Advertentie
financiën / Nieuws

Europa keurt steun van 50 miljoen voor Thialf goed

De Europese Commissie keurt 50 miljoen provinciale steun aan ijsstadion Thialf goed.

24 december 2013

De provincie Friesland mag Thialf ondersteunen met een subsidie van 50 miljoen euro voor de renovatie van het ijsstadion. Dat heeft de Europese Commissie bepaald.

Marktfalen
Er is weliswaar sprake van staatssteun voor een economische activiteit, maar advocatenbureau Nysingh bracht namens de provincie naar voren dat er sprake was van marktfalen. Dat houdt in dat er geen marktpartijen konden worden gevonden die bereid zijn om te investeren in de renovatie.

Concurrentie
Ook was er volgens het advocatenkantoor geen sprake van het benadelen van andere ijsstadions, omdat Thialf een andere infrastructuur voor het schaatsen zou hebben, die de positie van andere ijsstadions eerder versterkt dan verzwakt.

Bedreiging
Ook zou Thialf door de steun niet een grotere bedreiging vormen voor concurrerende stadions wat betreft internationale wedstrijden. Wedstrijden worden immers door de internationale schaatsbond ISU aan een land toegewezen en vervolgens bepaalt de KNSB in welk stadion die wedstrijden worden gehouden. Al deze argumenten zijn door de Europese Commissie overgenomen. Het besluit zal binnenkort worden gepubliceerd.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Nou dat is een flinke investering in glad ijs, dus nu maar hopen dat er geen lokale politicus een scheve schaats rijdt bij de aanbesteding, of zelfs een hele college plat onderuit gaat.
roelof bosma / griffier
Geweldig gedaan en nu aan de slag !
Advertentie