Advertentie
financiën / Nieuws

Extra kosten door regen in Moerdijk

Moerdijk houdt nog rekening met 1 miljoen euro schade voor het opruimen van een vloeistofdichte vloer op het terrein van het failliet verklaarde Chemie-pack.

21 maart 2012

De gemeente Moerdijk moet weer de portemonnee trekken voor kosten als gevolg van de grote brand bij Chemie-Pack. 

Regenwater
Het college van Moerdijk vraagt de gemeenteraad donderdag om een extra krediet van bijna 1 miljoen euro beschikbaar te stellen omdat kosten van opslag en afvoer van regenwater veel hoger uitvallen door de natte decembermaand. De regen werd opgevangen en opgeslagen om te voorkomen dat gif met het hemelwater in de bodem terechtkomt.

Totale kosten

De totale kosten die de gemeente heeft gemaakt komen tot dusver uit op 8,1 miljoen euro, terwijl voorzichtig rekening was gehouden met ongeveer 12,5 miljoen euro. De gemeente houdt nog rekening met een half tot 1 miljoen euro voor het opruimen van een vloeistofdichte vloer op het terrein van het afgebrande en failliet verklaarde bedrijf.

Rijksoverheid
De rijksoverheid heeft bijna 4 miljoen euro bijgedragen.

Brandweerorganisatie
De gemeenteraad beslist donderdagavond in een extra raadsvergadering ook over het voorstel om een publiek-private brandweerorganisatie op het gevaarlijke industrieterrein in Moerdijk te vestigen. Dat kost de gemeente eenmalig 2,4 miljoen euro plus exploitatiekosten (structureel ongeveer 1 ton).

Verantwoording
Het college van Moerdijk legt donderdagavond voor het eerst verantwoording af voor het optreden tijdens en na de brand. De gemeente oordeelt dat alle betrokkenen tijdens en na de brand naar eer en geweten en naar beste vermogen hebben gehandeld. Maar het college constateert ook dat bijvoorbeeld opschaling van de brand en communicatie beter hadden gekund.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie