Advertentie
financiën / Nieuws

Ambtenaar zijn loont

Overheden mogen medewerkers niet langer gunstige hypotheken aanbieden. Maar op de particuliere markt liggen er voor ambtenaren voordelen genoeg. Her en der krijgen ze kortingen, puur en alleen vanwege hun betrouwbare status.

24 september 2016

Overheden mogen medewerkers niet langer gunstige hypotheken aanbieden. Maar op de particuliere markt liggen er voor ambtenaren voordelen genoeg. Her en der krijgen ze kortingen, puur en alleen vanwege hun betrouwbare status.

De mooiste reizen maken tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Naar de Azoren. Walvissen en dolfijnen spotten. Gewoon omdat je ambtenaar bent. Noem het maar gewoon. Ambtenaren zijn niet gewoon. Ze zijn een bijzonder soort, en wel hierom: ambtenaren staan bekend om hun goede betaalgedrag. En dat maakt het voor veel bedrijven blijkbaar reuze interessant om ze als klant te hebben. Dus krijgen ze extra kortingen.

APK-keuring

Ambtenaren kunnen die kortingen op verschillende manieren verzilveren. Als lid van FNV Overheid, bijvoorbeeld. Via het lidmaatschap van de ambtenarenvakbond wordt een apk-keuring of onderhoudsbeurt bij Kwikfit opeens procenten goedkoper. Je kan er ook tegen goedkoper (collectief) tarief energie betrekken. Of voordeliger mee naar het circus.

Wie als ambtenaar van zijn speciale status wil profiteren, hoeft niet per se lid van een vakbond te worden. Hij of zij kan zich ook aansluiten bij bijvoorbeeld de stichting Het Ambtenaren Collectief. Voor vijf euro per maand kom je via een spaarsysteem in aanmerking voor kortingen op online aankopen bij bijvoorbeeld HEMA, Blokker en C&A.

Kortingen liggen er als deelnemer van die stichting ook in het verschiet bij de ambtenarenzorgverzekering van ONVZ, energiecollectieven en hypotheekregelingen. En ja, ook voor ‘de voordeligste vakantie­bestemming’ kun je er aldus de website als ambtenaar terecht. De stichting bouwt stichting aan een zo volledig mogelijk palet aan producten voor ambtelijke deelnemers, tot aan notarisdiensten en mediation bij scheidingen toe.


Risicomijders

Hoe dat kan? ‘Voor veel bedrijven zijn ambtenaren graag geziene klanten. Vanwege hun reputatie als nette klanten’, aldus oprichter Marcel Bol. ‘Bekend is verder dat ze minder schade rijden. Dat lage schaderisico vinden autoverzekeraars heel interessant.’

Ambtenaren, zo weet Bol uit ervaring, zijn doorgaans risicomijders. Die voorzichtigheid laten ze niet alleen zien achter het stuur, maar ook op andere terreinen. Bol: ‘Ambtenaren sluiten liefst een hypotheek af met lange rentevaste periodes. Ze zijn niet speculatief ingesteld. Voor hypotheekverstrekkers zijn het gewilde klanten, omdat ze een grote baanzekerheid en een vast salaris hebben.’ Dat geeft kredietverstrekkers zekerheid.

Lagere rentes

Een andere organisatie die zich al tien jaar specifiek richt op overheidsmedewerkers is Ambtenarenlening.nl. Die organisatie, de naam zegt het al, biedt (semi-)ambtenaren met name gunstige regelingen op het gebied van consumptief krediet. Ambtenarenlening.nl afficheert zichzelf als een kredietbemiddelaar tussen klanten en intermediaire banken.

Omdat ambtenaren volgens directeur Anja Becker ‘zeer goed’ van betalen zijn – dat leert eigen onderzoek – levert ze dat voordelen op in de vorm van lagere rentes. In de rente die banken berekenen aan hun klanten is een percentage opgenomen als compensatie voor het gevaar dat klanten hun lening niet of niet op tijd terugbetalen.


Mentaliteit

Bij bewezen correcte betalers, is het risico voor de banken een stuk minder en daardoor kan het rentepercentage iets omlaag. Ambtenaren profiteren op die manier van hun eigen betrouwbaarheid. ‘Waarom het zulke goede betalers zijn? Een kwestie van mentaliteit. Ambtenaren, waaronder veel leraren, moeten voorbeeldgedrag vertonen en doen  dat ook’, aldus Becker.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 18 van deze week

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janet / beleidsadviseur
Het ene na het andere stereotype komt in dit artikel voorbij. Ambtenaren zijn correcte betalers, ze nemen geen risico's, nette klanten. En daarom krijgen we kortingen. Er worden overigens kortingen genoemd waar ik geen weet van heb, maar dat daargelaten. Ik ben ambtenaar, maar ik vind mezelf niet iemand die geen risico neemt. Ik voel me in een hoek gezet, waar je niet zomaar mensen in kan zetten. Elk persoon is anders en ik ken genoeg collega's, die ook wel risico's durven nemen. Bladvulling of zoiets noem ik zo'n artikel.
Leen / Bode. Facilitairedienst
Goed verhaal

Maar eerlijk gezegt

Niet echt geweten dat er zo veel voordelen zijn

Voor ambtenaren



Jan Boer / ZZP-er
Al het geld dat ambtenaren uitgeven komt uit de schatkist. Als je mag beschikken over geld van een ander, ook al betreft het je salaris, dan kan het niet zo zijn dat je bij het uitgeven daarvan financieel wordt bevoordeeld. Dat moet je als ambtenaar met enig moreel besef niet eens willen. Wees dienstbaar, bescheiden en laat je vooral niet verleiden door de niets ontziende commerciële partijen!
henk
Wat een onzin artikel! De kwaliteit van BB holt hard achteruit
Hans / afdelingsmanager
Ben benieuwd wie deze advertorial - want anders kan ik het niet noemen - van Hans Bekkers aanstuurt....
I. / beleidsadviseur
Ik heb dit soort speciale ambtenaren aanbiedingen weleens uitgezocht, maar ik vond het altijd weer ergens anders nog voordeliger en passender op mijn situatie. Hou alle opties open en kijk vooral verder dan een aanbieding die zou moeten passen bij alle ambtenaren!
Dieuwe / adviseur
Voor de volledigheid; een aantal jaren geleden hadden ambtenaren een bijzondere hypotheekregeling en kon de werkgever zonder dat dit de werkgever geld kostte haar medewerkers faciliteren met een gunstige secundaire arbeidsvoorwaarde. Nee de lagere overheid mocht geen bankje meer spelen; te risico vol.

Volgens de scribent van dit artikel valt dat nogal mee. Evenwel begin nu niet over voordeeltjes voor ambtenaren in de markt dat zijn peanuts als ze al bestaan. Volgens de Rabobank is er ruimte voor een loonstijging van 2,5%. Daar kopen we meer voor dan die zoete praatjes over goudgarantie van de ambtenaar als debiteur. Voor dat je ''t weet wordt dit weer uitgelegd als secundaire arbeidsvoorwaarde en wordt het salaris daarmee wederom gekort.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Hoezo betrouwbare status? In 2013 werd in de 2e Kamer de normalisatie van de rechtspositie van ambtenaren en niet-ambtenaren goedgekeurd. Morgen, 27 september, wordt dit onderwerp behandeld in de 1e Kamer vanwege een initiatiefvoorstel van CDA en D66.
Gerrit
Aan de redactie:



Het woord NIET is opzettelijk weggevallen, waarvan akte!
Gerard / ambtenaar
De genoemde voordelen gelden echt niet uitsluitend voor ambtenaren. Bijvoorbeeld dat je korting op de APK keuring krijgt bij een lidmaatschap van de ambtenarenvakbond is pure onzin. Ik ken personen in andere bedrijfstakken, die lid zijn van de vakbond, die dezelfde korting op hun APK keuringen krijgen. Waarom Hans Bekkers dit als voorbeeld neemt, ontgaat mij.

Jeannette
Ja, en als ik lid ben van de ANWB krijg ik ook korting op uitjes, verzekeringen, e.d.. Jeetje wat een kul verhaal zeg. Wat beoogd deze meneer meer dan het imago van ambtenaren weer heerlijk onderuit te halen. Bedankt BB
Anoniem
Zelden zo'n zwak artikel gelezen in BB. Wat is het punt? Een hoop halve waarheden en speculatieve praat. Stemmingmakerij over een non-onderwerp.. Jammer hoor.
Reynders / ambtenaar
Ik kan niet zeggen dat ambtenarenlening.nl meer-waarde heeft. Tarieven zijn nagenoeg marktconform terwijl je als betrouwbare ambtenaar verwacht dat je écht een gunstige rente krijgt. Daarnaast is de benadering van potentiele klanten commercieel- agressief. Althans dat is mijn ervaring.

Marcel Jongman / medewerker belastingdienst
Wat een geleuter! Ik merk er als ambtenaar ongeveer even veel van als van mijn lidmaatschap van de ANWB, Vereniging Eigen Huis, Inkoopvereniging enz. enz.

Kennelijk nog steeds komkommertijd bij BB
M. van der Stelt / adviseur
Wat den belachelijk artikel. Hoezo zijn ambtenaren meer betrouwbaar dan niet ambtenaren? Hoe komt het dan dat de overheid zelf zo laks is met betalen, bij de Belastingdienst en Gemeenten als je een procespunt of meer ontvangt moet je soms meer dan een half jaar wachten en wel binnen 3 maanden je BTW daarin begrepen afdragen
Gerard van de Voorde / Manager bij een gemeente
Ieder jaar herzie ik kritisch mijn autoverzekering, zorgverzekering, energieleverancier, telefoon- en internetprovider, en de rentevaste periode van mijn hypotheek. Dat heeft me al een paar honderd euro voordeel per maand opgeleverd, niet het onzingegeven dat ik als ambtenaar ( reeds 23 jaar) voordeel boven anderen geniet.
Advertentie