Advertentie
financiën / Nieuws

Geen problemen voor Rotterdam door Vestia

Woningcorporatie Vesia verkeert in zwaar weer, maar volgens PvdA-wethouder Hamit Karakus heeft dat nog geen gevolgen voor Rotterdam.

09 februari 2012

De Rotterdamse PvdA-wethouder Hamit Karakus van wonen voorziet vooralsnog geen problemen voor de stad nu woningcorporatie Vestia in financiële moeilijkheden zit. Hij zei dat donderdag tegen de Rotterdamse gemeenteraad.

Derivaten
Vestia is in de financiële problemen gekomen doordat de corporatie voor miljarden euro’s aan derivaten bezit. Deze financiële producten verzekeren tegen een toekomstige rentestijging op leningen. De rente is de afgelopen tijd echter gedaald en daarom moet Vestia geld bijstorten als onderpand.

Wat kost dat?
Omdat de gemeente garant staat voor leningen die Vestia heeft, zag de raad de bui al hangen: dat gaat Rotterdam en daarmee de inwoners geld kosten. 'Als Rotterdam nat gaat, wat kost ons dat dan?’, wilde D66-raadslid Brenda Dirkse weten. Ook andere partijen, zoals Leefbaar Rotterdam, hamerden op meer openheid bij de wethouder.

Bijspringen
Die kon Karakus niet geven omdat de gemeente geen verzoek heeft gehad financieel bij te springen en omdat hij niet alle informatie openbaar kan maken. Bovendien wilde hij voorkomen dat halve waarheden de ronde gaan doen. Hij wil geen onrust zaaien omdat dat de financiële positie van Vestia kan schaden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie