of 59108 LinkedIn

Nieuws

 • Dat concludeert de Zuidelijke Rekenkamer in haar rapport Toezicht met risico’s. Gedeputeerde Staten van Limburg schrijven in een reactie zich te herkennen in de observaties van de rekenkamer. Ze hebben toegezegd om binnen een half jaar een aangepast plan voor interbestuurlijk toezicht te komen.

  Toezicht Limburg op te laag pitje

  De provincie Limburg vult haar rol als toezichthouder op gemeenten, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen op onderdelen te beperkt in. De ervoor vrijgemaakte ambtelijke capaciteit is minimaal.

 • Dat bleek woensdag tijdens de eerste ‘consulterende’ bespreking van het circa een tot anderhalf miljard euro kostende plan waarin ook woningbouw, kantoren, winkel- en uitgaanscentra zijn opgenomen. ‘Alles draait om hoe Feyenoord het de komende jaren gaat doen’, zei raadslid Jos Verveen (D66). ‘Wat nou als de handel inzakt?’ Ook de PvdA ziet een sterke afhankelijkheid van de prestaties van de lijstaanvoerder in de eredivisie.

  Gemeenteraad kritisch over Feyenoord City

  4 reacties

  De verwezenlijking van de plannen voor de bouw van Feyenoord City is nog lang niet zeker. Een commissie van de Rotterdamse gemeenteraad heeft nog veel vragen en twijfels over de bouw van een nieuw stadion voor de eredivisionist, in combinatie met een grootschalige stedelijke vernieuwing in de buurt van De Kuip.

 • De CBS-cijfers leidden bij gemeenten vooral tot ongeloof, zeker toen Binnenlandse Zaken (BZK) vlak erna de cijfers per gemeente publiceerde. De ene na de andere gemeente liet in reactie weten zich vaak totaal niet te herkennen in die cijfers. Zo had Renswoude over 2015 een tekort van circa 70.000 euro op de jeugdhulp en een overschot van ongeveer 250.000 euro op maatschappelijke ondersteuning. Het BZK-overzicht meldde echter een totaal ander bedrag, namelijk een overschot van 1,2 miljoen euro op beide posten.

  1,2 miljard over op zorg? Echt niet

  Het CBS berichtte vorig jaar dat gemeenten 1,2 miljard euro overhouden op de zorg. Die antwoordden de getallen niet te herkennen, maar Binnenlandse Zaken gaf aan dat de gegevens door de gemeenten zelf zijn aangeleverd. Mis, zo leert een reconstructie. Bovendien: het overschot is hooguit 400 miljoen. 

 • Het gaat om de zogenoemde plankosten. Dit is het bedrag dat de gemeente rekent voor de aanleg van een nieuwe groenvoorziening of een openbare weg in verband met het bouwplan. Op dit moment hanteren gemeenten verschillende plankosten. Daardoor zijn de kosten voor bouwers en ontwikkelaars vaak erg onduidelijk.

  Gemeentelijke plankosten gebonden aan maximum

  1 reactie

  De kosten die gemeenten naast leges in rekening brengen bij een bouwplan worden eenduidiger. Vanaf 1 april geldt een maximum voor wat gemeenten in rekening mogen brengen.

 • Binnen een week van nul naar vijf. Eerst de gemeente Tiel, toen Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond. Nieuwkomer Vallei Accountants gaat er de jaarrekeningen controleren. Er is ruimte voor kleinere partijen nu de grote jongens zich deels uit de gemeentemarkt terugtrekken. Ook Baker Tilly Berk en BDO slaan hun slag.

  Kleine accountants slaan slag op gemeentemarkt

  Binnen een maand van nul naar vijf. Eerst de gemeente Tiel, toen Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond. Nieuwkomer Vallei Accountants gaat er de jaarrekeningen controleren. Er is ruimte voor kleinere partijen nu de grote jongens zich deels uit de gemeentemarkt terugtrekken. Ook Baker Tilly Berk en BDO slaan hun slag.

 • Het rijk moet de komende twintig jaar vijf tot acht miljard euro investeren in scholing, infrastructuur en woningbouw in de krimpregio’s. Het herstellen van de balans tussen de krimpgebieden langs de grenzen en de Randstad en Midden-Nederland is noodzakelijk voor economische groei van Nederland als geheel. Vijf provincies proberen met deze boodschap krimp op de politieke agenda te krijgen van het nieuwe kabinet.

  Provincies vragen nieuw kabinet om miljarden

  Het rijk moet de komende twintig jaar vijf tot acht miljard euro investeren in scholing, infrastructuur en woningbouw in de krimpregio’s. Het herstellen van de balans tussen de krimpgebieden langs de grenzen en de Randstad en Midden-Nederland is noodzakelijk voor economische groei van Nederland als geheel. Vijf provincies proberen met deze boodschap krimp op de politieke agenda te krijgen van het nieuwe kabinet.

 • De gemeente Enschede leende het noodlijdende FC Twente vorig jaar 17 miljoen euro. Het nieuwe voorstel komt erop neer dat die bestaande lening wordt gehandhaafd, maar dan tegen marktconforme, gunstiger voorwaarden. Daarnaast zou de gemeente dan garant staan voor 8,4 miljoen euro, op basis waarvan FC Twente dan geld kan lenen om zijn bestaande schulden te herfinancieren. Daarmee zou het bedrag op 25,4 miljoen euro uitkomen.

  Gemeente wil FC Twente helpen met 25 miljoen

  10 reacties

  De gemeente Enschede wil FC Twente steunen met een bedrag van 25,4 miljoen euro. Een deel van dat bedrag is een lening, een ander deel een garantstelling. Met dat bedrag kan FC Twente in maart twee grote financiers terugbetalen. Het voorstel van het college van burgemeester en wethouders wordt binnenkort in de gemeenteraad besproken, meldt FC Twente op de clubsite.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Financiën