of 59236 LinkedIn

Nieuws

 • Pensioenfondsen moeten soms grote moeite doen om mensen op te sporen die vergeten hun pensioen op te vragen, en bijvoorbeeld naar het buitenland zijn vertrokken. Ook bij ambtenarenpensioenfonds ABP ligt nog pensioen van zo’n 19.000 ambtenaren op de plank.

  19.000 ambtenarenpensioenen op de plank

  Pensioenfondsen moeten soms grote moeite doen om mensen op te sporen die vergeten hun pensioen op te vragen, en bijvoorbeeld naar het buitenland zijn vertrokken. Ook bij ambtenarenpensioenfonds ABP ligt nog pensioen van zo’n 19.000 ambtenaren op de plank.

 • Terwijl de economie van Eindhoven groeit als kool, staat de gemeente er financieel slecht voor. Het college van burgemeester en wethouders voorziet dat het tekort dit jaar oploopt tot 20,5 miljoen euro, bleek donderdag toen de begroting werd gepresenteerd aan de gemeenteraad. Voor de zomer dacht Eindhoven nog dat het tekort 7,2 miljoen euro lager zou liggen.

  Gemeente Eindhoven kampt met miljoenentekort

  3 reacties

  Terwijl de economie van Eindhoven groeit als kool, staat de gemeente er financieel slecht voor. Het college van burgemeester en wethouders voorziet dat het tekort dit jaar oploopt tot 20,5 miljoen euro, bleek donderdag toen de begroting werd gepresenteerd aan de gemeenteraad. Voor de zomer dacht Eindhoven nog dat het tekort 7,2 miljoen euro lager zou liggen.

 • In de laatste begroting van het huidige college van burgemeester en wethouders is verder aandacht voor het op orde brengen van de financiën voor het volgende stadsbestuur. Zo worden begrotingsknelpunten bij de stadsdelen verholpen en wordt geld gereserveerd voor loon- en prijsstijgingen.

  Amsterdam investeert miljoen voor antiterreurmaatregelen

  Reageer

  Amsterdam trekt een miljoen euro uit voor extra veiligheidsmaatregelen op drukke plekken in de stad. Die moeten de kans op een terroristische aanslag beperken, zo staat te lezen in de begroting voor 2018 die wethouder Udo Kock (financiën) heeft gepresenteerd.

 • De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bepleiten bij informateur Gerrit Zalm tegemoetkomingen door het nieuwe kabinet om bestaande problemen op het gebied van jeugd, werk en zorg op te lossen. Dat wil zeggen, samen met het rijk.

  VNG kaart bij Zalm problemen sociaal domein aan

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bepleiten bij informateur Gerrit Zalm tegemoetkomingen door het nieuwe kabinet om bestaande problemen op het gebied van jeugd, werk en zorg op te lossen. Dat wil zeggen, samen met het rijk.

 • Jan Hut van vakcentrale CMHF

  Iedereen er wat bij, behalve de ambtenaren

  ‘Mooi dat de premier en de minister van Financiën de werkgevers oproepen om de lonen te verhogen. En nu moeten ze daar zelf ook naar handelen’. Dat is de reactie van zowel het CNV als vakbond CMHF op de miljoenennota als het gaat om de plannen voor werknemers uit de publieke sector. Hierin valt op dat er telkens gesproken wordt over economische voorspoed, maar ambtenaren merken daar voorlopig weinig van, vinden de vakbondsbestuurders Patrick Fey (CNV) en Jan Hut (CMHF).

 • Bij omstreden projecten wordt in gemeenteraden onvoldoende gebruik gemaakt van aanwezige financiële informatie. Dat stelt wetenschapper en oud-gedeputeerde Jan van Helden op basis van onderzoek.

  Veel politici hebben blinde vlek voor financiën

  Bij omstreden projecten wordt in gemeenteraden onvoldoende gebruik gemaakt van aanwezige financiële informatie. Datzelfde geldt overigens ook voor Provinciale Staten, aldus emeritus-hoogleraar management accounting Jan van Helden.

 • De Raad van State maakt zich zorgen over de kwaliteit van het openbaar bestuur in ons land. De uitgaven aan het openbaar bestuur blijven sterk achter bij aan met name de zorg en de sociale sector.

  RvS: ‘Investeer in openbaar bestuur’

  De Raad van State maakt zich zorgen over de kwaliteit van het openbaar bestuur in ons land. De uitgaven aan het openbaar bestuur blijven sterk achter bij aan met name de zorg en de sociale sector. Toenemende aandacht voor de kwaliteit van uitvoeringsorganisaties is van belang, aldus de Raad.

 • Het is belangrijk dat de Miljoenennota gewag maakt van het belang van gemeenten bij het bereiken van economische groei en een gezonde schatkist, vindt G32-voorzitter Ferd Crone.

  G32 vragen om meer investeringsruimte

  Het is belangrijk dat de Miljoenennota gewag maakt van het belang van gemeenten bij het bereiken van economische groei en een gezonde schatkist, vindt G32-voorzitter Ferd Crone. ‘We vragen nu om investeringsruimte in veiligheid, sociaal domein en infrastructuur.’

 • Haci Nuh, mini-minister van Financiën

  Extra ozb-inkomsten gaan vooral op aan cultuur

  Kleinere gemeenten hebben relatief veel extra inkomsten uit bouwgrondexploitatie, rente en dividend, huren en pachten – zogeheten Overige Eigen Middelen (OEM) dan grote gemeenten. Die beschikken met name juist over veel extra inkomsten uit de onroerendezaakbelasting, ozb.

 • In 2019 pakt valt het accres 78 miljoen euro lager uit ten opzichte van de meicirculaire, en vanaf 2020 weer licht hoger. De ontwikkeling van het gemeentefonds ademt mee met de rijksuitgaven.

  Accres gemeentefonds 2018 hoger

  Voor wat het waard is: gemeenten krijgen volgend jaar meer aan accres dan eerder voorspeld. De groei van het gemeentefonds komt in 2018 uit op 806 miljoen euro, dat is 134 miljoen euro meer dan in de meicirculaire nog werd voorgespiegeld.

 • Aan het huidige kabinet heeft de VNG-voorzitter gevraagd de boel “schoon achter te laten” om vervolgens de onderhandelaars voor een nieuw kabinet op het hart te drukken het aanbod van de gemeenten richting een duurzaam Nederland met de nadruk op circulaire economie, klimaatbeleid en een energietransitie recht te doen.

  ‘Dit is een momentopname, geen eindbeeld’

  Voor VNG-voorzitter Jan van Zanen was een zin in de Troonrede de kern van de huidige situatie: ‘Dit is een momentopname, geen eindbeeld.’ In de periode tussen de voorbereiding van de beleidsarme begroting en het nieuwe regeerakkoord laten gemeenten hun prioriteiten doordringen bij de onderhandelaars. ‘Ze hebben de boodschap goed begrepen.’

 • De burgemeesters en wethouders van de vier grote steden hadden inhoudelijk al niet veel verwacht van de Troonrede en de Miljoenennota nog niet ingekeken. Het is vooral wachten op het regeerakkoord. Toch spreekt een enkeling van een gemiste kans.

  ‘Lang wachten op het regeerakkoord’

  De burgemeesters en wethouders van de vier grote steden hadden inhoudelijk al niet veel verwacht van de Troonrede en de Miljoenennota nog niet ingekeken. Het is vooral wachten op het regeerakkoord. Toch spreekt een enkeling van een gemiste kans.

 • Pauline Krikke overhandigt de voorzittershamer aan Kajsa Ollongren

  G4: sterke steden maken sterk land

  Voor het eerst werd de voorzittershamer van de G4 overgedragen van een vrouw naar een vrouw. De Haagse burgemeester Pauline Krikke droeg het voorzitterschap over aan loco-burgemeester Kajsa Ollongren van Amsterdam. Het neerleggen van zijn taken door burgemeester van der Laan gisteren was reden de G4-bijeenkomst te versoberen door geen officieel ‘zwaaimoment’ te organiseren.

 • De reacties vanuit de politiek zijn voorspelbaar. Waar de partijen die de aankomende coalitie vormen voornamelijk de lof zingen over de troonrede, zijn de oppositiepartijen kritisch over datgene waar de troonrede huns inziens ten onrechte niet of nauwelijks over rept. En dat zijn steevast hun stokpaardjes.

  Stokpaardjes en voorspelbare partijpolitiek

  2 reacties

  De reacties vanuit de politiek zijn voorspelbaar. Waar de partijen die de aankomende coalitie vormen voornamelijk de lof zingen over de troonrede en de begrotingen, zijn de oppositiepartijen kritisch over datgene waar de troonrede huns inziens ten onrechte niet of nauwelijks over rept en waar de begrotingen te weinig geld voor uittrekken. En dat zijn steevast hun stokpaardjes.

 • De Nederlandse economie bloeit en de schatkist is gezond. Dat heeft koning Willem-Alexander gezegd in de troonrede, waarmee het parlementaire jaar is geopend. Wel is het belangrijk dat meer mensen gaan profiteren van de economische voorspoed, aldus de koning.

  Verbeterde welvaart bereikt niet iedereen

  Reageer

  De Nederlandse economie bloeit en de schatkist is gezond. Dat heeft koning Willem-Alexander gezegd in de troonrede, waarmee het parlementaire jaar is geopend. Wel is het belangrijk dat meer mensen gaan profiteren van de economische voorspoed, aldus de koning. 

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Financiën