Advertentie
financiën / Nieuws

Arnhemmer afwezig bij dure Mode Biënnale

De Arnhemse wethouder Michiel van Wessem (VVD) wijt de teleurstellende opkomst bij de met 1,4 miljoen euro gesubsidieerde Arnhem Mode Biënnale (AMB) aan de Arnhemmers zelf.

08 juli 2011
Modestad
De Biënnale moet Arnhem als modestad op de wereldkaart zetten, maar wist dit jaar niet meer dan 16.267 betalende bezoekers te trekken. Een halvering van het aantal van de vorige editie. Zeer teleurstellend, vond bestuursvoorzitter en oud-staatssecretaris van Cultuur en Media voor D66 Medy van der Laan. Zij rekende op 35.000 bezoekers. VVD-wethouder Michiel van Wessem deelt de teleurstelling, al wijst hij erop dat de bezoekers heel enthousiast waren over het aanbod. ‘Het was een kwalitatief hoogstaand evenement, passend in de traditie van Arnhem als de modestad in Nederland, naast Amsterdam.’

Fabriekshal
Volgens Van Wessem moet deze editie, met de hoofdlocatie in de voormalige fabriekshallen op het terrein van AkzoNobel, goed worden geëvalueerd. ‘Vooral in de zin van begroting en werkelijkheid.’ De locatie is hierbij een lastig element. De Biënnale kiest altijd voor een bijzondere hoofdlocatie, maar als deze zich buiten het centrum bevindt, komen er steevast minder bezoekers dan wanneer deze in het centrum is. ‘De fabriekshallen pasten goed bij het evenement, maar dan trek je 20.000 bezoekers. Dan reken ik ook de niet-betalende bezoekers mee. De organisatie nam aan dat de vorige 3e Biennale, in het centrum, de grote doorbraak was en dat de volgende keer net zoveel of meer mensen zouden komen. Met het locatie-effect is onvoldoende rekening gehouden. Uit de eerste analyse van de lage bezoekersaantallen liggen die vooral aan de opkomst van de Arnhemmers zelf.’

Profilering
Hoewel Van Wessem het aanbod “heel inspirerend” vond, was de Arnhemmer er dus minder voor te porren. Pr-technisch heeft de gemeente wel een heleboel gedaan, vindt Van Wessem. ‘De vraag is of iedereen heeft gedaan wat hij zou moeten doen.’ Voor de subsidie heeft de teleurstellende opkomst geen invloed. In totaal gaven provincie en gemeente 1,4 miljoen euro voor het tweejaarlijkse evenement. De helft kwam voor rekening van de gemeente. ‘Is het dat waard? Ja, hoe wil je dat meten?’, vraagt Van Wessem. ‘Als je het per verkocht kaartje gaat berekenen, kom je op nogal een bedrag. Maar ik zie het breder. Het gaat ook om de profilering van de stad. We onderscheiden ons hiermee van andere steden en plukken er ook de vruchten van. In de Atlas van Gemeenten zijn we de grootste stijger van de afgelopen vijf jaar en dat komt door de ontwikkelingen op creatief en veiligheidsgebied. Het heeft positieve consequenties voor het vestigingsklimaat.’

Korting
Arnhem blijft investeren in cultuur en kwaliteit. Van Wessem is blij dat dit raadsbreed wordt gedragen. ‘De waarde van cultuur staat hier nauwelijks ter discussie.’ Toch ging de raad wel akkoord met een korting op de subsidie aan de Biënnale. Die gaat van 350.000 per jaar naar 325.000. De organisatie van de Biënnale heeft de subsidie ook hard nodig. Door de tegenvallende kaartverkoop kon het tekort op de begroting van voorgaande jaren niet worden weggewerkt. “Er is quitte gedraaid. De subsidie is net zo hard nodig. Het is zaak de verhouding tussen begroting en bezoekersaantallen de volgende keer goed af te wegen. Niettemin hopen we voor 2013 weer op een prachtig evenement en dat deze nog beter is dan de afgelopen editie.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

piet brontsema / org adviseur
van Wessem had naar partijgenoot Halbe moeten luisteren en niet zomaar miljoenen over de balk gooien voor zoiets als mode, als dat zich al niet zelf kan bedruipen, wat dan nog wel , weg met zo'n bestuurder.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
We hebben een A, we hebben een R, we hebben een N, we hebben een HEMD, ARNHEMD, ARNHEMD, ARNHEMD!... Weet u nog Dick Passchier interviewde een bestuurder van een Spel zonder Grenzen-gemeente en dan kwam er zo'n 'spontane' slogan uit.
Leo / beleidsmedewerker
Arnhem als modestad op de wereldkaart zetten....als modestad op de wereldkaart zetten. Arnhem...op de wereldkaart?
Doe ffff normaal.
O. ten Hove
VVD, he? Als het goed gaat, dan heeft ze gepresteerd, gaat het fout, dan ligt het aan een ander. Wat stelt Arnhem nu voor zoals Ten Doeschate meldde...
Wil Reuvers / juridisch medewerker
Lijkt me een goed idee van van Wessem, dat er maar eens goed geevalueerd moet gaan worden en dan met name richting deze bestuurder.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Ik vond het al zo prettig dat het centrum dit jaar tijdens de biënnale niet helemaal overhoop werd gehaald. Kon ik als Arnhemmer ook nog normaal rondlopen.
Marten / ambtenaar
Arnhem is een genoegelijke provinciestad met de mooiste stadsparken van het land. Die hoef je niet op de "wereldkaart" te zetten en daar hebben de Arnhemmers ook helemaal geen behoefte aan, dat is alleen maar politieke geldingsdrang. Hier lijkt gemakkelijk een bezuiniging van € 325.000,-- binnen te halen.
Laetitia / Adviseur R&D
Wat een gezeur weer!

Arnhem heeft toevallig wel een van de meest hoog aangeschreven kunstacademies van Europa die ook nog eens keer op keer een lichting getalenteerde modeontwerpers aflevert (Victor & Rolf, Spijkers & Spijkers, The people of the labyrinths, G-Sus, Diesel etc. etc.) die hun weg in het commerciele circuit wel weet te vinden. Daarnaast heeft Arnhem een modekwartier waar modeontwerpers hun eigen creaties kunnen verkopen- en daarmee heeft zij een Vogelaarwijk als Klarendal fijn uit het slop gehaald. Daar mag een stad als Arnhem best trots op zijn!!!

Maar iedereen had op zijn klompen kunnen aanvoelen dat het verplaatsen van het evenementen naar het Akzoterrein een slecht idee is. Met een half opengebroken stad en een meer dan droevige bewegwijzering (ook op het terrein zelf was nauwelijks iets te vinden) is het onvermijdelijk dat dat minder bezoek tot gevolg heeft .

De modebiennale mag wat mij betreft terug naar het centrum van Arnhem. Voor een evenement dat erop gericht is de stad op de kaart te zetten en zoveel mogelijk bezoekersaantallen te trekken, past het niet om daar een vlek op een industrieterrein vrij te maken. Dan mik je ook op winkelend (lees: gelegenheids-)publiek dat een dergelijke manifestatie best op waarde weet te schatten.

Arnhem is trots op haar groeiende reputatie als modestad, cultuurstad en creatief broednest. En daar is niets mis mee.

p.s. Dat gezeur over 'subsidiegeld over de balk gooien' getuigt van een enorme bekrompenheid. Echt iets van de laatste tijd. Ik vind het steunen van een betaald voetbalclub zonde van het geld. Of het inhuren van externe adviseurs terwijl je zelf de vakkennis in huis hebt. Enfin, zo kan ik nog wel doorgaan.
Advertentie