Advertentie
financiën / Nieuws

Flinke krimp Groningse economie verwacht

Door het verder dichtdraaien van de gaskraan dalen de aardgasbaten dit jaar naar 7,7 miljard euro. De Voorjaarsnota van het kabinet hield rekening met een daling tot 8,9 miljard euro. Het productieplafond leidt dus tot een nieuwe tegenvaller van 1,2 miljard euro.

24 juni 2015
Het kabinetsbesluit om de gasproductie in Groningen dit jaar te verlagen naar maximaal 30 miljard kuub, betekent dat de Groningse economie naar verwachting met 5 procent krimpt en de schatkist 1,2 miljard euro misloopt ten opzichte van de eerdere raming. Landelijk moeten we rekening houden met een negatief effect op de economische groei van circa 0,5 procent, heeft het economische bureau van ING uitgerekend.

De Groningse economie is voor 40 procent afhankelijk van de gaswinning.

Daling aardgasbatten

Door het verder dichtdraaien van de gaskraan dalen de aardgasbaten dit jaar naar 7,7 miljard euro. De Voorjaarsnota van het kabinet hield rekening met een daling tot 8,9 miljard euro. Het productieplafond leidt dus tot een nieuwe tegenvaller van 1,2 miljard euro, aldus ING. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Zou dit 'labbekak' kabinet (zie voorstellen op hoofdlijnen voor belastinghervorming) in de ramingen voor de concept begroting 2016 wel rekening hebben gehouden met deze tegenvaller?
Jan
Wat een onzin. Volgens de statistieken is Groningen de op drie na rijkste regio in Europa, omdat de gasopbrengsten meetellen voor her bruto economisch product van de regio. Dat die opbrengsten vervolgens in de zaken van de Shell aandeelhouders verdwijnen, en in Den Haag opgeslokt worden, draagt niet bij aan de economie. De Groninger werkgelegenheid is voor ( uit mijn hoofd) 5 procent afhankelijk van mijnbouw en energie. Wat minder gas heeft dus weinig te maken met de Groninger economie.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Je bent pas rijk als je zelf je eigen broek kan ophouden. Nederland, dus inclusief Groningen, heeft inmiddels een megaschuld opgebouwd van 459 miljard, waarvan 69,8% geleend van buitenlandse financiers. Dus hoezo rijk??
Advertentie