of 59221 LinkedIn

Good practices verantwoording overheden

Elk jaar reikt Deloitte de Kordes Award uit voor het beste jaarverslag in de publieke sector. In februari 2015 gebeurt dat voor de twintigste keer. In het kader daarvan zetten wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam momenteel de evolutie van de van de jaarverslaggeving in de publieke sector op een rij.

Er is volgens Deloitte, de organisatie achter de Kordes Award, ruimte voor verbetering van de jaarverslaggeving in de publieke sector. Maar goede voorbeelden zijn er zeker al.

Betrouwbaar en transparant
Deloitte stelt dat in een reactie op een onderzoek van EY dat de transparantie in het bedrijfsleven groter is dan bij de overheid. ‘Wij zijn het volledig eens met de onderzoekers van EY dat de duurzaamheidsrapportage, onderdeel van integrated reporting, kan verbeteren. Het zijn helaas nog uitzonderingen in het publieke domein die hier bewust aandacht aan schenken’, zegt Patrick Jussen, partner van Deloitte Accountants. ‘Jaarverslaggeving moet altijd betrouwbaar en transparant zijn, ongeacht of je doelstelling winstgevendheid of maatschappelijk effect is.’

Kordes Award
Elk jaar reikt Deloitte de Kordes Award uit voor het beste jaarverslag in de publieke sector. In februari 2015 gebeurt dat voor de twintigste keer. In het kader daarvan zetten wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam momenteel de evolutie van de van de jaarverslaggeving in de publieke sector op een rij.

Good practices
Jussen: ‘De good practices zijn in alle segmenten duidelijk waarneembaar. Of het nu een gemeente betreft, bijvoorbeeld de gemeente Uden, beste jaarverslag 2013 met uitgebreide aandacht voor risicobeheersing of de gemeente Amersfoort met haar vernieuwende aanpak om hun stakeholders –de inwoners- te betrekken bij hun jaarverslag. Natuurlijk kan het altijd beter, maar laten we niet de ogen sluiten voor de vele goede voorbeelden.’

Interactief
Volgens Jussen is er een trend waarneembaar dat steeds meer aandacht wordt besteed aan communicatie, stijl en digitalisering. ‘Steeds meer organisaties in het publieke domein ontdekken de mogelijkheden om hun jaarverslag digitaal, zelfs interactief te publiceren. Mooie voorbeelden zijn in beide domeinen, zowel publiek als privaat te ontdekken, zegt hij.

Rendement
Onderzoekers van EY stelden onlangs dat overheden doorgaans weinig inzicht geven in het rendement van maatschappelijk geld. Ze zouden er daarom goed aan doen hun licht op te steken bij het internationale bedrijfsleven. Om nu te stellen dat de ene sector het beter doet dan de andere, doet volgens Jussen echter onrecht aan beide sectoren. ‘Good practices in transparante jaarverslaggeving zijn er steeds meer, ook in de publieke sector. Kijk maar eens naar de jaarverslagen van woningcorporatie Waterweg Wonen, de ZZG Zorgroep of van WML – de Waterleiding Maatschappij Limburg.’

Voorbeeld
Veertig organisaties zijn genomineerd voor de Deloitte Kordes Award 2014. De deelnemers komen uit het lokaal bestuur, het rijk, het onderwijs en de wereld van de woningcorporaties. Bij de beoordeling wordt gelet op de leesbaarheid van het gehele jaarverslag, de helderheid van de financiële rekening en de beleidsmatigheid van de bedrijfsvoering. ‘De genomineerden tonen aan in hoge mate te voldoen aan deze jurycriteria en zijn hiermee een voorbeeld voor andere publieke instellingen’, aldus Patrick Jussen, programmaleider van de Deloitte Kordes Award.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding