of 59232 LinkedIn

D66 wil winstbelasting gemeenten compenseren

Gemeenten die winstbelasting moeten gaan betalen over commerciële activiteiten moeten daarvoor door het Rijk gecompenseerd worden. D66-Kamerlid Wouter Koolmees zal dat  bepleiten.
10 reacties

Gemeenten die winstbelasting moeten gaan betalen over commerciële activiteiten moeten daarvoor door het Rijk gecompenseerd worden. D66-Kamerlid Wouter Koolmees zal dat maandag bepleiten in een debat met staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

Concurreren
Die is van plan om in 2016 de vennootschapsbelasting in te voeren voor gemeenten, als die concurreren met private partijen, bijvoorbeeld bij het ophalen van vuilnis. Wiebes komt met zijn wetsvoorstel tegemoet aan een verzoek van de Europese Commissie in Brussel.

‘Afgeroomde geld’
Koolmees vindt het goed dat gemeenten winstbelasting gaan betalen over economische activiteiten, net als normale bedrijven. Maar hij vreest dat dat ten koste gaat van andere taken of dat gemeenten zelfs moeten gaan bezuinigen. Wiebes moet van hem het ‘afgeroomde geld’ gaan compenseren. Het zou in totaal om 50 miljoen euro per jaar gaan. Wiebes heeft voor zijn wetsvoorstel steun van in elk geval de regeringspartijen VVD en PvdA. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Het moet niet gekker worden, Koolmees (D'66). Gemeenten moeten juist hun oneigenlijke economische activiteiten afstoten. Wat privaat kan, moet je niet publiek regelen!
Het wel of niet financieren van andere taken heeft hier helemaal niets mee te maken.
Door Rolf Steenwinkel (zelfstandig ) op
Winst belasting voor gemeente. Hoe verzinnen die neo-liberalen het met hun eindeloze zucht naar meer bureaucratie. De gemeenten worden nu geacht een kostendekkend tarief te vragen voor de afvalstoffenheffing. Er mag dus geen winst worden gemaakt. Het enige waartoe dit voorstel leidt is veel werk voor de afdeling financiën en accountants om dit allemaal eens goed uit te zoeken en extra kosten voor de burgers om deze bureaucratie te betalen.
Door john (manager) op
Onbegrijpelijk allemaal! Voer dan aub geen vpb belasting in. Volgens mij moet de bezem er eens flink door in politiek Den Haag....
Door H. Wiersma (gepens.) op
Publieke en private partijen, die commerciële activiteiten bedrijven, moeten gelijk worden behandeld. Trouwens: wat privaat kan, moet je publiek niet willen regelen. In het kader van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur behoort Wiebes m.i. wel een afbouwregeling te creëren van tenminste 3 jaar.
Door M. Meeter op
Het is misleidend om hier te spreken van gemeenten. Die staan voor het algemeen nut. De activiteiten die belast worden betreffen echter zaken die ook binnen gemeenteland vallen onder het domein van haast ongecontroleerde bedrijfsmatige koninkrijkjes waar het management de echte baas in is en waar de politiek alleen in geval van incidenten eens naar om kijkt. Die Koninkrijksdirecteuren worden in het belastingplan volkomen terecht en eindelijk eens in een positie gemanouvreerd dat ze met gelijke middelen de concurrentie moeten aangaan (en dan blijven er nog genoeg elementen van concurrentievervalsing over trouwens). De nieuwe werkelijkheid heet concurrentie voor allen! Wen er maar aan.
Door Een ander geluid op
Hoe lang duurt het nog voordat we gemeenten financieel gewoon gaan behandelen als ieder ander bedrijf? Maakt de wereld veel eenvoudiger en waarschijnlijk goedkoper. Nu is de politiek voortdurend aan het discussiëren over aparte regelingen voor gemeenten. Moeten aparte financiële systemen worden gebouwd met specifieke kennis (dus duurder). Moeten aparte opleidingen worden ontwikkeld. Zijn gemeentelijke activiteiten niet vergelijkbaar met bedrijven...etc. Dan hoeven we geen onzin als btw compensatiefonds te bedenken of discussies over winst. De hele wereld (inclusief onze overheid) heeft al standaarden bedacht. Houdt je hier als overheid zelf dan ook gewoon aan. We wouden de regels voor overheid en bedrijfsleven vereenvoudigen. Dit is een optie. Het hele woud aan overheidsregels kan gewoon de prullenbak in. Er zijn al internationale standaarden.
Door D te N. (adviseur) op
Had het rijk al geen 100 miljoen ingeboekt als vpb-opbrengst? 't Blijft onverkwikkelijk dat de gemeenten opgezadeld worden met een ontzettende administratieve lastendruk, ook al zou dit gecompenseerd worden, wat ik nog maar moet zien.
Tsja, de Europese Unie brengt ons veel....
Door P op
Net als heel efficiente btw compensatiefonds...
Kan Wouter Koolmees mij uit leggen wat het maatschappelijk nut is van deze actie...
Door JHAGM Sneuf van Toetellaere (BD) op
De berovingen uit Den Haag van de gemeenten kent geen grens: volg het grote integrale Plasterkmodel: alle gemeenten opdoeken, alle saldi in één pot en alles naar het buitenland overmaken. Dan is er reisgeld genoeg in kas voor BuZa, de Kamercie Antillen etc.
Door Bert op
Worden die bedrijven dan ook gecompenseerd voor hun vpb? Een gelijk speelveld is een gelijk speelveld. Als de een belasting moet betalen en dat via het Rijk weer terugkrijgt en de ander niet is er geen sprake van een gelijk speelveld.

Trouwens, is dat geen zinloos rondlopen van geld: belasting betalen en dan weer uit de belastinginkomsten gecompenseerd worden? Per saldo nog duurder ook want er zijn allemaal zinloos ogende transactiekosten mee gemoeid.

Afbeelding