Advertentie
financiën / Nieuws

Aantal schademeldingen loopt op naar ruim 900

Het aantal schademeldingen bij het Centrum Veilig Wonen na de aardbeving maandagmiddag in het Groningse dorp Zeerijp loopt verder op. Dinsdagmiddag rond 16.30 uur was het aantal gestegen tot 939, meldt het centrum. De beving van maandag had een kracht van 3.4.

09 januari 2018

Het aantal schademeldingen bij het Centrum Veilig Wonen na de aardbeving maandagmiddag in het Groningse dorp Zeerijp loopt verder op. Dinsdagmiddag rond 16.30 uur was het aantal gestegen tot 939, meldt het centrum. De beving van maandag had een kracht van 3.4.

Onveilig
Van de meldingen kwamen er 143 uit een straal van 10 kilometer rond het epicentrum in Zeerijp. 26 mensen hebben aangegeven zich onveilig te voelen. Zestien van deze adressen hebben al een inspectie gekregen om te beoordelen of inderdaad sprake is van een acuut onveilige situatie. Daarbij bleken twee landbouwschuren in Groningen en ’t Zandt dusdanige schade te hebben dat ze niet gebruikt kunnen worden in afwachting van nader onderzoek.De andere adressen worden binnen 24 uur ook bezocht.

Extra medewerkers

Het Centrum Veilig Wonen heeft wegens de vele meldingen medewerkers gestationeerd op het gemeentehuis van Loppersum, waar Zeerijp onder valt. In verband met de drukte kan daar de hele week ook schade worden gemeld: van 08.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Keijzer
Ik begrijp totaal niet waarom Nederland (dat zijn wij Nederlanders) de schade van die mensen niet betaalt en die kosten dan zelf verhaalt als die te verhalen valt bij diegenen die met de gaswinning te maken hebben.

Ik denk dat de Nederlanders dat alleszins redelijk vinden.



Moeten die mensen in Groningen in Duitsland maar asiel aanvragen of zo? Mensen die vluchten voor instortingen huizen wegens bommen of zware beschietingen in verre buitenlanden, die hier kunnen komen via mensensmokkelaars etc, worden meteen geholpen en wordt heel veel geld ingestoken en voor lange tijd en ongeacht hoeveel mensen dat zijn die binnen onze grens geraken. Dat geld komt er wel meteen.



Dat gebied in Groningen moet aardbevingsbestendig worden gemaakt en mensen voor schade snel gecompenseerd.



Elke keer horen wij van bepaalde kanten hoe rijk Nederland is, hoewel honderden duizenden huishoudens dat echt niet dagelijks merken. Kijk eens naar grote aantallen noodzakelijke voedselbanken door gebrek aan zinnig beleid.



Wel de gedupeerde Groningers merken schandelijk genoeg al jaren ook niet dat Nederland zo rijk is!



Regering los dit onmiddellijk op alsof er een bank gered moet worden, of weer t.b.v. het Zuiden van Europa Nederland voor nog meer miljarden garant moet staan.

Wat zijn dat voor abjecte verschillen in beleid. Zijn aardbevingen in eigen land ondergeschikt aan die andere bovengenoemde zaken?



Schade voorschieten en zelf verhalen als Staat moet meteen kunnen en is een gigantische morele verplichting, na alle miljarden inkomsten uit de aardgaswinning! Wat een ongelooflijke onrechtvaardigheid en schofferende houding van achtereenvolgende regeringen jegens de gedupeerde en in de steek gelaten Groningers.



Wat een blamage voor de Nederlandse politiek en voor Nederland, zowel in binnen- als buitenland!



H. Wiersma / gepens.
Het punt is dat dit aardbevingsproces niet meer te stoppen is. Op zichzelf moet natuurlijk schade aan bewoners worden vergoed. Echter nu schade vergoeden kan betekenen dat er volgend jaar weer schade ontstaat of kan ontstaan.

Met het terugbrengen van de productie kan je helaas niet voorkomen dat er in de toekomst geen aardbevingen meer zijn. Groningen i.c. Nederland heeft gewoon een heel groot probleem!

Dat is alleen dan wel voornamelijk op te lossen door schade te vergoeden via het realiseren van aardbevingsbestendige nieuwe woningen.

Advertentie