Advertentie
financiën / Nieuws

Criminaliteit dreigt toe te nemen door crisis

De criminaliteit in Nederland dreigt door de economische crisis toe te nemen. Het ministerie van Justitie gaat daarom verder met het beleid om te voorkomen dat mensen in de fout gaan en criminelen in herhaling vallen.

15 september 2009
Stijgende werkloosheid
Doordat mensen en bedrijven het moeilijker hebben door de crisis, krijgt justitie te maken met meer faillissementen, ontslagzaken en schuldsaneringen. Economische neergang en stijgende werkloosheid kunnen bovendien leiden tot meer criminaliteit, in allerlei vorm. Het is moeilijk te voorspellen of dat ook gebeurt en hoe. Door die onzekerheid staat het 'versterken van veerkracht in de justitieorganisatie' voorop, schrijven minister Ernst Hirsch Ballin en staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie in een toelichting bij hun begroting voor 2010.

Rechtsorde is fundament
Behalve het voorkomen van criminaliteit en het aanpakken van de oorzaken van gevoelens van onveiligheid, is het volgens de bewindslieden ook belangrijk om de rechtshandhaving te versterken. 'De rechtsorde is het fundament van de samenleving. Recht en rechtshandhaving geven juist in tijden van nood het vertrouwen dat we in vrede en veiligheid kunnen samenleven', stelt Hirsch Ballin.

Geschoven met posten
Zijn ministerie krijgt er volgend jaar amper geld bij. Daarom is er op de begroting geschoven met diverse posten. Aan het budget voor de bestrijding van criminaliteit en het terugdringen van recidive, ruim 17 miljoen euro, verandert echter niets. Het aantal geweldsdelicten moet volgend jaar met 20 procent zijn gedaald ten opzichte van 2006. Volgens Hirsch Ballin is dat doel bijna bereikt.

Alcohol
Justitie richt zich komend jaar vooral op de aanpak van geweld waarbij alcohol in het spel is. In ongeveer 39.000 geweldsmisdrijven is dat jaarlijks het geval. De overheid gaat alle gevallen van alcohol bij geweld registreren en ook hoe justitie daar vervolgens op reageert.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans casteleijn / als lezer
Met dat vooruitzicht is het niet bepaald handig om gevangenissen te gaan sluiten. Wat wel zinnig is om nu eens een visie te ontwikkelen op ons strafbeleid. Opsluiting van gedetineerden moet meer gericht worden op inkeer en berouw van de dader en daarna op een herkansing in de maatschappij. Laat daders zich meer bewust worden van de gevolgen van hun daad. Wellicht kunnen dan ook de gevangenisstraffen ooit bekort worden. Ook slachtoffers moet veel meer zeggenschap en invloed krijgen in de rechtsgang. Het strafrecht moet veel effectiever worden. Ook hierbij geldt : benut de crisis als kans !
Advertentie