Advertentie
financiën / Nieuws

Binnenlandse Zaken paait grote gemeenten

Kleine gemeenten krijgen toch minder geld van het rijk dan waarop ze hadden gehoopt. Van het ministerie van Binnenlandse Zaken hoeven grote gemeenten in plaats van 129 miljoen euro, maar 43 miljoen euro af te staan van het geld dat ze te veel krijgen uit het gemeentefonds.

11 juli 2016

Kleine gemeenten krijgen toch minder geld van het rijk dan waarop ze hadden gehoopt. Van het ministerie van Binnenlandse Zaken hoeven grote gemeenten in plaats van 129 miljoen euro, maar 43 miljoen euro af te staan van het geld dat ze te veel krijgen uit het gemeentefonds.

Dat meldt minister Blok van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Een herverdeling van het gemeentefonds was nodig omdat met name kleine gemeenten met relatief veel buitengebied in de loop der jaren minder bleken te krijgen dan waar ze recht op hebben. De grote, verstedelijkte gemeenten worden juist overbedeeld: zij krijgen jaarlijks 129 miljoen euro te veel. Diverse onderzoeken tonen die scheefheid aan.

Gedeeltelijke compensatie

Toch gaat Blok, die zijn collega Plasterk tijdelijk vervangt, tegen de adviezen van de onderzoekers in en stelt de Tweede Kamer voor de kleine gemeenten slechts deels compenseren – een derde deel. Hij schuift daarbij ook het advies van de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) en een motie van de leden van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) terzijde. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VNG op 8 juni sprak een meerderheid zich uit voor volledige invoering van de nieuwe verdeling – 51 procent voor, 49 procent tegen. Daarmee haalde het VNG-bestuur bakzeil, want die had geadviseerd af te zien van een onverkorte doorvoering van de herverdeling. Het financiële nadeel voor met name de vier grote steden – 99 miljoen euro – zou te groot zijn, iets waarop de wethouders van G4 de minister per brief ook al wezen.

Blok: nipte meerderheid

De onderzoeksresultaten ten spijt, constateert de minister ‘dat er nog steeds geen resultaten liggen die drager kunnen zijn voor een eenduidige herverdeling.’ Er zouden in zijn ogen te veel open einden zijn en hij spreekt over een ‘groot aantal ontwikkelingen’ waarvan de gevolgen ongewis zijn. ‘Verder bestaat er – getuige de met een nipte meerderheid aangenomen motie op de Algemene Ledenvergadering van de VNG – onder gemeenten verdeeldheid over de wijze waarop de onderzoeksresultaten moeten worden vertaald naar een geactualiseerde verdeelsystematiek’, aldus de minister.

‘Dat vooral de kostenpatronen van de kleinere gemeenten met een groot buitengebied niet meer aansluiten op de verdeling van het gemeentefonds, vraagt om een aanpassing. Tegelijkertijd concludeer ik dat, ook na het verdiepende onderzoek, er te veel onzekerheden blijven bestaan om over te gaan tot het volledig en onverkort invoeren van de door onderzoekers voorgestelde nieuwe verdeelformule.

Einde oefening

Blok kiest ervoor de door de onderzoekers voorgestelde verdeling voor slechts 33 procent in te voeren. Het nadeel voor bijvoorbeeld Amsterdam is dan niet 72 miljoen euro, maar 25 miljoen euro.

Wat Blok betreft, is dat ook meteen het sluitstuk van de herverdeling van het gemeentefonds. Nieuw nader onderzoek zal naar zijn verwachting tot onvoldoende nieuwe inzichten leiden.

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gvw / -
het rijk toont een onbetrouwbare partner te zijn die haar eerdere toezeggingen niet nakomt en adviezen met enig gemak naast zich neerlegt als het haar uitkomt. Hierop is geen beleid te voeren en maakt ze het hele openbaar bestuur gevoelig voor de (Haagse) dagkoersen. Ben benieuwd wat het vng als belangenbehartiger van alle gemeenten nu gaat doen.
Arnold / gemeentemabtenaar
Waarom wordt er door dit kabinet nog advies gevraagd? ze gebruiken een advies allen als het in hun straatje past. Wat een arrogantie.
ed / projectleider
Met de verdwijning van als gewoon beschouwde normen en waarden zijn kennlijk ook de algemene beginselen van behoorlijk bestuur aan het verdwijnen.....detournement de pouvoir ? Zeker nooit van gehoord hr Blok ?
Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Kijk, als men nu in Politiek Den Haag door overmacht geld te kort kwam ? Dan zouden velen, waaronder ik, er ergens toch vrede mee kunnen hebben, ook al blijft het natuurlijk altijd ergens toch wel knagen.



Maarrrrrrrr, als je ziet, hoort en weet... Hoe, hoe, hoe men in Politiek Den Haag met ons belastinggeld omgaat ???! Miljarden, tegen het half Biljoen aan, worden verspilt. Voorbeelden:



(1) Ontwikkelingshulp. Nuja, dat moet gegeven worden, natuurlijk, dat vind ik wel. Maar als je ziet hoe, hoe, hoe dat aan die landen gegeven wordt ??? Daar lusten de honden gen brood van, en degenen in die landen die het echt nodig hebben, vissen dan bijna altijd achter het net.

Ontwikkelingshulp in Soedan, meer dan 10 jaar lang geven van geld, ontwikkelingshulp, leidt er inmiddels toe dat nota bene... Regeringstroepen moordend, verkrachtend, plunderend door het land trekken. Hebben we dus goed gedaan, toch ?

We betalen machthebber Eritrea 200 miljoen, alleen maar om met hem even kort in gesprek te mogen zijn ??? Hoe megalomaan krankzinnig ben je om dat te doen ???

De Miljarden voor Turkije zetten op z'n minst, niet voldoende zoden aan de dijk.

Enzovoorts....



(2) JSF-project. Gaat nog wel tegen de 100 Miljard aanlopen, wat ik u brom. De Saab Gripen was op alle fronten een veel beter toestel voor ons geweest. Goedkoper ook, duidelijke prijs- en daar had ook werkgelegenheid aan vastgezeten. Maarja, we moeten de Amerikanen altijd Pleasen he ? Als dank daarvoor krijgen we van hun TTIP/CETA enzovoorts, en rommelen zij ons (en niemand anders !!!), ons een oorlog in met Rusland.



(3) Miljarden naar Griekenland. Na het 1e pakket wist je al dat dat een bodemloze put was. Mag ik u even zien: Jan Kees de Jager (We zouden volgens hem dat geld met rente terugzien ?!)



(4) Fyra spoorlijn, kosten ergens zo rond de 9 a 11 Miljard. We hebben er een paar spoorrailtjes voor.



En ik kan door en doorgaan, maar dan wordt het hier een Encyclopedie.



Maarrrrrrr..... dan zou er dus......... niet genoeg geld zijn om de vaak in nood zittende kleine gemeenten te helpen ???! Kom nou zeg ?! Geef dan gelijk aan dat ook dit alweer een pressiemiddel is om hen te dwingen die "$@#@!", e herindelingen aan te gaan.



Wie weet welke kentering we nog kunnen maken op 15 maart 2017 ? Doen we dat dan nog niet ? Dan wordt het heel donker in Nederland, echt wel !

Flipper
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Opnieuw een voorbeeld van merkwaardige Haagse politiek. Uit onderzoek blijkt dat totaal E 129 miljoen extra geld naar kleine(re) gemeenten moet. Zonder ook maar enigszins duidelijke argumentatie wordt dit bedrag teruggebracht naar totaal E 43 miljoen. Rekening houdend met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur zou E 129 miljoen verspreid over 3 jaar een juiste beslissing zijn geweest, maar kennelijk is de invloed van grote gemeenten doorslaggevend. Het woord is nu aan de kleine(re) gemeenten of zouden ze als makke schapen naar de slachtbank gaan?
henk
Een fraai staaltje van schofferen en minachting. Waar blijft nu de vng als belangenbehartiger?



schande!
de jong / adviseur
Blok zit er nog maar een paar dagen of hij hakt een knoop door waar Plasterk al maanden mee aan het ompankoeken is. De minister kon kiezen: óf ruzie met de G4 en dan m.n. Amsterdam óf ruzie met heel veel kleinere gemeenten. Het is weer even duidelijk hoe de verhoudingen liggen: als Amsterdam het niet wil, gebeurt het niet.
goede lezer
Er wordt verondersteld dat het gaat om 33%. Het is echter 66%. Zie brief van Blok aan Tweede Kamer.
Toon Cornelissen / griffier
Blok zou weinig moeite hebben gehad met het Brits referendum. Die uitslag zou hij ook naast zich neerleggen.
mark
Randstedelijke arrogantie en macht
Adriaan
BiZa is een departement vol met PvdA-ambtenaren. En die hebben niets met plattelandsgemeenten.



Wat Blok betreft: het zal hem aan zijn reet roesten wat hij beslist. Arrogante kwal die alleen maar met zijn eigen carrière bezig is.
Eric van den Dungen / wethouder
Het gaat om een correctie van wat de afgelopen jaren structureel teveel is betaald aan de grote gemeenten en te weinig aan kleine gemeenten. Dat wordt dus nu na drie jaar soubatten en een aktie van de gemeenten die het VNG bestuur terugfloten, er in vakantietijd even ten faveure van de grote gemeenten doorheen gejast.



Minister Plasterk is er drie jaar over bezig maar nu ziek.



Nederlands gemeenten adviseren minister om beloofde correctie gemeentefonds wel door te voeren.



Tweede kamer met reces. Half Nederland met vakantie.



Plasterk wordt waargenomen en……..



Ja hoor, de waarnemend minister ramt er even een voordeel voor de grote gemeenten doorheen in vakantietijd.
Jac. / wethouder
Blok schoffeert met bekende Haagse arrogantie de kleinere gemeenten door getoetste verdelingssystematiek te negeren. Hoe arrogant kun je zijn in het streven om grootstedelijke vriendjes te contenteren!!
Erwin
Waardeloos artikel, zaait nog meer onrust door aan te geven dat het om 33% gaat terwijl het om een aanvullende doorvoering van 33% gaat waardoor de totale doorvoering uitkomt op 66%.
Bas / ambtenaar
Bizar! Stef Blok zet mensen buiten de randstad WEER in de kou.

Buiten de randstad worden voorzieningen in rap tempo afgebroken, om een hoog niveau in de randstad overeind te houden(…).



Jarenlang gaat er een subsidie (inkomensoverdracht) van buiten de randstad naar de dichtbevolkte randstad. Dichtbevolkte gebieden krijgen te hoge uitkeringen, volgens alle Haagse onderzoeken. Zelfs de Raad de Financiële Verhoudingen en de VNG begrijpen niets van Blok.



Bas / ambtenaar
Door Blok's tabel worden mensen op het verkeerde been gezet.

Per gemeentegroep is er steeds een GEMIDDELDE van deze exercitie berekend.

Terwijl er in elke gemeentegroep (behalve > 250.000) nadeel - en voordeelgemeenten zijn. (immers de maatstaf bevolkingsdichtheid verschilt per gemeente)

bron:

http://www.rob-rfv.nl/documenten/advies_verdelin …

Advertentie