of 59232 LinkedIn

ABP blijft geld ambtenarenpensioenen in banken Israel steken

Ambtenarenpensioenfonds ABP is niet van plan zijn investeringen in Israelische banken terug te trekken, ondanks een oproep van oud-bisschop Tutu daartoe.
8 reacties

Pensioenfonds ABP handhaaft zijn beleggingen in Israëlische banken. De directie legt daarmee een brief van de Zuid-Afrikaanse oud-aartsbisschop Desmond Tutu naast zich neer. Daarin werd het ambtenarenpensioenfonds opgeroepen om de investeringen te staken.

Nederzettingen

Tutu, die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede ontving voor zijn strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika, vindt dat ABP door de investeringen meewerkt aan de uitbreiding van illegale Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied.
 

Tegenstrijdig
De directie van ABP heeft de brief, samen met andere reacties ten aanzien van de beleggingen, donderdag op de bestuursvergadering besproken. Maar het ABP-bestuur vindt alle uitlatingen erg tegenstrijdig. De afgelopen tijd heeft het fonds meerdere brieven binnengekregen over de kwestie. Ook van organisaties met een standpunt dat haaks staat op dat van Tutu. Christenen voor Israël, bijvoorbeeld, roept ABP op juist te blijven investeren in Israëlische banken en bedrijven.
 

Gaza-conflict
ABP investeert voor iets meer dan 50 miljoen euro in drie betrokken Israëlische banken. In een verklaring benadrukt het fonds dat de beleggingen niet in strijd zijn met nationale of internationale wetgeving of gedragslijnen. ABP zegt alle signalen wel zeer serieus te nemen en heeft begrip voor alle onrust en emotie die het conflict in Gaza oproept.
 

Onderdrukken

Donderdag overhandigde de internationale campagneorganisatie Avaaz nog een internationale petitie aan ABP, die door 1,7 miljoen mensen was ondertekend. De ondertekenaars riepen op niet langer te investeren in bedrijven en projecten die het Palestijnse volk onderdrukken. Tussen de 1,7 miljoen handtekeningen waren er 43.000 uit Nederland.
 

PGGM staakt investeringen
Beleggingen in Israël geven al langer aanleiding tot discussie. Pensioenuitvoerder PGGM besloot begin dit jaar wel om zijn investeringen in vijf Israëlische banken te staken. Ook andere bedrijven hebben zich uit beleggingen, samenwerkingsverbanden en andere activiteiten in Israël teruggetrokken vanwege de Palestijnse kwestie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Akoes (Ambtenaar) op
We zijn een onderzoek gestart naar de mogelijkheden tot een rechtszaak tegen ABP. Bekijk dit dossier en help mee! http://www.rechtspraak.nu/dossiers/abp-schendt-r … Help mee! #rechtspraak #abp-schendt-richtlijnen-met-investeringen
Door H. Wiersma (gepens.) op
Een pensioenfonds als het ABP heeft in risicovolle gebieden (o.a. oorlogsgebieden) helemaal niets te zoeken. Wegwezen dus.
Door Dlk op
Belachelijk dat voor een eventueel beetje rendement geinvesteerd wordt in landen die mensonerende politiek bedrijven! In IS steekt het Abp toch ook geen geld,
waarom wel in Israel.
Kon ik er maar voor kiezen om
mijn pensioen elders onder te brengen.
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
ABP moet investeren en geen anti joden politiek gaan bedrijven.Komen ze nog van een koude kermis thuis en daarmee ook de gepensioneerden.En die Tutu moet zijn mond houden dat is een zwaar overschat mannetje.
Door Jan op
Dat het ABP niet investeert (of moet ik zeggen: niet zou moeten investeren?) in wapenfabrieken en dergelijke dubieuze bedrijven, juich ik toe. Maar om nu landen al te gaan uitsluiten, gaat me te ver. Overigens ben ik van oordeel dat het ABP een beter rendement zou halen door gewoon al het thans in aandelen belegde geld te stoppen in indexfondsen. Spaart ook de huidige gigantische kosten van belegging uit.
Door M van der Vorm (beleidsadviseur) op
Als je als niet politiek bedrijf stelling neemt in een politiek conflict wordt je een omstreden organisatie voor een ander belangrijk deel van de wereldbevolking. Supermarkten zijn niet voor niets bevreesd voor het boycotten van producten uit Israel.

Alleen al het gegeven dat deelnemers het ABP niet kunnen boycotten zou reden moeten zijn voor het ABP om allereerst de hoofddoelstelling "rendement behalen" te eerbiedigen. Gelukkig heeft het ABP dat ook zelf bedacht.
Door Boris2 op
Qua rendement kan ABP al jaren verbeteren. Gemiddeld blijk ABP slechter te beleggen dan een leek zou doen op basis van een random gok. In die zin zou de gehele portefeuille en de daarvoor verantwoordelijke bestuurders wel tegen het licht gehouden mogen worden. Koppeling met morele kwesties is lastig, zeker gezien de brede achterban van het ABP.
Door Hans (afdelingsmanager) op
Goed beleid: het enige waar het om moet draaien, is rendement, nu en in de toekomst en daarnaast: risico spreiding, sectoraal en regionaal. En de politiek met al zijn malle, op eigen belang gestoelde ideeën mijlenver op afstand houden! Het pensioen voor politici komt niet eens uit de ABP potten, maar uit de algemene middelen!

Afbeelding