Advertentie
financiën / Nieuws

‘Grondbezit brengt gemeenten in flinke financiële problemen’

Gemeenten lijden 3,2 miljard verlies op aangekochte gronden. Zij hadden verwacht dat er veel gebouwd zou worden en kochten grote stukken grondvoor hoge prijzen.

10 januari 2012

Naar verwachting komt 15 procent van alle Nederlandse gemeenten binnenkort in flinke financiële problemen vanwege grote verliezen op het grondbezit. Dat staat in een nog niet gepubliceerd onderzoek van het overlegorgaan Vakberaad Gemeentefinanciën waar het actualiteitenprogramma Nieuwsuur maandag over bericht.

In totaal zouden de gemeenten 3,2 miljard euro verlies lijden op de aangekochte gronden, zo staat in het rapport dat Nieuwsuur heeft ingezien. Het Vakberaad Gemeentefinanciën baseert haar conclusies op de jaarrekeningen van alle gemeenten over 2010.

De gemeenten hadden de verwachting dat er veel gebouwd zou worden, en kochten voor hoge prijzen grote stukken grond. Deze waren bedoeld voor woningbouw of regionale industrieterreinen. Door de economische crisis komt er van die plannen niets terecht, en moeten er voor miljarden worden afgeboekt, zo staat in het rapport te lezen.

Van de 415 gemeenten komen er 64 in de financiële gevarenzone vanwege de grote verliezen op het grondbezit, aldus één van de conclusies.

De financiële situatie van de gemeenten als gevolg van grondbezit ziet er veel somberder uit dan consultantsbureau Deloitte in het najaar voorspelde, aldus Nieuwsuur. Deloitte deed onderzoek voor de VNG en kwam uit op een verlies van 2,4 miljard voor in totaal 35 gemeenten.

Eén van de grotere gemeenten met forse financiële problemen vanwege de grondportefeuille is Apeldoorn, zo stelt het rapport. De stad verliest een kleine 200 miljoen euro op het grondbezit. De gemeente komt vanwege de financieel sombere situatie voor 2012 onder preventief toezicht van de provincie Gelderland.

In heel Nederland komen dit jaar acht gemeenten onder preventief toezicht van hun provincie vanwege de financiële problemen. De VNG bevestigt maandagavond de trend. ,,Het is inderdaad een zorgelijke situatie, omdat de winst op de grondexploitatie deels is bedoeld om allerlei overheidsvoorzieningen te financieren’’, aldus een zegsvrouw. Ze kan echter niet inhoudelijk om het rapport reageren.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

joep
De overheid als goed huisvader is dood , leve de

over-spenderende puberzoon.
J. Derckx
Waarom nu alles als verlies afboeken omdat er enkele jaren minder grond wordt afgenomen, alles onzinnig. Straks wordt dezelfde grondprijs gehanteerd naar de koper of zelfs nog een hogere en dan heet het winst. Alles korte termijnpolitiek die onrust brengt. Of wordt deze grond straks voor lagere prijzen aangeboden zodat makelaars erop kunnen "verdienen". De perceelkoper zal betalen.
Piet / directeur
De Overheid die zonodig met de Wet Voorkeursrecht Gemeenten,als monopolist gronden ging aankopen en die zonodig de prijsstijgingen bij eigenaren moest tegen gaan is door een ongelooflijke egotripperij van Wethouders etc nu zelf in de problemen gekomen. Nou ja zelf, alles is uiteindelijk t.l.v.de belastingbetaler. En sommigen onder ons denken dat dit grond overschot slechts tijdelijk is? Vast staat voor de komende jaren dat:

1 De Overheden grofweg voor ruim 30 a 40 jr onverkoopbare gronden voor bedrijfsterreinen/

kantoren in bezit hebben. Kortom jarenlange giga renteverliezen,ongeacht of deze gronden nu wel of niet worden afgeboekt.

2 Mede door de zeer slechte economische vooruitzichten en deflatie zullen de prijzen van de woningen ( en de ook de grondprijzen) minstens 10 maar waarschijnlijk meer jaren ca 3 % per jr in prijs dalen. Te vermeerderen met een renteverlies van ca 3 % per jr en beheerskosten van minstens 4 %, levert een jaarlijkse kostenpost van ca 10 % over de verrichte investeringen.

4 E.e.a.nog te vermeerderen met de verloren gegane winsten die in de Algemene middelen verdwenen.



Vervolgens heeft de opposite in Ned dan nog bezwaar dat er wordt bezuinigd. Kortom ik heb zo langzamerhand aanzienlijk meer vertrouwen in de Chinese regering dan in de Ned bestuurderen,die uitsluitend aan stemmenwinst denken, zonder inhoudelijk verstand van de materie!
Dolders
Ik ben het helemaal eens met het hieronder geplaatste berichtje van J. Derckx. Wie in lange termijnen durft te denken, durft ook in grond te investeren. En om heel eerlijk te zijn, liever solide vierkante meters bouwgrond in de eigen gemeente dan wankelijke euro's op een wankelijke bank.
Willem Kamps
En ik nog zo naïef om te denken dat het gemeentebestuur van Leidschendam-Voorburg heden ten dage een uitzondering zou zijn die slecht acteert door peperdure grond van tuinders aan te kopen met gemeenschapsgeld om er "landschapsvilla's" neer te kunnen zetten...
Rechtspraktijk BAWA Afd. Bestuursrecht / Juridisch adviseur bij BAWA c.s.
Het zijn kokerkijkers die niet hebben geleerd om de lange termijn te overzien en slechts gaan voor het dagsucces op kosten van de burgers
Nicole
Kan iemand mij misschien vertellen waar de ik 64 gemeentens kan vinden die in financiele problemen zitten
Gerard Wiegerinck / adviseur wonen
Ik vind de snerende reacties tot nu toe wat aan de goedkope kant. Met de inzichten van nu kan men de recentere grondaankopen achteraf riskant vinden. Dat gebeurde wel in dezelfde tijd waarin vele nederlanders zich woekerpolissen en beleggingshypotheken liet aansmeren.

De gemeentelijke grondaankopen waren ook een reactie op de pre-vinextijd, waarin ontwikkelaars en speculanten grootschalig grondposities innamen; daarna deden de gemeenten hetzelfde zodat ook de belastingbetaler aan de prijsstijgingen zou kunnen verdienen.

Een ander aspect is dat de rol van de gemeente bij de ruimtelijke planontwikkeling niet tot een zuiver publiekrechtelijke regievoering beperkt is gebleven, maar dat de gemeenten ook de private (commerciële) producent / leverancier van een onderdeel van het product (nl de aanmaak van bouwrijpe grond, om die te kunnen verkopen) is geworden. De gemeente weegt niet alleen belangen af, zij is zelf belanghebbende. Zonder dit mechanisme was de woningnood in de jaren vijftig overigens nooit aangepakt kunnen worden, en waren we al ruim een halve eeuw overgeleverd aan huisjesmelkers, projectontwikkelaars en banken.

Dat er nu (tijdelijk?) een overschot aan nog niet afgeschreven voorraad grond op de balansen staat, maakt de gemeenten nog niet tot falende klunzen of naieve kokerkijkers.
gerrie
Dat krijg je ervan als je domweg zonder enig inzicht en kennis van zaken dure grond aankoopt. Veel percelen zijn aangekocht onder het mom van de Wet voorkeursrecht gemeenten. Letterlijk afgepikt van de eigenaar. Nu dus maar flink op de blaren zitten, dan kan iedere burger zien hoe het er werkelijk aan toe gaat
Advertentie