Advertentie
financiën / Nieuws

Diftar in Deventer: meer gescheiden afval, meer boetes

De invoering van gescheiden afvalinzameling met gedifferentieerde tarieven leidt in Deventer daadwerkelijk tot meer gescheiden afval, maar ook tot meer boetes. 'De vervuiler betaalt.'

26 juli 2013

De invoering van het afvalscheidingssysteem Diftar in Deventer heeft na een half jaar geleid tot 37 procent minder restafval, maar ook tot een vervijfvoudiging van het aantal boetes. ‘Niet de burger, maar de vervuiler betaalt.’

Minder restafval door Diftar
Diftar legt de gemeente Deventer geen windeieren, zo lijkt het althans op het eerste gezicht. Een half jaar na de invoering van de gedifferentieerde tarieven die gekoppeld zijn aan gescheiden afvalinzameling blijkt dat Deventenaren 37 procent minder restafval aanboden en 41 procent minder grof vuil. ‘Onze doelstelling was om eind 2014 op 150 kilo restafval per inwoner te zitten, maar daar zitten we naar verwachting eind dit jaar al op’, aldus de voorlichter van wethouder Jos Pierey (PvdA).

Boete als kostendekkend bedrag
Daarbij nam het illegaal dumpen van afval toe met 25 procent en liep het aantal boetes voor foutief aanbieden van afval en het dumpen van afval op van 157 in heel 2012 tot 714 in het eerste half jaar van 2013. Van Diftar als melkkoe wil hij echter niet weten. Hij spreekt liever over een “kostendekkend bedrag”. ‘De gemeente verdient hier geen geld aan. In de 91 euro boete zitten kosten voor de melding, het onderzoek, het zoeken van de afzender, het afvoeren, het proces-verbaal, de nota en de incasso.’ Zo beschouwd is een bedrag van 91 euro een “prikkie”.

Diftar is een gevoelig onderwerp
Diftar is nu eenmaal een gevoelig onderwerp met veel voor- en tegenstanders, legt de woordvoerder uit. ‘In het begin zie je dan veel vormen van, netjes gezegd, anticiperen op regelgeving. Je hebt mensen die het afval extreem gaan scheiden en je hebt mensen die “alternatieve afvoerroutes” gebruiken. Dan moet je ook corrigerend zijn. We houden intensievere controles om zwerfafval te voorkomen. Vorig jaar bestreden we excessen, nu zijn we aan het handhaven. Dat verklaart ook het hoge aantal boetes. We willen goed gedrag belonen en niet de rekening neerleggen bij de burgers die zich aan de regels houden, maar bij de mensen die afval dumpen: de vervuiler betaalt.’

Preventieve werking door hoger opsporingslevel
De verwachting is dan ook dat het aantal boetes naar verloop van tijd zal afnemen. ‘Dat is wel de ervaring in andere Diftar-gemeenten. Er gaat een preventieve werking vanuit. We zien al dat het aantal boetes in het tweede kwartaal lager is dan in het eerste kwartaal. We hebben ook extra geïnvesteerd in de opsporingscapaciteit. Dat bouwen we aan het eind van het jaar weer af.’ De grote toename van het illegaal dumpen verklaart de woordvoerder ook uit het hogere opsporingslevel: wie meer zoekt, zal ook meer vinden. De cijfers vallen trouwens mee. De stijging is van 22 naar 28. ‘En dumping gaat vaak niet om restafval.’

1-0 voor Pierey
Op de vraag of huishoudens in Deventer ook daadwerkelijk tien euro goedkoper uit zijn, zoals wethouder Pierey in januari beloofde, is lastiger te beantwoorden voor de gemeente. ‘Zeker differentiatie naar type huishouden is lastig. We kunnen wel differentiëren naar afvoermiddel. Het aantal standaardcontainers blijft van 140 liter blijft achter bij de prognoses. Dat betekent dat mensen geld terug krijgen. Dat is 1-0 voor Pierey, zou ik zeggen. In de containers van 240 liter spelen we waarschijnlijk quitte.’

Meningsverschil met Coelo
Bij de invoering van Diftar was er een groot “meningsverschil” tussen wethouder Pierey en onderzoeksinstituut Coelo. De laatste had net een onderzoek uit waarin Deventer uit de bus kwam als gemeente met de grootste lastenverzwaring voor de burger. Door de invoering van Diftar zouden de woonlasten met 10 procent stijgen. Pierey noemde de berekening van Coelo “broddelwerk”, maar werd daarna weer weersproken door Coelo.

Tegemoetkoming voor zieken
De voorlichter laat verder weten dat mensen die niet kunnen besparen op afval, omdat ze bijvoorbeeld veel medicijnen moeten gebruiken, een tegemoetkoming krijgen. Een punt waar de gemeente nog wel aandacht aan wil besteden is het aantal halfvolle vuilniszakken in containers. ‘Dat is zonde.’ Het zit hem niet in bijvoorbeeld stinkende luiers dat mensen de zakken sneller weggooien. ‘Nee, daar hebben we ook een aparte inzameling voor.’ In september stuurt het college een uitgebreidere evaluatie naar de gemeenteraad.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anoniem
"We willen goed gedrag belonen en niet de rekening neerleggen bij de burgers die zich aan de regels houden, maar bij de mensen die afval dumpen: de vervuiler betaalt."

Wat is de beloning dan? Geen boete hoeven betalen?

Volgens mij is hier duidelijk geen sprake v/e beloningssysteem, maar van een bestraffingssysteem.

Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Diftar is gewoon burgers nog verder bestelen. Alsof voor Diftar burgers hun afval niet aanboden ? En dat gescheiden aanbieden is niets meer of minder dan burgertje pesten. Nascheiding is efficiënter en goedkoper. Kan er verder nog wel een heel verhaal van maken met alles erbij, maar de 1e zin dekt de lading eigenlijk al helemaal.

Flipper
Henk Daalder / Windenergie mediator
Lijkt me een gevaarlijke vorm van jezelf voor de gek houden om te denken dat er 37% minder afval is.

Er worden 37% minder containers aangeboden.

Er is natuurlijk niet minder afval. het wordt harder in de container gestampt.



Het grootste gevaar is gezondheidsschade door schimmels van rottend tuin afval. Maar dat ziet de wethouder van Diftar natuurlijk niet.

Ook het extra ongedierte en de gevolgen daarvan, ziet deze wethouder ook niet.



Dan is er nog het tuin afval dat de gemeente alsnog apart ophaalt.. Gelukkig hebben oude steden als Deventer kleine tuinen en relatief weinig tuinafval, dus dat valt ook niet op.
criticus
@ dhr Daalder:

er staat 37% minder RESTafval. D.w.z. dat er veel meer gescheiden wordt aangeleverd (en dus minder gemengd/rest), niet dat er minder afval is.
Kaas !
Diftar, is dat geen ramadanbrunch of zo?



Math Oehlen / ambtenaar afvalzaken
Dus als ik het goed begrijp kost diftar als opvoedkundige maatregel ruim 1200 beboetingen per jaar extra a € 91,-. Ruim een ton extra per jaar dus om ons burgers op te voeden. Wie zegt dat het opgeheven vingertje in Nederland niet meer bestaat. Of is het simpel "markt maken" door platte commerciële belangen in de diftar-industrie met een mooie ideologisch sausje er over heen.
Piet
Tjonge wat een nieuws.

Is diftar in Deventer alleen object gebonden?
Jan van Duijvenbode / financieel adviseur
Ik ben zelf geen voorstander van diftar.

Het mogelijk maken van afval scheiding is al positief.

Onlangs begon de gemeente Katwijk met de inzameling van kartonverpakking. Nu alleen nog het inzamelen van blik en aluminiumfolie en er kan begonnen worden met het legen van de container eens in de 4 weken. Dit geeft dan al een besparing op de inzameling. Zelf heb ik nu nog geen 2 huisvuilzakken in de 14 dagen met mijn bovenmodale gezin. Ik zou nu al uitkomen met 1 keer in de 4 weken legen. In tijden van bezuinigingen kan dit ook kostenbesparend werken bij de gemeente. Nu het nog alleen invoeren.
Advertentie