Advertentie
financiën / Nieuws

Amsterdam verwacht 100 miljoen te besparen op metro

De Amsterdamse wethouder Wiebes denkt dat de komende 10 jaar 100 miljoen euro kan worden bespaard op onderhoud van het metrostelsel.

14 maart 2013

De gemeente Amsterdam denkt dat het onderhoud aan het metronetwerk 100 miljoen euro goedkoper kan dan voor de komende jaren is begroot. Dat meldde wethouder Eric Wiebes (VVD) donderdag. ,,We hebben met de ogen van nu nog eens goed naar de gereserveerde budgetten voor vervanging en groot onderhoud gekeken. Het kan allemaal veel zuiniger en efficiënter, zonder dat reizigers daar iets van merken.''

Bruggen vervangen
De wethouder denkt in 10 jaar tijd ongeveer 100 miljoen te kunnen besparen door onder meer slimmer aan te besteden en kritischer te kijken naar het onderhoud. ,,We gaan niet meer standaard bruggen en viaducten vervangen als ze zijn afgeschreven, maar pas als dat daadwerkelijk nodig is.'' Hij benadrukt dat dat geen gevolgen heeft voor de veiligheid.


Noordzuidlijn goedkoper
Verder maakte Wiebes bekend dat de bouw van de Noord-Zuidlijn de gemeente ruim 40 miljoen euro minder kost dan gepland. Dat komt mooi uit, want dat andere ov-hoofdpijndossier in de hoofdstad, de renovatie van de metrotunnel tussen Amsterdam CS en station Amstel, kost 57 miljoen euro meer dan gedacht.

It's a bitch 

De renovatie van de zogenoemde Oostlijn en het vergroten van de veiligheid in de metrotunnel is volgens de wethouder ,,onnoemelijk veel ingewikkelder'' uitgepakt dan voorzien. ,,It's a bitch. Deze metrolijn heeft ons al veel vaker dwars gezeten. Nu halen we de zwaarste middelen van stal om het op te lossen.'' De renovatie moet begin volgend jaar klaar zijn. Voor het zover is, gaat de tunnel in de zomervakantie 7 weken dicht voor grondige werkzaamheden. Eerder werd aangekondigd dat het metroverkeer tussen het Centraal Station en station Amstel in de zomer 8 tot 10 weken zou stilliggen, maar de wethouder wil dat de Amsterdammers niet aandoen. ,,Gekker moet het niet worden.''

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

pipadekloon / voorlichter
Ze hadden veel meer kunnen besparen op de Noord-Zuidlijn. Door hem niet aan te leggen.
Advertentie