of 59232 LinkedIn

Gemeente scheldt belasting zzp'ers te simpel kwijt

Gemeenten zijn te gemakkelijk met het kwijtschelden van gemeentebelastingen van zzp'ers. Welwillende zzp'ers is het een doorn in het oog dat ook collega's met een redelijk inkomen niet hoeven te betalen.
3 reacties

 Gemeenten schelden te gemakkelijk belastingschulden van armlastige zzp’ers kwijt. Dat gaat ten koste van ondernemers die er wel alles aan doen om belastingen te kunnen betalen. Dat stelt belangenorganisatie ZZP Netwerk Nederland, die kwijtschelding ,,een beloning voor slecht en weinig ondernemend gedrag’’ noemt.

Niet kritisch

Het kwijtschelden van bijvoorbeeld afvalbelasting gebeurt vaak zonder dat kritisch wordt gekeken naar hoe het komt dat de zzp'er door de armoedegrens is gezakt, zegt voorzitter Jerry Helmers in een toelichting. Volgens hem zijn lang niet alle zzp'ers geschikt voor het ondernemerschap.

Onder armoedegrens

Helmers geeft aan dat ongeveer een vijfde van de zzp’ers onder de armoedegrens leeft. Per gemeente is het verschillend in hoeverre zij meegaan in aanvragen van zelfstandige ondernemers om geen lokale belastingen meer te hoeven afdragen. ,,Het is veelal politiek geladen en kwijtschelden levert electoraal gewin op’’, stelt hij.

Doorn in oog

Voor ondernemers die hun verantwoordelijkheid nemen, is het echter een doorn in het oog. ,,Zij worden in feite gestraft voor hun goede gedrag'', zegt Helmers. Hij hoopt dat de regeling van volledige kwijtschelding wordt teruggedraaid. Het verlenen van uitstel van betaling is volgens Helmers wel een optie. Zzp'ers die willen investeren, krijgen dan langer de tijd krijgen om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jaap (ondernemer) op
..verbeter hun positie...lees ik als ondernemende zzp-er hieronder in het commentaar. Dat zal je als zzp-er toch echt zelf moeten doen. Zodra je kiest voor ondernemerschap kies je voor zelfstandig. Als je dat niet aan kunt - inclusief vele ups en downs - en neem van mij na 16 jaar full time zelfstandig ondernemerschap aan dat die er zijn - dan moet je een baan gaan zoeken. Anders word je een Zielige Zeur Piet en daarvan hebben we er al zat. En nee, niemand vindt het leuk om kwijtschelding aan te moeten vragen, maar ook daarvoor kies je zelf.
Door Nobby (animal cop) op
Dhr. Helmers en zijn club raken wel een punt aan dat voor mij telt. In Nederland wordt veel te veel de dader beschermd, de overtreder niet gestraft en degene die niet met geld kan omgaan beloond met vrijstellingen en kwijtschelding. En inderdaad de brave borst die gewoon doet wat hij moet doen, staat tandenknarsend aan de kant. Ik denk dat Nederland helemaal niet hoeft te bezuinigen als we al dit gedoe resetten. En overtreders de schatkist laten spekken in plaats van telkens de belastingbetaler op te zoeken. En de Balkenendenorm in een keer doorvoeren voor alle organisaties die op een of andere manier gelinkt zijn aan de overheid.
Door Wim Markwat (DGA) op
Hr. Helmers zou er beter aan doen eerst eens naar de eigen serviceverlening te kijken ipv alle armlastige ZZP-ers over een kam te scheren. Nodig ze uit en werk met ze samen. Verbeter hun positie, dan verdwijnt het probleem eerder, beter, netter en structureler. Mijn advies aan dhr. Helmers is dus: bemoei je er niet mee en ga pro-actief doen wat je kunt om ZZP-ers uit die vervelende situatie te halen. Niemand vindt het leuk om kwijtschelding aan te moeten vragen!!

Afbeelding