of 59236 LinkedIn

Nieuws

 • Haci Nuh, mini-minister van Financiën

  Extra ozb-inkomsten gaan vooral op aan cultuur

  Kleinere gemeenten hebben relatief veel extra inkomsten uit bouwgrondexploitatie, rente en dividend, huren en pachten – zogeheten Overige Eigen Middelen (OEM) dan grote gemeenten. Die beschikken met name juist over veel extra inkomsten uit de onroerendezaakbelasting, ozb.

 • In 2019 pakt valt het accres 78 miljoen euro lager uit ten opzichte van de meicirculaire, en vanaf 2020 weer licht hoger. De ontwikkeling van het gemeentefonds ademt mee met de rijksuitgaven.

  Accres gemeentefonds 2018 hoger

  Voor wat het waard is: gemeenten krijgen volgend jaar meer aan accres dan eerder voorspeld. De groei van het gemeentefonds komt in 2018 uit op 806 miljoen euro, dat is 134 miljoen euro meer dan in de meicirculaire nog werd voorgespiegeld.

 • Aan het huidige kabinet heeft de VNG-voorzitter gevraagd de boel “schoon achter te laten” om vervolgens de onderhandelaars voor een nieuw kabinet op het hart te drukken het aanbod van de gemeenten richting een duurzaam Nederland met de nadruk op circulaire economie, klimaatbeleid en een energietransitie recht te doen.

  ‘Dit is een momentopname, geen eindbeeld’

  Voor VNG-voorzitter Jan van Zanen was een zin in de Troonrede de kern van de huidige situatie: ‘Dit is een momentopname, geen eindbeeld.’ In de periode tussen de voorbereiding van de beleidsarme begroting en het nieuwe regeerakkoord laten gemeenten hun prioriteiten doordringen bij de onderhandelaars. ‘Ze hebben de boodschap goed begrepen.’

 • De burgemeesters en wethouders van de vier grote steden hadden inhoudelijk al niet veel verwacht van de Troonrede en de Miljoenennota nog niet ingekeken. Het is vooral wachten op het regeerakkoord. Toch spreekt een enkeling van een gemiste kans.

  ‘Lang wachten op het regeerakkoord’

  De burgemeesters en wethouders van de vier grote steden hadden inhoudelijk al niet veel verwacht van de Troonrede en de Miljoenennota nog niet ingekeken. Het is vooral wachten op het regeerakkoord. Toch spreekt een enkeling van een gemiste kans.

 • Pauline Krikke overhandigt de voorzittershamer aan Kajsa Ollongren

  G4: sterke steden maken sterk land

  Voor het eerst werd de voorzittershamer van de G4 overgedragen van een vrouw naar een vrouw. De Haagse burgemeester Pauline Krikke droeg het voorzitterschap over aan loco-burgemeester Kajsa Ollongren van Amsterdam. Het neerleggen van zijn taken door burgemeester van der Laan gisteren was reden de G4-bijeenkomst te versoberen door geen officieel ‘zwaaimoment’ te organiseren.

 • De reacties vanuit de politiek zijn voorspelbaar. Waar de partijen die de aankomende coalitie vormen voornamelijk de lof zingen over de troonrede, zijn de oppositiepartijen kritisch over datgene waar de troonrede huns inziens ten onrechte niet of nauwelijks over rept. En dat zijn steevast hun stokpaardjes.

  Stokpaardjes en voorspelbare partijpolitiek

  2 reacties

  De reacties vanuit de politiek zijn voorspelbaar. Waar de partijen die de aankomende coalitie vormen voornamelijk de lof zingen over de troonrede en de begrotingen, zijn de oppositiepartijen kritisch over datgene waar de troonrede huns inziens ten onrechte niet of nauwelijks over rept en waar de begrotingen te weinig geld voor uittrekken. En dat zijn steevast hun stokpaardjes.

 • De Nederlandse economie bloeit en de schatkist is gezond. Dat heeft koning Willem-Alexander gezegd in de troonrede, waarmee het parlementaire jaar is geopend. Wel is het belangrijk dat meer mensen gaan profiteren van de economische voorspoed, aldus de koning.

  Verbeterde welvaart bereikt niet iedereen

  Reageer

  De Nederlandse economie bloeit en de schatkist is gezond. Dat heeft koning Willem-Alexander gezegd in de troonrede, waarmee het parlementaire jaar is geopend. Wel is het belangrijk dat meer mensen gaan profiteren van de economische voorspoed, aldus de koning. 

 • 
Op 19 september 2017 opende Koning Willem-Alexander het nieuwe werkjaar van het parlement in de Ridderzaal in Den Haag met het uitspreken van de Troonrede.

  Troonrede 2017

  1 reactie

  Op 19 september 2017 opende Koning Willem-Alexander het nieuwe werkjaar van het parlement in de Ridderzaal in Den Haag met het uitspreken van de Troonrede.

 • Omdat het economisch goed gaat met Nederland, moeten werknemers daar ook van profiteren. Veel meer dan nu het geval is vinden de vakbonden CNV en FNV.

  Ook ambtenaren gaan profiteren van fikse looneisen

  Het is allereerst de marktsector die wat gaat merken van inhaliger vakbonden, maar ambtenaren zullen volgen. Zowel het CNV als de FNV geven aan niet langer voor 1,5 of 2 procent extra loon te gaan maar eerder aan 3 of 4 en in sommige gevallen zelfs 5 procent. ‘Er moet koopkrachtherstel gaan plaatsvinden, ook voor de ambtenaren’, zegt Patrick de Fey van vakbond CNV. ‘Zij hebben te lang de gevolgen van de crisis gevoeld’.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Financiën