of 59232 LinkedIn

Blaricummers betalen veruit meeste gemeentebelasting

De gemeente Blaricum vraagt drie keer zoveel gemeentebelasting aan haar inwoners dan de goedkoopste gemeente van Nederland: Aalten. Dat maakt Blaricum ook de duurste van het land volgen de gemeenteatlas van COELO.
3 reacties

Inwoners van Blaricum betalen in 2015 gemiddeld 1198 euro aan gemeentelijke woonbelastingen. Daarmee is Blaricum dit jaar de duurste gemeente van Nederland. In Aalten betaalt de burger het minst: 520 euro. Dit blijkt uit de nieuwe Atlas van de lokale lasten 2015. In 71 procent van de gemeenten liggen de woonlasten tussen de 600 en 800 euro.

Atlas

De informatie van alle gemeentes wordt jaarlijks verzameld en gebundeld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. Dinsdag verschijnt de nieuwe Atlas, maar zaterdagavond meldt het VARA-programma Kassa al het een en ander.


Zelf bepalen
Gemeenten mogen hun belastingtarieven zelf bepalen. De opbrengsten van de afvalstoffenheffing en rioolheffing mogen alleen niet hoger zijn dan de uitgaven. De hoogte van bijvoorbeeld hondenbelasting, toeristenbelasting en ozb staat gemeenten vrij.
 
Enorme verschillen 

De verschillen zijn soms aanzienlijk: het verwerken van afval kost in Eemsmond 82 euro per jaar, in Wassenaar maar liefst 433 euro, becijfert COELO. In Strijen ben je met 46 cent per nacht aan toeristenbelasting het goedkoopst uit. In de Haarlemmermeer ruim 5 euro. In Rotterdam betaal je het meest voor je viervoeter: 128 euro hondenbelasting per jaar, terwijl in Opmeer je hond maar 20 euro kost. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
In het gemeentelijke doolhof van belastingen en andere tarieven (bijv. voor het gebruik van voorzieningen) ben je al gauw appels en peren aan het vergelijken. Belangrijk is inderdaad welke kosten allemaal in het gemeentelijk OZB-pakket zitten en welke tarieven verder bij burgers in rekening worden gebracht (o.a. leges, parkeerkosten, zwembad, sportaccommodaties, zorgkosten e.d.). Brengt mij tevens op de onrechtvaardigheid dat de OZB-belasting alleen geldt voor eigenaren van woningen (voor bedrijven geldt een ander regiem). Immers ook huurders maken gebruik van algemene gemeentelijke voorzieningen). Daarom hoogste tijd dat:
1. o.a. in Blaricum eens echt kritisch wordt gekeken naar de hoogte van de OZB.
2. de WOZ/OZB=belasting in zijn algemeenheid op de schop gaat.
Waar wacht BZK (Plasterk) nog op?
Door Mario Artelli op
Henk Eleveld, eerst even checken hoe de vork in de steel steekt voordat je dergelijk commentaar levert. De tarieven voor lokale belastingen worden door vele zaken beïnvloed en het is dus weldegelijk zo dat je in sommige gemeenten, ook de dure als Blaricum, zeker wel duurder uit bent. Ook, of juist (?), door de gemiddelde waarde van de onroerende zaken (!).
Dit heeft namelijk onder meer te maken JUIST met die gemiddelde waarde, alsmede met het gemiddelde inkomen van de burgers in de gemeenten. Op basis daarvan (o.m.!) krijgen gemeenten een deel van de algemene uitkering...heb je als gemeente een hoger eigen belastingcapacitieit (zoals Blaricum!) dan krijg je minder...je kunt immers bij je eigen inwoners meer halen dan in gemeenten waarde waarden en inkomens lager liggen. Dat betekent dus écht wel dat je in die gemeente duurder uit bent dan in anderen. Kennelijk is niet alleen de gemiddelde waarde van de onroerende zaken lager in bv Den Haag, maar - verrassend - ook de gemiddelde inkomens dan in Blaricum. Den Haag krijgt dus relatief gezien meer uit het gemeentefonds en hoeft minder bij de eigen burgers te halen dan de gemeente Blaricum. Ergo: je bent in Blaricum weldegelijk duurder uit dan in Den Haag. Even opletten en je laten informeren als interim-manager adviseur voordat je wijsheden ventileert.
Door HEnk Eleveld (interim-manager adviseur) op
Feiten en statistieken...

Gelet op de gemiddelde waarde van het onroerend goed is een dure gemeente als Blaricum niet duurder dan een gemeente als Den Haag. Laat die laatste nu net in het goedkope rijtje staan. Waarschijnlijk vanwege de vele goedkope portiekflats.

Gemeenten schuiven lasten nogal eens tussen de verschillende categorieën waar iedereen mee te maken heeft (ozb, riool, afval), vaak om politieke redenen.

Kortom de enige gerechtvaardigde conclusie is waarschijnlijk dat tarieven verschillen en mensen in duurdere huizen meer betalen. Misschien wisten we dit al. En weten we het volgend jaar weer?

Afbeelding