Advertentie
financiën / Nieuws

Afhandeling woz-bezwaren Amsterdam 'ontoelaatbaar'

De rechtbank vindt dat de gemeente Amsterdam vaak niet goed omspringt met bezwaren tegen de bepaling van de Woz-waarde. De werkwijze is in strijd met de normen van fatsoenlijk bestuurlijk handelen.

01 februari 2013

De gemeente Amsterdam springt vaak niet goed om met bezwaren tegen de bepaling van de woz-waarde. De werkwijze is volgens de rechter ontoelaatbaar en in strijd met de normen van fatsoenlijk bestuurlijk handelen.

Dienst Belasting trekt zich kritiek aan
Een bewoner stapte naar de rechter omdat zijn Woz-bezwaar van januari 2012 naar zijn gevoel niet serieus werd behandeld, waarna de rechter zich over de klachtenprocedure boog, zo meldt De Telegraaf. Daar stelt een woordvoerder van de Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam in een korte reactie dat zij zich deze kritiek erg aantrekken, dat verbetervoorstellen zijn gedaan en ze verwachten de afhandeling van bezwaren de komende jaren te kunnen verbeteren.

Gemeentelijke ombudsman eerder al kritisch
Eerder werd de gemeente Amsterdam over de afhandeling al op de vingers getikt door de gemeentelijke ombudsman en door de Rekenkamer Metropool Amsterdam. De ombudsman hekelde in maart 2012 de trage afhandeling van Woz-bezwaren. In ruim de helft van de 16 duizend gevallen in 2010 lukte het de gemeente niet op tijd te reageren en als dit wel het geval was, schoot de reactie vaak ernstig tekort. Ook moest de gemeente de waarde vaak aanpassen en was vaak onduidelijk hoe de waarde sowieso tot stand kwam.

Rekenkamer ook nog niet tevreden
De Rekenkamer concludeerde nog in de zomer van 2012 dat de DBGA de afgelopen jaren ondanks extra aandacht en middelen niet in staat is geweest om de ingediende Woz-bezwaren binnen de wettelijke termijn af te handelen. Dat is niet goed voor het vertrouwen in de gemeente en slecht voor het imago van de DBGA. De vernieuwde werkwijze vond de Rekenkamer een positieve ontwikkeling, maar deze constateerde ook dat de DBGA geen gebruik maakte van bestandsanalyse. ‘Een structurele analyse van de bezwaargegevens kan met relatief weinig middelen een grote bijdrage leveren aan het optimaliseren van het bezwaarafhandelingsproces.’

De Dienst zelf was donderdag nog niet gereed met een uitgebreidere reactie op de rechterlijke uitspraak.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jaap
In 2008 was mijn WOZ waarde 159.000 euro, inmiddels is dat gestegen tot 289.000 euro. Elke keer kreeg ik een standaard briefje dat mijn bezwaar was afgekeurd. Ik heb in 2011een erkent bedrijf gevraagd mij te helpen: http://www.bezwaarkoning.nl/ zij hebben een taxatie laten doen die op verkoopwaarde op 01-02-2012 vast op 170.000 euro. De gemeente is eindelijk door de knieën gegaan!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het probleem rond de WOZ-waarderingen en OZB-aanslagen is een algemeen landelijk probleem. Dit pleit er voor om het huidige omslachtige, onbetrouwbare en weinig efficiënte systeem van belastingheffing gauw op de schroothoop te zetten.

Andere mogelijkheden voor gemeenten zouden kunnen zijn het heffen van:

1. een bedrag per inwoner of

2. het toewijzen van een bepaald deel van de loon - en inkomstenbelasting.
Advertentie