of 59183 LinkedIn

Nieuws

 • Alleen als Vlissingen de tering naar de nering zet, mag de gemeente aanspraak maken op extra financiële steun uit het gemeentefonds. De Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) spreekt van ‘falend financieel beleid’ van de gemeente. Het advies is grond verkopen en de ozb fors verhogen.

  Financieel beleid Vlissingen faalt

  Alleen als Vlissingen de tering naar de nering zet, mag de gemeente aanspraak maken op extra financiële steun uit het gemeentefonds. De Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) spreekt van ‘falend financieel beleid’ van de gemeente.

 • Terwijl de provincie Noord-Holland en Utrecht gedupeerd worden door de Brexit, kunnen Noord-Brabant en Overijssel van de afscheiding van de Britten profiteren.

  Brexit treft Utrecht en Noord-Holland

  Reageer

  De provincies Utrecht en Noord-Holland zijn het gevoeligst voor de brexit. Dat becijfert het ING Economisch Bureau in een woensdag verschenen rapport. Noord-Brabant en Overijssel kunnen juist profiteren van het Britse vertrek uit de EU. ING kijkt vooral naar de export naar het Verenigd Koninkrijk. Utrecht is sterk op de Britten gericht, terwijl Noord-Holland het grootste deel van de wederuitvoer naar de Britse eilanden voor zijn rekening neemt. 

 • Tussen 2013 en 2015 doorgevoerde kortingen op de subsidie deden Het Valkhof bijna de das om. Ondanks dat de gemeente Nijmegen was gewaarschuwd voor de penibele situatie van het museum. Ook te grote eigen ambities en gebrek aan gemeentelijk toezicht braken Het Valkhof op, schrijft interim-directeur Jan van Laarhoven in een brief aan museumrelaties.

  Nijmegen sneed te veel in Het Valkhof

  Tussen 2013 en 2015 doorgevoerde kortingen op de subsidie deden Het Valkhof bijna de das om. Ondanks dat de gemeente Nijmegen was gewaarschuwd voor de penibele situatie van het museum. Ook te grote eigen ambities en gebrek aan gemeentelijk toezicht braken Het Valkhof op, schrijft interim-directeur Jan van Laarhoven in een brief aan museumrelaties.

 • Ambtenarenpensioenfonds ABP investeerde afgelopen jaar fors meer in de fossiele energie-industrie ten opzicht van een jaar eerder. En daarmee spreekt het pensioenfonds zichzelf tegen, omdat het juist aankondigde vol te willen inzetten op duurzaamheid. Dat concluderen Both ENDS, het Duitse Urgewald en Fossielvrij NL maandag na eigen onderzoek.

  Kritiek op koleninvesteringen pensioenfonds ambtenaren

  7 reacties

  Ambtenarenpensioenfonds ABP investeerde afgelopen jaar fors meer in de fossiele energie-industrie ten opzicht van een jaar eerder. En daarmee spreekt het pensioenfonds zichzelf tegen, omdat het juist aankondigde vol te willen inzetten op duurzaamheid. Dat concluderen Both ENDS, het Duitse Urgewald en Fossielvrij NL maandag na eigen onderzoek.

 • Het rapport wordt dinsdag aangeboden aan Patricia Zorko, directeur Cyber Security van de NCTV. Uit de Cyber Readiness Index blijkt dat Nederland een heldere visie heeft en de juiste strategieën hanteert. Maar om die ambities waar te maken moeten er meer (financiële) middelen worden vrijgemaakt.

  Meer geld nodig voor ambities digitale veiligheid

  2 reacties

  Nederland is op de goede weg, maar moet meer investeren om bij te blijven op het gebied van digitale veiligheid. Ook de samenwerking tussen bedrijven en overheid kan beter. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is uitgevoerd.

 • Er moet een eind komen aan het steeds weer openen en sluiten van asielzoekerscentra (azc). Als oplossing kunnen zogenoemde reserve-azc's worden ingericht die de buffer vormen voor als er weer een grote toestroom van vluchtelingen is.

  Gemeenten willen reserve-azc's als buffer

  2 reacties

  Er moet een eind komen aan het steeds weer openen en sluiten van asielzoekerscentra (azc). Als oplossing kunnen zogenoemde reserve-azc's worden ingericht die de buffer vormen voor als er weer een grote toestroom van vluchtelingen is.

 • In 2016 heeft het Bureau in totaal 332 aanvragen voor een advies en 35 aanvragen voor een aanvullend advies in behandeling genomen. De LBB-adviezen zijn onder te verdelen in de mate van gevaar dat de beschikking mede zal worden gebruikt om crimineel verkregen vermogen te benutten of om strafbare feiten te plegen. Het LBB constateerde in 2016 116 maal een ernstig gevaar, in 28 gevallen een mindere mate van gevaar en 93 keer concludeerde het LBB dat er geen gevaar in de zin van de Wet Bibob is gebleken. De cijfers zijn vergelijkbaar met die van 2015.

  Bibob-adviezen vaak stempel ‘ernstig gevaar

  Van alle binnengekomen screening-aanvragen bij het Landelijk Bureau Bibob (LBB) is na onderzoek in ruim een op de drie gevallen sprake van ‘ernstig gevaar’. Veruit de meeste adviezen hebben betrekking op de horecasector. 

 • Als het aan de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (D66, openbare ruimte) ligt, gaat de toeristenbelasting in de hoofdstad omhoog van 5 naar 15 procent. De extra miljoenen die dat oplevert, kan Amsterdam gebruiken om de leefbaarheid van de stad te vergroten.

  'Toeristenbelasting Amsterdam verdrievoudigen'

  3 reacties

  Als het aan de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (D66, openbare ruimte) ligt, gaat de toeristenbelasting in de hoofdstad omhoog van 5 naar 15 procent. De extra miljoenen die dat oplevert, kan Amsterdam gebruiken om de leefbaarheid van de stad te vergroten.

 • Het Ondersteuningsteam Fraudesignalen OTF is in 2016 opgericht om gemeenten bij te staan in hun omgang met mogelijke fraude met de Wmo 2015 en de Jeugdwet. In het eerste kwartaal van 2017 heeft het OTF 22 gemeenten ondersteund, in plaats van de verwachte 13. In totaal hebben 62 gemeenten sinds de oprichting van het OTF praktische ondersteuning gekregen en 154 informatie ingewonnen bij het ondersteuningspunt.

  Frauduleuze aanbieder in zorg rukt op

  Gemeenten doen vaker beroep op het Ondersteuningsteam Fraudesignalen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG. Met de zorgverzekeraars wil de gemeentekoepel nu een ‘waarschuwingsregister’ over malafide zorgaanbieders opzetten.

 • De wethouder, de concerncontroller en de adviseur bedrijfsvoering. In slagorde zitten ze aan tafel op de kamer van de wethouder om vooral één punt duidelijk te maken: het moet afgelopen zijn met de accountantscontrole zoals die nu is ingericht. Sinds twee jaar geleden de controle van de gemeentelijke jaarrekening opeens aan meer en zwaardere eisen moest voldoen, loopt het volgens Leusden volledig uit de hand. De rekening loopt op en het werk neemt toe.

  Verzet tegen zware controle-eisen accountant

  Een paar jaar geleden was Leusden nog 35.000 euro kwijt aan accountantskosten. Sinds de verzwaring van de controle-eisen betaalt de Utrechtse gemeente het dubbele. En ambtenaren hebben er vijf keer zoveel werk aan. ‘Echt niemand schiet hier iets mee op.’

 • Gemeenten en woningcorporaties hebben niet altijd de juiste prikkels om de juiste woningen te laten bouwen. Gemeenten kiezen vaak voor de hogere grondprijs die ze voor koopwoningen kunnen krijgen, terwijl corporaties zich vooral op de sociale huurwoningen richten. Dat blijkt uit een rapport van De Nederlandsche Bank (DNB) over de woningmarkt.

  Gemeenten hebben niet de juiste prikkels op woningmarkt

  3 reacties

  Gemeenten en woningcorporaties hebben niet altijd de juiste prikkels om de juiste woningen te laten bouwen. Gemeenten kiezen vaak voor de hogere grondprijs die ze voor koopwoningen kunnen krijgen, terwijl corporaties zich vooral op de sociale huurwoningen richten. Dat blijkt uit een rapport van De Nederlandsche Bank (DNB) over de woningmarkt.

 • Bij de grootste vier gemeenten in Nederland bestaan flinke verschillen in het budget voor ontspanning met collega’s. Dat meldt De Telegraaf donderdag op basis van eigen onderzoek. Het budget voor Amsterdamse ambtenaren is groter dan in Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

  'Budgetten G4 voor personeelsfeestjes verschillen'

  Bij de grootste vier gemeenten in Nederland bestaan flinke verschillen in het budget voor ontspanning met collega’s. Dat meldt De Telegraaf donderdag op basis van eigen onderzoek. Het budget voor Amsterdamse ambtenaren is groter dan in Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Financiën