of 59232 LinkedIn

Gemeente mag forensenbelasting niet via via heffen

Een gemeente mag forensenbelasting niet via een exploitant heffen, maar moet dat rechtstreeks bij de belastingplichtige doen, blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Breda.

Een gemeente mag forensenbelasting alleen rechtstreeks innen van een belastingplichtige. Dat mag niet via bijvoorbeeld een exploitant van een recreatieterrein, omdat de belastingbetaler dan verplicht zou zijn allerlei informatie over zijn verblijf te delen met die exploitant, schrijft Accountancynieuws.

Meebetalen
Dit blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Breda. Een gemeente kan forensenbelasting heffen als mensen meer dan 90 dagen per jaar in een (gemeubileerde) woning of stacaravan verblijven, die niet hun hoofdverblijf is. Gemeenten kunnen er op die manier voor zorgen dat mensen die vaak ergens verblijven, ook meebetalen aan de voorzieningen in die plaats.

Geheimhoudingsplicht
De gemeente Oisterwijk meende dat het efficiënter was om de forensenbelasting niet rechtstreeks te heffen, maar af te rekenen met de exploitanten van recreatieterreinen. Die konden op hun beurt de belasting weer verrekenen met de eigenaren van de stacaravans en vakantiehuisjes. Maar het kan gebeuren dat een eigenaar vindt dat hij geen belasting hoeft te betalen, omdat iemand anders de stacaravan gebruikt. Om in die situatie helderheid te verschaffen, zou de gemeente informatie moeten verstrekken aan de exploitant. Maar dat is volgens de rechtbank in strijd met de geheimhoudingsplicht die gemeenten hebben.

Belastingwetgeving
Dit probleem geldt ook voor de belastingplichtige. Als hij onder de heffing wil uitkomen, dan zou hij aan de exploitant van het recreatieterrein duidelijk moeten maken dat hij minder dan 90 dagen per jaar gebruik maakt van de woning. Hij is dan verplicht informatie te delen met een derde en met diegene in discussie te gaan. Dat is volgens de rechtbank in strijd met de belastingwetgeving. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door jakov op
Is toeristenbelasting een optie?

Afbeelding