of 59232 LinkedIn

G4 vreest problemen door bezuiniging op scholen

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs Dekker wil het geld herverdelen. Hij wil kleinere gemeenten meer geld geven om achterstanden weg te werken. Dat heeft echter negatieve gevolgen voor de grote steden, menen de G4.
2 reacties

De vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (G4), zijn ontzet over een onverwachte bezuiniging van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Hij wil vanaf volgend jaar in die steden 20 miljoen euro bezuinigen op de subsidie voor het wegwerken van achterstanden bij kinderen in het onderwijs. 'Deze bezuinigingen hebben grote gevolgen', aldus de G4.

Bedoeld voor taalachterstand

'Achterstand in het onderwijs vergroot de kans op vroegtijdig schoolverlaten en werkloosheid', stellen de onderwijswethouders. De 20 miljoen euro die wordt gekort was onder meer bedoeld voor kinderen die bijvoorbeeld een taalachterstand hebben. Met de subsidie moest worden voorkomen dat de kinderen met een achterstand aan hun schoolloopbaan beginnen.

 

Herverdelen

Dekker wil het geld herverdelen. Hij wil kleinere gemeenten meer geld geven om achterstanden weg te werken. Dat heeft echter negatieve gevolgen voor de grote steden, menen de G4. Er is dan minder geld voor het bijscholen van peuterleidsters en het aantrekken van hbo-geschoolde medewerkers in de peuteropvang.

 

Leidsters op straat

De grote steden vinden het weliswaar terecht dat ook in kleinere gemeenten aandacht is voor het wegwerken van onderwijsachterstanden, maar ze vinden het onbegrijpelijk dat de staatssecretaris afbreekt wat de afgelopen jaren in de grote steden is opgebouwd. De korting in de grote steden gaat ten koste van duizenden plekken in de zogeheten voorschoolse opvang. Bovendien dreigen honderden leidsters op straat komen te staan.

 

PvdA: meer geld voor regio's

De PvdA laat zaterdag weten ook tegen te zijn. Kamerlid Keklik Yücel van deze regeringspartij vindt dat er geïnvesteerd moet worden in alle kwetsbare kinderen, zowel in grotere steden als in de regio. 'Deze verschuiving past hier niet in. Regio's moeten echt meer geld krijgen, maar niet ten koste van kinderen in de grotere steden', zegt ze. Een woordvoerder van Dekker gaat niet inhoudelijk op de herverdeling in. Hij wijst er alleen op dat het niet om een bezuiniging gaat op het totale budget voor de taalachterstanden en dat het kabinet er nog een besluit over moet nemen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jeannette op
Welke betere resultaten zijn er nu daadwerkelijk geboekt met het omscholen van al die goede MBO+ peuterspeelzaal leidsters die er al jaren in het peuterwerk werkzaam zijn? Die peuters als peuters zien en kinderen uit achterstand gezinnen een leuke en leerzame peutertijd geven. Sociale vaardigheden meegeven en spelenderwijs ook taalvaardigheid bevorderen. En met het schrijven van dikke rapporten (kindvolgsystemen vullen) waar veel tijd in gaat zitten die niet ten goede komt aan het kind zelf vergroot je de taalvaardigheid al helemaal niet. Je hebt geen HBO nodig om met liefde kinderen veel te kunnen leren. Wanneer gaan we nu eens erkennen dat wat we ook doen, de basis bij de kinderen thuis ligt en in de omgeving waar de kinderen opgroeien. En blijven we maar geld pompen in het ingewikkelder maken van kinderopvang dan nodig is.
Door Roffel (mederwerker) op
Ja echt de PVDA eerst de boel via rechts kapot bezuiningen.en dan weer met een politieke linkse mond weer de recht praten.wat een sociale en maatschappelijke FAILLIETE partij

Afbeelding