen in Duitsland bestelde artikelen bij ons thuis laten bezorgen...
Wat in de kranten staat zie ik hier live gebeuren, en nog wel een graadje erger dan wat er in de kranten staat...

Door Liesbeth Folkertsma op
Het is erg eenzijdige berichtgeving de gehele tijd. Ik voel hier meer een politiek gedachte achter zitten, dan een werkelijkheid.
ik woon in Nordhorn (net over de grens in Duitsland) Veel Duitsers tanken diesel en halen boodschappen ( vooral zuivel, koffie en koekjes)in Nederland. Op zaterdag is de markt van Enschede vol met Duitsers.
In Duitsland wordt ook door veel Nederlanders gekocht voornamelijk benzine en drank. Dit was echter voor de accijnsverhoging ook al het geval.

Afbeelding