of 59054 LinkedIn

Nieuws

 • Om enig inzicht te krijgen in de baten van het wijkteam zijn in Schiedam 188 casussen (zowel jeugd als Wmo) doorgelopen met de desbetreffende casusregisseurs. Per casus was aan de regisseur gevraagd een inschatting te maken van de impact van de hulpverlening. Daarbij werd gekeken of de hulpverlening wat oplevert in materiële dan wel immateriële zin en er werd gekeken naar wie baat had van de hulpverlening: de gemeente, de cliënt of een derde partij, zoals bijvoorbeeld een woningcorporatie.

  Gemeente profiteert matig van ‘opbrengst’ wijkteam

  Gemeenten betalen voor de inzet van wijkteams. Maar wanneer deze inspanning in geld wordt uitgedrukt, blijkt slechts 43 procent van de opbrengst ten gunste van de gemeente te zijn. Dat becijferde bedrijfseconoom en adviseur Michel de Visser in Zorgvisie.

 • Volgens de onderzoekers van de Algemene Bestuursdienst, topambtenaren binnen de Rijksoverheid, zijn grote investeringen in ICT nodig, tot waarschijnlijk ruim boven de miljard euro. Ook met het trainen en opleiden van mensen die de wet moeten uitvoeren zijn honderden miljoenen euro's gemoeid.

  'Open overheid duur'

  3 reacties

  De wet die moet zorgen voor een opener en transparantere overheid is niet uitvoerbaar en leidt tot vele honderden miljoenen euro's aan extra kosten. Dat is de conclusie in een rapport van de Algemene Bestuursdienst over het wetsvoorstel, waar de Tweede Kamer al mee heeft ingestemd. De Eerste Kamer moet zich er nog over uitspreken.

 • De eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen is dit jaar in tientallen gemeenten verlaagd of (deels) afgeschaft. Een aantal gemeenten gaat dat vanaf januari doen. Dat blijkt uit een nieuwe inventarisatie van Binnenlands Bestuur.

  80 gemeenten verlagen eigen bijdrage Wmo

  De eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen is dit jaar in tientallen gemeenten verlaagd of (deels) afgeschaft. Een aantal gemeenten gaat dat vanaf januari doen. Dat blijkt uit een (nieuwe) inventarisatie van Binnenlands Bestuur.

 • Na vijf jaar komt er een eind aan het preventief financieel toezicht waaronder de provincie Gelderland Apeldoorn geplaatst had. Dat is jaren eerder dan verwacht. Ook voor de Gelderse gemeente Beuningen wordt het preventieve toezicht opgeheven.

  Apeldoorn en Beuningen niet meer onder curatele

  Na vijf jaar komt er een eind aan het preventief financieel toezicht waaronder de provincie Gelderland Apeldoorn geplaatst had. Dat is jaren eerder dan verwacht. Ook voor de Gelderse gemeente Beuningen wordt het preventieve toezicht opgeheven.

 • Afgelopen 1,5 jaar hebben de Drechtsteden, Cromstrijen, Gorinchem en Schiedam samen met ketenpartners de risico’s op fouten en fraude in kaart gebracht.

  Drechtsteden pakken fraude met zorggeld aan

  Overdeclareren, reistijden opvoeren als zorgtijden, overindiceren, upcoding, dubbeldeclareren. Het zijn verschillende manieren waarop misbruik gemaakt wordt van geld dat bedoeld is voor zorg en ondersteuning, maar daar niet altijd terechtkomt. Afgelopen 1,5 jaar hebben de Drechtsteden, Cromstrijen, Gorinchem en Schiedam samen met ketenpartners de risico’s op fouten en fraude in kaart gebracht.

 • Openspending.nl, een website waarop de huishoudboekjes van lokale overheden in een simpel overzicht zijn samengevat, heeft de Open Governement Partnership Award gewonnen. De prijs werd op 7 december uitgereikt tijden de Open Government Partnership (OGP) Global Summit in Parijs

  Internationale prijs voor Nederlandse transparantie

  Openspending.nl, een website waarop de huishoudboekjes van lokale overheden in een simpel overzicht zijn samengevat, heeft de Open Governement Partnership Award gewonnen. De prijs werd op 7 december uitgereikt tijden de Open Government Partnership (OGP) Global Summit in Parijs.

 • De VVD maakt zich zorgen over ‘operatie BRP’. Tweede Kamerlid Ingrid de Caluwé heeft daarover vragen gesteld aan minister Plasterk. De BRP moet uiteindelijk dé landelijke basisregistratie worden voor persoonsgegevens, maar het project gaat volgens ICT-expert Rene Veldwijk aanzienlijk meer geld en tijd kosten dan gepland.

  Zorgen over ‘operatie BRP’

  De VVD maakt zich zorgen over ‘operatie BRP’. Tweede Kamerlid Ingrid de Caluwé heeft daarover vragen gesteld aan minister Plasterk. De BRP moet uiteindelijk dé landelijke basisregistratie worden voor persoonsgegevens, maar het project gaat volgens ICT-expert Rene Veldwijk aanzienlijk meer geld en tijd kosten dan gepland. 

 • Pensioenfondsen PFZW en PMT laten weten dat een pensioenkorting in 2017 door rentstijgingen van de baan lijkt. Dat zeggen bestuurders van de fondsen, die samen bijna 4 miljoen deelnemers en gepensioneerden hebben onder wie veel verpleegkundigen en automonteurs, in De Telegraaf.

  ABP: Kans op korten pensioenen kleiner

  Pensioenfondsen PFZW en PMT laten weten dat een pensioenkorting in 2017 door rentstijgingen van de baan lijkt. Dat zeggen bestuurders van de fondsen, die samen bijna 4 miljoen deelnemers en gepensioneerden hebben onder wie veel verpleegkundigen en automonteurs. Ook het ambtenarenpensioenfonds ABP schat de kans dat de pensioenen het komend jaar zullen worden gekort kleiner in. 

 • Softwarebedrijf Decos heeft de KING-aanbesteding gekregen voor webdiensten van verhuis- en overlijdensberichten. KING gaat de digitale diensten aanbieden aan alle gemeenten, die daardoor niet meer eigenhandig in digitalisering van deze diensten hoeven te investeren. De aanbesteding van KING bij Decos kan worden beschouwd als de eerste concrete stap van een nieuwe aanpak voor gemeenten bij het investeren in software. Dit kan grote gevolgen hebben voor de markt.

  Decos wint slag om KING-aanbesteding

  Softwarebedrijf Decos heeft de KING-aanbesteding gekregen voor webdiensten van verhuis- en overlijdensberichten. KING gaat de digitale diensten aanbieden aan bij de gemeenten, die daardoor niet meer zelf in digitalisering van deze diensten hoeven te investeren. De aanbesteding van KING bij Decos kan worden beschouwd als de eerste concrete stap van een nieuwe aanpak voor gemeenten bij het investeren in software. Dit zorgt voor een nieuwe situatie op de markt.

 • Alle 1450 door de Nationaal Coördinator Groningen geïnspecteerde woningen en gebouwen in het Groningse aardbevingsgebied moeten worden versterkt. Dat liet coördinator Hans Alders woensdag weten.

  Alle 1450 beoordeelde Groningse panden moeten versterkt

  1 reactie

  Alle 1450 door de Nationaal Coördinator Groningen geïnspecteerde woningen en gebouwen in het Groningse aardbevingsgebied moeten worden versterkt. Dat liet coördinator Hans Alders woensdag weten.

 • Voor de lol zal vrijwel niemand het lezen, het Handboek Financiële functie en control bij gemeenten en provincies. Toch voorziet het in een behoefte. Niet voor niets hebben de auteurs besloten een tweede editie uit te brengen. In ruim 400 pagina’s zetten ze uiteen wat er komt kijken bij de financiële huishouding van provincies, gemeenten en gemeenschappelijke regelingen.

  Alles over financiën gemeente

  Voor de lol zal vrijwel niemand het lezen, het Handboek Financiële functie en control bij gemeenten en provincies. Toch voorziet het in een behoefte. Niet voor niets hebben de auteurs besloten een tweede editie uit te brengen. In ruim 400 pagina’s zetten ze uiteen wat er komt kijken bij de financiële huishouding van provincies, gemeenten en gemeenschappelijke regelingen.

 • De Belastingdienst heeft werknemers die met een vrijwillige vertrekregeling zijn vertrokken tot nu toe niet terug laten komen als ZZP’er. Vrijwillige vertrekkers krijgen gemiddeld bijna 70.000 euro mee en kunnen dankzij nieuwe wetgeving na hun vertrek ook weer worden ingehuurd als ZZP’er bij de fiscus, die veel personeel kwijtraakt. Tot nu toe huurde het overheidsorgaan nog geen vertrekkers in.

  Vertrokken werknemers Belasting niet terug als ZZP’er

  De Belastingdienst heeft werknemers die met een vrijwillige vertrekregeling zijn vertrokken tot nu toe niet terug laten komen als ZZP’er. Vrijwillige vertrekkers krijgen gemiddeld bijna 70.000 euro mee en kunnen dankzij nieuwe wetgeving na hun vertrek ook weer worden ingehuurd als ZZP’er bij de fiscus, die veel personeel kwijtraakt. Tot nu toe huurde het overheidsorgaan nog geen enkele vertrekker in.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Financiën