Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeente voelt toename crematies in portemonnee

Doordat cremeren steeds populairder wordt, is er minder opbrengst bij de verkoop van graven. Gemeenten hebben hierdoor minder inkomsten.

17 oktober 2012

Gemeenten zijn steeds meer geld kwijt aan het onderhoud en beheer van begraafplaatsen, doordat steeds meer mensen zich laten cremeren. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. In 2010 bedroegen de begraaflasten 52 miljoen euro, in 2005 was dat nog 33 miljoen euro.

Inkomsten uit verkoop graven

Begraafplaatsen halen hun belangrijkste inkomsten uit het verkopen van graven. Het aantal mensen dat kiest voor een crematie, is in 5 jaar tijd echter toegenomen van 52 procent in 2005 naar 57 procent in 2010, zegt het CBS. Hierdoor zijn de kosten die gemeenten spenderen aan begraafplaatsen, verhoudingsgewijs hoger geworden.

Kleine gemeenten geven meer uit

Overigens blijkt ook uit het onderzoek dat kleine gemeenten per inwoner aanmerkelijk meer uit geven aan begraafplaatsen dan grote.  Per saldo bedroegen in 2010 de begraaflasten per inwoner voor een gemeente met minder dan 10.000 inwoners gemiddeld 7 euro. In een gemeente met 100.000 inwoners of meer was dat 1 euro.

Begraafplaats verplicht

Het verschil hangt samen met het feit dat elke gemeente, hoe klein ook, verplicht is tot het hebben van een algemene begraafplaats voor alle burgers van de gemeente. Gezamenlijk spendeerden Nederlandse gemeenten in 2010 bijna 173 miljoen euro uit aan het onderhoud en beheer van gemeentelijke begraafplaatsen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JW van Dalen / dominee
Begraafplaatsen horen toe aan de inwoners van de kernen, van oudsher de nabestaanden van degenen die er zijn begraven. Het beheer hoort dicht bij de mensen te staan. Dat kost natuurlijk geld en daar mag je best een bijdrage voor vragen. Het gaat om gevoel, beleving en waardigheid. Het is de uitdaging om mensen meer betrokken te krijgen bij de begraafplaats. Dat doe je niet door graven te ruimen, maar door beleving en binding met de begraafplaats voorop te stellen. Bijvoorbeeld door graven te hergebruiken; na ten minste 10 jaar grafrust kan er weer een nieuw familielid bij. Zo krijg je duurzame familiegraven. Dat kost minder ruimte en mensen zijn eerder geneigd daar voor te betalen. Ook voor de oude graven die anders geen inkomsten meer genereren en dus niet bijdragen aan de dekking van het begraafplaatsbeheer.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
@Van Dalen: en ruimte reserveren door een weduwe of weduwnaar voor later levert ook al inkomsten op.

Tip voor de gemeenten: extra milieuheffing?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Gemeenten kunnen veel geld verdienen door een goed ruimingsbeleid voor hun begraafplaatsen te hebben en/of op te zetten. Dat scheelt dure investeringen voor het uitbreiden van begraafplaatsen.
a. middelveld / senior adviseur
Dat betekent dan dus dat de mensen die wel een grafrecht willen hebben of houden daar meer voor moeten gaan betalen. Die kosten moeten niet afgewenteld worden op de nabestaanden van de gecremeerden.
Advertentie