Advertentie
financiën / Nieuws

45 procent gemeenten nog niet op Woz-waardeloket

Op 1 oktober 2016 werd de Woz-waarde van woningen openbaar. Vanaf die datum kan in principe iedereen via www.wozwaardeloket.nl de waarden van woningen raadplegen. Om dat loket te voeden, moeten alle gemeenten worden aangesloten op de Landelijke Voorziening WOZ (LV WOZ). Dat is nog niet zo.

11 april 2017

Een half jaar na invoering van het Woz-waardeloket zijn 176 gemeenten nog steeds niet aangesloten. Het aantal ‘aansluitingen’ is sindsdien wel verdubbeld.

Op 1 oktober 2016 werd de Woz-waarde van woningen openbaar. Vanaf die datum kan in principe iedereen via www.wozwaardeloket.nl de waarden van woningen raadplegen. Om dat loket te voeden, moeten alle gemeenten worden aangesloten op de Landelijke Voorziening WOZ (LV WOZ). Gemeenten die aansluiten moeten de gegevens op orde hebben en een aansluittoets doen. Doel van openbare Woz-waarden is dat burgers de waarde van hun eigen woning beter kunnen controleren. Openbare Woz-waarden kunnen bijvoorbeeld nieuwe argumenten geven om alsnog in bezwaar te gaan tegen de reeds vastgestelde Woz-waarde.

Limburgse gemeenten
Uit het jaarverslag van de Waarderingskamer over 2016 blijkt dat vorige maand maar 212 van de 388 gemeenten waren aangesloten. Volgens de Waarderingskamer wordt ‘wel goede voortgang’ gemaakt. Sinds de openstelling is het aantal aangesloten gemeenten namelijk meer dan verdubbeld. Van 60 procent van alle te waarderen objecten in Nederland zijn inmiddels in het waardeloket de Woz-waarden zichtbaar. De andere nog niet aangesloten gemeenten maken de waarden via een alternatieve voorziening inzichtelijk.

Vooral veel gemeenten in Zeeland, Limburg, Oost-Groningen en in het noorden van Friesland blijken nog niet te zijn aangehaakt. Dat geldt ook voor enkele grote steden als Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Arnhem.

Aanjager
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken liet in oktober vorig jaar weten dat niet aangesloten gemeenten bezoek konden verwachten van Geert Jansen, voormalig commissaris van de koning van Overijssel. Als bestuurlijke aanjager zou hij er voor zorgen dat ze ‘binnen enkele maanden’ wel zouden zijn aangesloten.

In de eerste drie maanden van de openstelling – het laatste kwartaal van 2016 – hebben ongeveer 475.000 mensen het loket bezocht. De piek van bezoekers lag kort na de openstelling toen op één dag ongeveer 23.000 unieke bezoekers werden geteld. Gemiddeld genomen telt het loket zo’n 2.500 tot 5.000 bezoekers per dag.

No-cure-no-pay
Uit het jaarverslag blijkt dat zowel bij woningen als bij niet-woningen – zoals kantoren en fabrieken – het percentage objecten waarvoor een bezwaar is ingediend, vorig jaar gelijk is gebleven in vergelijking met 2015. Bij de categorie woningen was sprake van 1,8 procent objecten onder bezwaar. Bij niet-woningen ging het om 6,1 procent objecten onder bezwaar.

Gemiddeld genomen was bij gemeenten (die de uitsplitsing konden maken) 23 procent van de WOZ-bezwaarschriften ingediend door een no-cure-no-pay bureau. Dat betekent een stijging ten opzichte van 2015, toen 20 procent van de bezwaarschriften via dat kanaal werd ingediend.  

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie