of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Voor landelijke partijen is een controle van de financiering verplicht, maar lokaal niet. Breda is naar verluidt de eerste gemeente die kiest voor zelfcontrole. 'Ik realiseer me dat we nooit een waterdichte aanpak kunnen presenteren tegen criminele beïnvloeding in de politiek maar we moeten het zo moeilijk mogelijk maken. De Bredase politieke partijen zijn zich bewust van de tentakels van de onderwereld en geven hiermee een krachtig signaal af', zegt de Bredase burgemeester Paul Depla.

  Gemeenteraad Breda controleert zichzelf op criminele invloed

  1 reactie

  Om invloed van criminelen te voorkomen, laten politieke partijen in Breda hun inkomsten en donaties voortaan jaarlijks controleren door een onafhankelijke accountant. Elf lokale partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen hebben dat samen afgesproken.

 • Stichting ICTU (ICT Uitvoeringsorganisatie) en Blockchainontwikkelaar Xurux hebben voor de gemeente Haarlem een ‘proof of concept’ ontwikkeld voor het verifiëren van waardepapieren via de publieke IOTA-blockchain. Door blockchain kan de echtheid van digitaal verstrekte documenten gewaarborgd worden.

  'Proof of concept' voor waardepapieren in blockchain

  Stichting ICTU (ICT Uitvoeringsorganisatie) en Blockchainontwikkelaar Xurux hebben voor de gemeente Haarlem een ‘proof of concept’ ontwikkeld voor het verifiëren van waardepapieren via de publieke IOTA-blockchain. Door blockchain kan de echtheid van digitaal verstrekte documenten gewaarborgd worden. 

 • Volgens een vorig jaar verstrekt overzicht van het ministerie van Financiën zouden 21 gemeenten een pin-only beleid voeren. De afgelopen maanden bezocht een delegatie van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) en De Nederlandsche Bank (DNB) een aantal gemeenten om de proef op de som te nemen. ‘De conclusie daaruit is dat het aantal gemeenten dat een pin-only beleid voert, lijkt te groeien’, aldus MOB-lid Cees van Tiggelen.

  Ouderen dupe van pin-only beleid gemeenten

  In een groeiend aantal gemeentehuizen kunnen inwoners een rijbewijs of paspoort alleen nog met pinbetalingen aanschaffen. Voor bepaalde groepen ouderen en bijvoorbeeld mensen in de schuldsanering is dat onredelijk bezwarend.

 • De groei van de economie heeft een positieve invloed op de financiële positie van de Friese gemeenten. Het financiële beeld dat uit de (meerjaren)begrotingen 2018-2021 naar voren komt, is volgens de provincie Friesland positiever dan de afgelopen jaren.

  Lek boven in Friese gemeenten

  De groei van de economie heeft een positieve invloed op de financiële positie van de Friese gemeenten. Het financiële beeld dat uit de (meerjaren)begrotingen 2018-2021 naar voren komt, is volgens de provincie Friesland positiever dan de afgelopen jaren.

 • Uit een steekproef door Berenschot in samenwerking met Binnenlands Bestuur onder 39 gemeentesecretarissen blijkt dat 84 procent van hen het ondermijningsfonds een goed idee vindt. De steekproef is een vervolg op de Gemeentelijke Thermometer. Dat onderzoek werd gehouden vlak voor de totstandkoming van het regeerakkoord, de steekproef is gehouden na de start van het kabinet.

  ‘Ondermijningsfonds helpt onvoldoende’

  De 100 miljoen euro die het kabinet wil stoppen in een ondermijningsfonds helpt gemeenten in de strijd tegen ondermijning. Maar met dat eenmalige bedrag zet het kabinet volgens gemeentesecretarissen toch onvoldoende in. 

 • De precariobelasting (+11 procent) en de toeristenbelasting (+10 procent) leveren de gemeenten in 2018 fors meer op. Gemeenten verwachten volgens het CBS volgend jaar 9,7 miljard euro aan gemeentelijke heffingen te innen. Dat is 2,5 procent meer dan de 9,5 miljard euro die in 2017 werd begroot.

  Toerist spekt de gemeentekas

  Gemeenten verwachten volgend jaar 9,7 miljard euro aan gemeentelijke heffingen te innen. Dat is 2,5 procent meer dan de 9,5 miljard euro die in 2017 werd begroot. Vooral de precariobelasting (+11 procent) en de toeristenbelasting (+10 procent) leveren de gemeenten in 2018 fors meer op.

 • De overheid en provincies verwachten ruim 5,7 miljard euro aan wegenbelasting te innen in 2018. Dat is 173 miljoen euro meer dan in 2017 naar verwachting wordt binnengehaald. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) meldt dit op basis van begrotingen van overheid en provincies.

  Provincies rekenen op meer wegenbelasting

  1 reactie

  De overheid en provincies verwachten ruim 5,7 miljard euro aan wegenbelasting te innen in 2018. Dat is 173 miljoen euro meer dan in 2017 naar verwachting wordt binnengehaald. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) meldt dit op basis van begrotingen van overheid en provincies.

 • Ruim twee derde van de Nederlanders wil dat gemeenten winkeliers toestaan om open te gaan op een koopzondag voor kerst. Onderzoeksbureau I&O Research meldt dit na een peiling onder ruim 3500 mensen.

  Oproep aan gemeenten: koopzondag voor kerst

  1 reactie

  Ruim twee derde van de Nederlanders wil dat gemeenten winkeliers toestaan om open te gaan op een koopzondag voor kerst. Onderzoeksbureau I&O Research meldt dit na een peiling onder ruim 3500 mensen.

 • De voormalige legerplaats wordt omgeven door bos en heide. Het is zo'n zestig hectare groot. De bedoeling is om er vier- tot zeshonderd woningen te bouwen en een bedrijventerrein in te richten. Hilversum, Gooise Meren en Laren gaan een exploitatiemaatschappij oprichten om het terrein te ontwikkelen.

  Gooise gemeenten kopen voormalige legerplaats Crailo

  1 reactie

  Hilversum, Gooise Meren en Laren worden eigenaar van voormalig defensieterrein Crailo. De gemeenten betalen daar gezamenlijk 33,2 miljoen euro voor aan eigenaar de provincie Noord-Holland. Het plan is om van het gebied 'een van de meest milieuvriendelijke wijken van Nederland' te maken.

 • Een ruime meerderheid in de gemeenteraad van de Zeeuwse gemeente Sluis vindt dat de gemeente naar een hogere klasse moet. Op grond van haar inwonertal behoort Sluis tot de klasse 3 (14.001-24.000 inwoners); door de opclassificatie komt de gemeente in klasse 4 (24.001 – 40.000 inwoners). De burgemeester verdient daardoor geen 7.348,73 maar 7.988,49 euro per maand, verdienen de drie wethouders 6.334,90 en geen 5.919,51 euro en krijgen de 19 raadsleden maandelijks 958,91euro in plaats van 617,77 euro (55 procent meer).

  Meer geld voor het bestuur van Sluis door toerisme

  Sluis heeft 23.636 inwoners, maar de gemeente in Zeeuws-Vlaanderen wil doen alsof het er meer dan 24.000 zijn. Daardoor komt de gemeente in een hogere klasse en krijgen burgemeester, wethouders en raadsleden beter betaald. De gemeenteraad neemt volgende week een beslissing over deze zogeheten opclassificatie, die volgens burgemeester Marga Vermue heel billijk is.

 • Bijna 90.000 inwoners van zeven gemeenten krijgen vanaf volgend jaar een fors hogere drinkwaterrekening. Hun gemeenten voeren alsnog de precarioheffing in, een lokale belasting die via de drinkwaterrekening bij de inwoners terechtkomt, meldt drinkwaterbedrijf Vitens. Het waterbedrijf spreekt van een oneigenlijke wijze voor gemeenten om aan geld te komen.

  Zeven gemeenten heffen alsnog belasting op waterleiding

  7 reacties

  Bijna 90.000 inwoners van zeven gemeenten krijgen vanaf volgend jaar een fors hogere drinkwaterrekening. Hun gemeenten voeren alsnog de precarioheffing in, een lokale belasting die via de drinkwaterrekening bij de inwoners terechtkomt, meldt drinkwaterbedrijf Vitens. Het waterbedrijf spreekt van een oneigenlijke wijze voor gemeenten om aan geld te komen.

 • Alle partijen in de gemeenteraad steunden donderdagavond een motie waarin het onderzoek wordt voorgesteld. De raad vindt het 'van belang zelfstandig betrokkenen te horen om hier lering voor de toekomst uit te trekken'. Eerder op de dag had het stadsbestuur bekendgemaakt dat de metro's tussen Schiedam en Hoek van Holland niet in februari gaan rijden, maar naar verwachting pas in het laatste kwartaal van 2018.

  Gemeenteraad Rotterdam onderzoekt fiasco Hoekse Lijn

  Reageer

  De gemeenteraad van Rotterdam begint een eigen onderzoek naar de grote vertraging en kostenoverschrijdingen bij het ombouwen van de Hoekse Lijn van spoor- tot metrolijn. Het is de bedoeling dat het raadsonderzoek nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar wordt afgerond: de raad hoopt de uitkomsten op 22 februari te bespreken, maar of dat haalbaar is moet nog blijken.

 • © Wendy Deun/Out in the Open

  Diemen gaat ‘buiten de vangrails’

  Ambtenaren van de gemeente Diemen hebben een Rekmanifest opgesteld, dat gemeentesecretaris Jan Dick de Kort gisteravond aan de gemeenteraad heeft gepresenteerd. Ambtenaren zoeken de rek in de regels op. Creativiteit, vertrouwen en speelruimte zijn de kernwoorden in het manifest. 

 • Nog één keer trekt Friso de Zeeuw met zijn jachtgeweer door de gebiedsontwikkeling. In zijn afscheidsrede als praktijkhoogleraar op dit terrein aan de TU Delft schopt hij komende vrijdag weer heel wat heilige huisjes omver. Binnenlands Bestuur vroeg hem wat gebiedsontwikkelende gemeenten kunnen leren van de vastgoedcrisis die de sector van 2008 tot eind 2014 in de greep had.

  Wat gemeenten moeten leren van de vastgoedcrisis

  Nog één keer trekt Friso de Zeeuw met zijn jachtgeweer door de gebiedsontwikkeling. In zijn afscheidsrede als praktijkhoogleraar op dit terrein aan de TU Delft schopt hij komende vrijdag weer heel wat heilige huisjes omver. Binnenlands Bestuur vroeg hem wat gebiedsontwikkelende gemeenten kunnen leren van de vastgoedcrisis die de sector van 2008 tot eind 2014 in de greep had.