Advertentie
financiën / Nieuws

50 nieuwe windmolens in regio Rotterdam

Na onderhandelen verplichten de gemeenten zich om per locatie een plan van aanpak op te stellen, zodat de turbines uiterlijk in 2020 in gebruik kunnen zijn.

19 juni 2012

Gemeenten in de stadsregio Rotterdam hebben een akkoord bereikt over de plaatsing van minimaal 50 windturbines. Op de Haringvlietdam en bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie Groote Lucht (Vlaardingen) verrijzen binnenkort kleine windmolenparken; voor andere locaties moet nog een definitief plan worden opgesteld.

Plan van aanpak
Na jarenlang onderhandelen verplichten de gemeenten zich om voor het einde van dit jaar per locatie een plan van aanpak op te stellen, zodat de turbines uiterlijk in 2020 in gebruik kunnen zijn. Donderdag zetten de betrokken partijen in Schiedam hun handtekening onder het akkoord.

Locaties
In totaal zijn 18 verschillende locaties aangewezen op het grondgebied van Rotterdam, Vlaardingen, Schiedam, Lansingerland, Capelle aan den IJssel, Ridderkerk, Barendrecht, Spijkenisse, Bernisse, Westvoorne en Hellevoetsluis. Per locatie zullen een tot vijf turbines aangelegd worden. Alleen bij Hoek van Holland staat een groter windmolenpark van tien turbines gepland.

90.000 huishoudens
Hiermee moet minimaal 150 megawatt aan duurzame energie worden opgeleverd, wat overeenkomt met het elektriciteitsgebruik van ruim 90.000 huishoudens. Door de komst van de windturbines wordt de uitstoot van het broeikasgas CO2 verlaagd en wordt de stadsregio bovendien minder afhankelijk van geïmporteerde fossiele brandstoffen.

Akkoord
Naast de betrokken gemeenten, wordt het akkoord ondertekend door de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Maassluis, Krimpen aan den IJssel, Albrandswaard en Brielle, het Havenbedrijf Rotterdam, de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland en de Nederlandse Wind Energie Associatie. Het Havenbedrijf Rotterdam sloot in 2009 ook al een zelfstandig windmolenconvenant voor de opwekking van eveneens 150 megawatt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie