of 59142 LinkedIn

Nieuws

 • Als het aan de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (D66, openbare ruimte) ligt, gaat de toeristenbelasting in de hoofdstad omhoog van 5 naar 15 procent. De extra miljoenen die dat oplevert, kan Amsterdam gebruiken om de leefbaarheid van de stad te vergroten.

  'Toeristenbelasting Amsterdam verdrievoudigen'

  3 reacties

  Als het aan de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (D66, openbare ruimte) ligt, gaat de toeristenbelasting in de hoofdstad omhoog van 5 naar 15 procent. De extra miljoenen die dat oplevert, kan Amsterdam gebruiken om de leefbaarheid van de stad te vergroten.

 • Het Ondersteuningsteam Fraudesignalen OTF is in 2016 opgericht om gemeenten bij te staan in hun omgang met mogelijke fraude met de Wmo 2015 en de Jeugdwet. In het eerste kwartaal van 2017 heeft het OTF 22 gemeenten ondersteund, in plaats van de verwachte 13. In totaal hebben 62 gemeenten sinds de oprichting van het OTF praktische ondersteuning gekregen en 154 informatie ingewonnen bij het ondersteuningspunt.

  Frauduleuze aanbieder in zorg rukt op

  Gemeenten doen vaker beroep op het Ondersteuningsteam Fraudesignalen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG. Met de zorgverzekeraars wil de gemeentekoepel nu een ‘waarschuwingsregister’ over malafide zorgaanbieders opzetten.

 • De wethouder, de concerncontroller en de adviseur bedrijfsvoering. In slagorde zitten ze aan tafel op de kamer van de wethouder om vooral één punt duidelijk te maken: het moet afgelopen zijn met de accountantscontrole zoals die nu is ingericht. Sinds twee jaar geleden de controle van de gemeentelijke jaarrekening opeens aan meer en zwaardere eisen moest voldoen, loopt het volgens Leusden volledig uit de hand. De rekening loopt op en het werk neemt toe.

  Verzet tegen zware controle-eisen accountant

  Een paar jaar geleden was Leusden nog 35.000 euro kwijt aan accountantskosten. Sinds de verzwaring van de controle-eisen betaalt de Utrechtse gemeente het dubbele. En ambtenaren hebben er vijf keer zoveel werk aan. ‘Echt niemand schiet hier iets mee op.’

 • Gemeenten en woningcorporaties hebben niet altijd de juiste prikkels om de juiste woningen te laten bouwen. Gemeenten kiezen vaak voor de hogere grondprijs die ze voor koopwoningen kunnen krijgen, terwijl corporaties zich vooral op de sociale huurwoningen richten. Dat blijkt uit een rapport van De Nederlandsche Bank (DNB) over de woningmarkt.

  Gemeenten hebben niet de juiste prikkels op woningmarkt

  3 reacties

  Gemeenten en woningcorporaties hebben niet altijd de juiste prikkels om de juiste woningen te laten bouwen. Gemeenten kiezen vaak voor de hogere grondprijs die ze voor koopwoningen kunnen krijgen, terwijl corporaties zich vooral op de sociale huurwoningen richten. Dat blijkt uit een rapport van De Nederlandsche Bank (DNB) over de woningmarkt.

 • Bij de grootste vier gemeenten in Nederland bestaan flinke verschillen in het budget voor ontspanning met collega’s. Dat meldt De Telegraaf donderdag op basis van eigen onderzoek. Het budget voor Amsterdamse ambtenaren is groter dan in Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

  'Budgetten G4 voor personeelsfeestjes verschillen'

  Bij de grootste vier gemeenten in Nederland bestaan flinke verschillen in het budget voor ontspanning met collega’s. Dat meldt De Telegraaf donderdag op basis van eigen onderzoek. Het budget voor Amsterdamse ambtenaren is groter dan in Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

 • De gemeenten Leiden zou een stimuleringsfonds moeten oprichten met als doel het versterken van de Leidse media en vooral van de kritische functie van de journalistiek. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit Leiden, die dit onderzoek deden in opdracht van de gemeente Leiden.

  Leiden onderzoekt gemeentelijk fonds lokale journalistiek

  De gemeenten Leiden zou een stimuleringsfonds moeten oprichten met als doel het versterken van de Leidse media en vooral van de kritische functie van de journalistiek. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit Leiden, die dit onderzoek deden in opdracht van de gemeente Leiden. 

 • Door het achterblijven van beschikbare woningen in de grote steden wijken woningzoekenden massaal uit naar middelgrote steden buiten de Randstad. Amersfoort, Haarlem en Nijmegen.

  Middelgrote stad steeds meer in trek

  Door het achterblijven van beschikbare woningen in de grote steden wijken woningzoekenden massaal uit naar middelgrote steden buiten de Randstad. Amersfoort, Haarlem en Nijmegen.

 • Het kabinet moet zorgen voor een zogeheten verlichtingsbudget waar gemeenten met financiële tekorten in het sociaal domein een beroep op kunnen doen. Dat is een van de vijf maatregelen die de Vereniging van Gemeenten vraagt van het kabinet met het oog op de 'significante financiële tekorten' die veel gemeenten verwachten

  'Verlichtingsbudget voor gemeenten met 3D-tekort’

  Het kabinet moet zorgen voor een zogeheten verlichtingsbudget waar gemeenten met financiële tekorten in het sociaal domein een beroep op kunnen doen. Het verlichtingsbudget zou de komende vier jaar beschikbaar moeten komen. Onder voorwaarden zouden gemeenten met grote tekorten er een beroep op moeten kunnen doen.

 • Het IT-project om de basisregistratie van persoonsgegevens (Brp) te moderniseren, is vertraagd en gaat aanzienlijk meer kosten. Dat meldt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

  Operatie BRP opnieuw vertraagd en duurder

  Het IT-project om de basisregistratie van persoonsgegevens (BRP) te moderniseren, is vertraagd en gaat aanzienlijk meer kosten. Dat meldt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

 • De centrale onderzoeksvraag van het onderzoek naar schuldhulpverlening in Nederland was: Hoe groot is de instroom, doorstroom en uitstroom van de gemeentelijke schuldhulpverlening op landelijk niveau, en wat zijn de resultaten en uitgaven? Op die vraag blijkt geen antwoord mogelijk. De meeste gemeenten specificeren de kosten niet in openbare stukken. 'Dit is een groter drama dan gedacht.'

  Geen eenduidig landelijk beeld schuldhulpverlening

  Hoe groot is de instroom, doorstroom en uitstroom van de gemeentelijke schuldhulpverlening op landelijk niveau, en wat zijn de resultaten en uitgaven? Dat was de centrale onderzoeksvraag van het onderzoek naar schuldhulpverlening in Nederland. Maar wat blijkt: op die vraag is geen antwoord te geven. De meest gemeenten specificeren de kosten niet in openbare stukken. 'Dit is een groter drama dan gedacht.'

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Financiën