Advertentie
financiën / Nieuws

Extra geld voor culturele experimenteerregio in Noorden

'We the North' is de naam die de provincies Drenthe, Groningen en Friesland en de steden Assen, Emmen, Groningen en Leeuwarden hebben gegeven aan hun streven. Ze willen 'experimenteerregio' zijn. Het sluit aan bij een overweging van twee jaar geleden van de Raad voor Cultuur, dat misschien niet het Rijk het voortouw moet nemen voor cultuurbeleid, maar eerder 'stedelijke regio's'. Het noorden neemt de handschoen alvast op.

11 januari 2017

Zeven noordelijke overheden hebben samen 2,4 miljoen euro gelapt als extra potje voor de cultuur in de periode 2017-2020. De 6 ton per jaar komt boven op de gebruikelijke cultuurbudgetten. Met het extra geld moeten experimenten worden gehouden om uit te vinden hoe bepaalde culturele kwesties kunnen worden aangepakt.

Veel talent vertrekt
Er vertrekt bijvoorbeeld te veel talent uit en er komt te weinig naar het noorden. Dat is een van de kwesties die aandacht vergen, aldus wethouder cultuur Sjoerd Feitsma van Leeuwarden. Verschillende instellingen zouden samen stageplaatsen kunnen bieden aan talent uit Nederland en Europa.

Cultuuronderwijs

Ook zou er cultuuronderwijs op alle scholen moeten komen, vooral op scholen in achterstandsgebieden en in afgelegen gebieden. Verder valt er op festivalgebied nog veel te winnen: er zou bijvoorbeeld door middel van zo'n evenement aandacht kunnen komen voor literatuur, zegt Feitsma.

Doelen

Meer en ander publiek is een van de doelen, net als bereikbaarheid.Tegelijk kan er dan op het gebied van innovatie het een en ander worden uitgedokterd, bijvoorbeeld over de watervoorziening en afvoer tijdens festivals.

'Experimenteerregio'

'We the North' is de naam die de provincies Drenthe, Groningen en Friesland en de steden Assen, Emmen, Groningen en Leeuwarden hebben gegeven aan hun streven. Ze willen 'experimenteerregio' zijn. Het sluit aan bij een overweging van twee jaar geleden van de Raad voor Cultuur, dat misschien niet het Rijk het voortouw moet nemen voor cultuurbeleid, maar eerder 'stedelijke regio's'. Het noorden neemt de handschoen alvast op, omdat instellingen en overheden elkaar daar toch al gemakkelijk weten te vinden. De raad is tijdens festival Eurosonic Noorderslag in Groningen om de noordelijke ambities te bespreken.

Europese culturele hoofdstad 2018

Leeuwarden is uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad 2018, dat geeft ongetwijfeld een impuls. 'Maar dat is maar een jaar, die artistieke buzz moeten we vast zien te houden', aldus Feitsma. (ANP)


Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie