Advertentie
financiën / Nieuws

Extreem grote verschillen in leges bouwvergunningen

De Vereniging Eigen Huis constateert dat er te veel verschillen zijn tussen de tarieven die verschillende gemeenten rekenen voor een bouwvergunning, Sommige gemeente vragen zes keer zoveel leges dan de andere.

15 augustus 2014

De kosten die gemeenten rekenen voor een bouwvergunning, lijken gebaseerd op ,,willekeur''. De gemeentelijke bouwleges kost in de ene gemeente soms zes keer zo veel als in een andere gemeente. Daarover klaagt de Vereniging Eigen Huis vrijdag.

Uniforme rekenmethode

De belangenorganisatie van huizenbezitters wil dat het Rijk de gemeenten dwingt om een uniforme rekenmethode te gebruiken. Alleen dan wordt de kostenopbouw van een bouwvergunning voor consumenten inzichtelijk en vergelijkbaar, vindt Eigen Huis. Er bestaat inmiddels wel een uniform kostenmodel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), maar slechts een vijfde van het aantal gemeenten maakt daar gebruik van.

Reacties: 20

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Harry Denekamp / Lezer
Bij de bepaling van de legestarieven dient de gemeente rekening te houden met de kostendekkendheid. De tarieven van de dienstverlening moeten in verhouding staan met de kosten die de gemeente maakt bij de uitvoering van deze diensten. Tijdens een rechtszaak zal de rechterlijke macht te allen tijde vragen naar de onderbouwing van deze kostendekkendheid' Lekkere zin, mooi opgebouwd, maar wanneer er wordt doorverwezen naar bouwleges.nl kunnen de 400 gemeenten in de webwinkel een rapport over dit onderwerp bestellen voor € 7.500. Eh, € 3.000.000 omzet voor een rapport, éénmalig kosten € 100.000, heel kostendekkend.
ambtenaar / ICT
Jaarlijkse komkommertijd-nieuws. Ieder jaar wordt weer onzinnig geklaagd over gemeentelijk bouwleges. Elke gemeente maakt zijn eigen beleid t.a.v. de kosten en op welke wijze deze verdeeld worden over de typen bouwprojecten. Zint het een burger niet? Via de gemeenteraad wordt het beleid vastgesteld. Daar kun je klagen.
Ambtenaar
Ah, het jaarlijkse onderzoekje van Vereniging Eigen Huis. Het behandelen van aanvragen voor omgevingsvergunningen kost geld. De vraag is wie deze kosten moet dragen. Hoe hoger de leges, hoe meer de aanvrager/bouwer betaalt, hoe lager de leges, hoe meer de belastingbetaler moet ophoesten. Het is maar net wat je redelijk vindt en dat is een politieke keuze. Zoals eerder gezegd: Vereniging Eigen Huis kan zich tot de raden van de verschillende gemeenten wenden als de Vereniging meent dat sprake is van een onredelijke situatie. Burgers en bedrijven die zich niet kunnen vinden in de hoogte van de leges die zij voor een dienst moeten betalen, kunnen achtereenvolgens hiertegen bezwaar maken en naar de rechter.
Dienstbare ambtenaar / Dienstbare ambtenaar
Makkelijk gezegd hier door ambtenaren wiens loon uit heffingen als deze wordt betaald.
Ambtenaar
@ Burger: Wel even lezen wat er geschreven wordt. Of mijn salaris nu uit legesinkomsten wordt betaald of vanuit de algemene middelen is mij om het even.
Dienstbare ambtenaar / Dienstbare ambtenaar
Ambtenaar, Daar get het ook niet om uit welke heffing je wordt betaald. Met leges worden kosten gedekt welke voor de bouwer - die immers wordt opgedrongen dat hij een vergunning moet kopen - niet eens hoeven te worden gemaakt. En de gemeenteraden hebben nauwelijks oog voor hun bevoegdheden in tariefstellingen en keuze in het heffingsinstrumentarium, zodat het goed is dat VEH nog eens laat weten hoe de situatie is.
Ambtenaar
Of de bouwer (aanvrager van de vergunning) of in zijn algemeenheid de belastingbetaler betaalt de kosten voor behandeling van de aanvraag.



Uiteraard kun je de noodzaak van een vergunningplicht ter discussie stellen. Ook dat is echter een politieke keuze. Een keuze die op nationaal niveau is gemaakt. Dit staat verder los van de legesverschillen.
gerrie
De goodwill voor ambtenaren. Graaiers zijn het.
S.H. Luimstra / beleidsmedewerker
Laat VEH zich eerst eens druk maken over de enorme verschillen in bouwkosten en waarom er nu veel te weinig levensloopbestendige woningen zijn. Had 30 jaar geleden al aangekomen zien worden door de bouwwereld.
Eric van den Dungen / wethouder
Jaarlijkse....kijk ons eens actief zijn in vakantietijd-onderzoek. Gemeenten moeten kritisch zijn op de kosten, altijd, is immers geld van de burgers. einde discussie toch ? Dus dacht ik....transparantie ook in vakantietijd. Even gegoogled naar de jaarrekening van de Vereniging Eigen Huis van de afgelopen 5 jaar. Even kijken hoe zij dat doen met transparantie en kostendekkendheid als Vereniging. Ooit ga ik die jaarrekeningen vinden denk ik.
bram
@B.Ouwer: helemaal gelijk Bob. Die ramp komt echt op ons af en geen VEH, VNG, PvdA, of VVD die zich er druk om maakt.

En verder: gewoon komkommertijd bij de VEH
Dienstbare ambtenaar / Dienstbare ambtenaar
VEH heeft wel degelijk een punt en daarom is het goed dat de VEH opnieuw aandacht vraagt voor een zeer oneerlijke situatie dat je in de ene gemeente heel weinig betaalt en in de andere heel veel. Stel dat de bakkers dit ook gaan doen...
criticus
ten eerste is d eonderzoeksopzet zo gekozen dat slechts een plausibele conclusie mogelijk is: de bouwleges verschillen per gemeente en verschillen per project kunnen groot zijn.

De VEH spreekt echter van willekeur en onverklaarbare verschillen. Die conclusie kan niet getrokken worden. De VEH doet geen enkele moeite de verklaring te vinden, of na te vragen aan gemeenten.

Of erger: VEH wil wellicht de verklaring niet horen, want die past niet in het straatje van VEH.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
1. VEH heeft volkomen gelijk. Er is geen enkele rechtvaardiging te vinden voor de veel te grote verschillen in legeskosten. Een groot aantal gemeenten gebruiken het heffen van leges als een soort belastingheffing. Legeskosten mogen wettelijk gezien niet meer dan kostendekkend te zijn.

2. De bouwkosten worden bepaald door 'de markt' en niet door Overheden en nog minder door de VEH. De VEH kan er hoogstens een oordeel over geven.

3. De planning van levensloopbestendige woningen is primair een taak van de Overheden. Zij hebben voldoende instrumenten om in dat opzicht 'de markt' te sturen. Het feit dat dit onvoldoende gebeurt is het resultaat van al tientallen jaren falend woningbouwbeleid op alle Overheidsniveaus. Van de weinig innovatieve bouwsector kunnen we ook niet veel verwachten.

Ambtenaar
@ H. Wiersma: VEH heeft géén onderzoek gedaan naar de rechtvaardiging van de hoogte van de legeskosten, lees: kostendekkendheid. VEH stelt slechts vast dat sprake is van (grote) verschillen in de kosten, maar heeft geen onderzoek gedaan naar de oorzaken van deze verschillen. Bij de 'goedkope' gemeenten is wellicht geen sprake van kostendekkendheid, waardoor het verschil vanuit de algemene middelen moet worden aangevuld. In dat geval betalen alle burgers mee in plaats van alleen de aanvrager. Daarnaast kan het ook goed zijn dat de kosten van de ene gemeente hoger zijn dan de kosten van een andere gemeenten. Bijvoorbeeld doordat een gemeente meer of minder aanvragen behandelt (efficiencyvoordeel). Of wellicht hanteert de ene gemeente een hoge toetsingsniveau dan de andere gemeente. Allerlei mogelijke rechtvaardigheidsgronden die dus niet zijn onderzocht door VEH.

Kortom: De enige conclusie die je uit het onderzoek van VEH kunt trekken is dat er grote verschillen bestaan tussen gemeenten.
K. de Beer / organisatie adviseur
Het is komkommertijd en dus komt de VEH weer met dit bericht (elk jaar weer). Het enige wat dit op zal leveren is dat de gemeenten die nog niet volledig alle kosten doorrekenen, dit wel zullen gaan doen. En dan komt de leges weer aardig bij elkaar in de buurt. Dit neemt niet weg dat de gemeenteraad zelf een systeem mag toepassen hoe zij de legesheffing doet. Per aanvraag, per 10.000 euro bouwkosten, kosten extern advies meenemen enzovoorts. Daar heeft de VEH geen mallemoer mee te maken.
Han IJssennagger / Lokaal politicus
Je moet je eigenlijk eerst afvragen, waarom je eigenlijk een bouwvergunning moet aanvragen (en dus geld betalen) voor een bouwplan dat volgens het vigerende bestemmingsplan gewoon is TOEGESTAAN. Logisch als je iets wilt, dat NIET conform het bestemmingsplan, maar niet voor iet dat gewoon MAG! Waarom is niet alles bouwvergunningvrij wat volgens het bestemmingsplan is toegestaan?
Marcel / criticus
Slimme opmerking van een gemeenteraadslid dat dit mee bepaalt!

Wie beslist of iets wel of niet is TOEGESTAAN volgens het bestemmingsplan en wat NIET? Dat zal iemand toch moeten beoordelen én vooral ook controleren! Kun je zelf als burger besluiten of iets wel of niet mag; of en hoe je je aan de regeltjes houdt? Een beetje levenservaring leert dat het de mens eigen is om zich nou juist NIET aan de regeltjes te houden.

Er zal dus een controlerend orgaan moeten komen om te bepalen OF het is TOEGESTAAN en of er ook daadwerkelijk zo wordt gebouwd...hé, misschien zou dat de gemeente wel eens kunnen gaan doen.

Dat beoordelen en noodzakelijke controleren kost nu eenmaal tijd en dus geld! Laat degene die wil bouwen dat dan ook betalen en niet de maatschappij!

Misschien is DAT de reden #Han IJssennagger dat er een vergunning nodig is???
Vincent
Han IJssennagger,

Bouwkosten worden bepaald door de markt?!



Daar hebben Bouwend Nederland en andere aannemers organisaties een hele andere mening over.



De bouwkosten worden juist voornamelijk bepaald door de overheid door de wet en regelgeving. Denk aan de beruchte EPC.......
K. de Beer / organisatie adviseur
Het onderwerp maakt veel los en dat is goed. @Han presenteert zich als raadslid en beweert dat geen vergunning nodig zou moeten zijn als het bestemmingsplan woningbouw toelaat. De werkelijkheid is anders. Er zijn - alleen al t.a.v. het aspect bouwen - vijf toetspunten waarop geweigerd moet worden als de toets niet slaagt: 1. bestemmingsplan (gemeente); 2. Bouwbesluit (Rijk), 3. Bouwverordening (gemeente), 4. Welstand (gemeente) en 5. Monumentale status (Rijk, provincie en gemeente). Volledige vrijheid is leuk maar heeft ook gezorgd voor de financiele crisis die ons sinds 2007 teistert. En de daders worden niet berecht. En of we er iets van leren? Gezien de reactie van @Han weinig vrees ik.
Advertentie