Advertentie
financiën / Nieuws

Corporaties: Minder onderhoud huurhuizen

20.000 huurhuizen ondergaan minder onderhoud. Ook krijgen veel huurders geen dubbel glas of extra isolatie. Desondanks gaan huurders wel meer huur betalen.

30 december 2012

Ruim 20.000 huurhuizen ondergaan de komende jaren minder grondig onderhoud. Ook kunnen veel huurders dubbel glas of extra isolatie op hun buik schrijven, of ze krijgen het pas later dan gepland. Desondanks moet driekwart van de huurders wel meer huur gaan betalen.

2 miljard euro verhuurdersheffing

Dat blijkt uit zondag bekendgemaakte resultaten van een rondgang van de NOS bij ruim 150 corporaties die verspreid over het land een miljoen sociale huurwoningen bezitten. De corporaties moeten fors bezuinigen, onder meer omdat het Rijk wil dat ze samen 2 miljard euro aan 'verhuurdersheffing' betalen.


Bouwprojecten geschrapt
Bijna de helft van alle corporaties stopt vanaf 2014 met nieuwbouw. In totaal schrappen de woningbedrijven de komende jaren voor zeker 3 miljard aan projecten voor de bouw van zeker 16.000 woningen. Vorig jaar bouwden de corporaties nog ruim 35.000 huur- en koophuizen, aldus de NOS. De besparingen op onderhoud leveren de corporaties de komende jaren een kleine 687 miljoen euro op. Daarnaast laten ze ook minder andersoortige bouwwerken als scholen, verzorgingshuizen, kinderopvangcentra en buurthuizen verrijzen.

Huurverhogingen

Om de verhuurdersheffing van 2 miljard op te hoesten, mogen de huren stijgen naar maximaal 4,5 procent van de WOZ-waarde. Ruim driekwart van de corporaties zal de huren met het maximale percentage verhogen. Ze zijn wel bang dat veel huurders de huur dan niet kunnen betalen, blijkt verder uit de rondgang.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bob Molenaar / communicatiemedewerker Haags Milieucentrum
Huurders moeten niet alleen meer huur gaan betalen, maar ook meer energiekosten. Dubbel glas of isolatiemaatregelen kunnen ze immers (voorlopig) wel vergeten, zoals het artikel vermeldt. Slecht voor de portemonnee en slecht voor het milieu. In zijn drang om grootverdieners binnen de woningbouwsector af te straffen, schiet het kabinet wel erg door.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Wat gaat er allemaal wel niet mis in de sociale woningbouw?

1. moeten bezuinigen op onderhoud betekent dat woningen kwalitatief minder worden. De maatregelen leiden derhalve tot verkeerde besluitvorming.

2. als corporaties ten gevolge van een verhuurdersheffing hun woningbezit moeten verkopen is er bij een economische opleving nauwelijks meer vermogen bij corporaties om nieuwe woningen te bouwen. Ook corporaties moeten namelijk bij banken aan kredieteisen voldoen.

3. een percentage van 4,5% van de WOZ waarde van een woning is slechts een fractie van wat woningen werkelijk aan rente en afschrijving kosten. Bovendien gaan de WOZ-waarden van woningen al enige jaren naar beneden! Dat zou betekenen dat huren die al op het gewenste niveau zitten de komende jaren gaan dalen in plaats van stijgen!

4. er wonen veel mensen in te goedkope woningen in de sociale huursector (na 15 jaar discussie is er nog steeds geen doorstroming).

5. de salarissen van het management bij de woningbouwcorporaties zijn volledig uit de hand gelopen.

Politici, maak nou eerst eens een totaalplan voor de aanpak van deze problematiek in plaats van met zo'n (domme)adhoc maatregel te komen. Stem deze dan ook even af met vertegenwoordigers van de markt voor koopwoningen en de bouwsector, want daar zit tenminste kennis.
Advertentie