of 59100 LinkedIn

Esther Walstra

Coördinator website en redacteur bij Binnenlands Bestuur

 

 

 

 

 

 

 

 

Contactgegevens

E-mailadres:
ewalstra@binnenlandsbestuur.nl
Telefoonnummer (mobiel):
06 - 306 91 991
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Esther Walstra
Twitter:
Twitter profiel van Esther Walstra

Recente Artikelen

 • Het gaat dan vaak om schendingen van voorschriften of regels. Overigens blijkt in slechts 15 procent van de ruim 500 adviesverzoeken het daadwerkelijk om een klokkenluiderszaak te gaan. Het moet dan een werkgerelateerde misstand betreffen met een maatschappelijk belang, zoals bijvoorbeeld een overtreding van de wet of situaties die gevaar op kunnen op leveren voor personen, de volksgezondheid of het milieu.

  Veel nieuwe klokkenluiders

  Reageer

  Ruim vijfhonderd werknemers hebben zich het eerste half jaar met een klacht gemeld bij het recent opgerichte Huis voor Klokkenluiders. Dat is ongeveer het dubbele van wat de belangenorganisatie had verwacht, zo meldt het jaarverslag. Traditiegetrouw melden zich ook heel wat ambtenaren met integriteitskwesties. Ongeveer de helft van de klokkenluiderszaken speelt zich af in de (semi-)publieke sector. 

 • Langzaam maar zeker gaan ambtenaren weer aan de studie. Er zijn drie verschillende 'overheidsstudenten'. Jonge ambtenaren die het vak versneld willen leren, de vijftigers die zichzelf opnieuw moeten uitvinden en de topambtenaren die door de Wet Normering Topinkomens niet meer in salaris omhoog kunnen en dit compenseren met een opleiding.

  Ambtenaren vinden zichzelf opnieuw uit met studie

  1 reactie

  Ambtenaren gaan weer voorzichtig aan de studie. Opleidingsinstituten zien de laatste tijd meer mensen uit de publieke sector binnenkomen. De cursisten zijn grofweg in drie categorieën in te delen. De jonge ambtenaar die aan zijn competenties wil werken, de vijftiger die zich opnieuw wil uitvinden en de topmanager in het hoogste segment. Deze laatste groep ‘studenten’ heeft echter een bijzondere motivatie. Door de Wet Normering Topinkomens (WNT) kunnen ze in salaris niet meer omhoog. Ter compensatie bedingen ze opleidingen.

 • De gemiddelde leeftijd van een ambtenaar die met pensioen gaat, is een jaar eerder dan de rest van de beroepsbevolking.

  Ambtenaren zijn de jongste pensionado’s

  1 reactie

  De pensioenleeftijd wordt steeds verder opgeschroefd, maar ambtenaren zijn van alle beroepsgroepen nog het jongst als ze stoppen met werken. De gemiddelde pensioenleeftijd van de hele arbeidsmarkt was vorig jaar 64 jaar en 5 maanden. Werknemers in het openbaar bestuur, overheidsdiensten, onderwijs en zorg gingen een klein jaar eerder met pensioen, namelijk met 63 jaar en 7 maanden. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 • Nederlanders zijn vooral blij met de mogelijkheid om thuis te werken, een goede balans tussen werk en privé en een goede relatie met collega's. Werknemers in ons land zijn bovendien positief over de vooruitzichten van hun werkplek over vijf jaar. Hoeveel procent van deze ‘happy workers’ ambtenaar is, werd niet onderzocht.

  Happy met werk en de collega

  2 reacties

  Van alle werkende Europeanen blijken de Nederlanders het gelukkigst met hun werk. Ruim driekwart van de werknemers in ons land is tevreden over het werk, zijn collega’s en de mate van werkstress.

 • Werken onder werktijd en nog een leuke vergoeding, Veel gemeenteambtenaren bemensen traditioneel weer de stembureau in het land. Niet alleen voor de (kleine) vergoeding, maar ook voor de eer en om de kans te grijpen de bevolking weer eens van dichtbij te bekijken.

  Stembureau gewild plekje onder gemeenteambtenaren

  8 reacties

  Aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen leggen de gemeenten de laatste hand aan het opzetten en inrichten van de stemlokalen. Traditioneel melden zich altijd veel gemeenteambtenaren voor de functie van stembureaumedewerker of stemmenteller. Velen vinden het mooi een steentje bij te dragen aan de uitvoering van de democratie. Voordeel is dat de ambtenaren het onder werktijd mogen doen. En bij sommige gemeenten is het extra zakcentje uiteraard ook mooi meegenomen.

 • Gemeenten hopen bij elke verkiezing weer op een zo hoog mogelijk opkomstcijfer. Veel stemmers betekent immers betrokken burgers en dat straalt ook op het gemeentebestuur af. Daarom worden er ook voor de Tweede Kamerverkiezingen weer allerlei manieren uit de kast getrokken om de stemmer naar het hokje te krijgen. Vooral jongeren worden verleid hun stem uit te brengen. Ze worden er cadeaus in het vooruitzicht gesteld of pikt de burgemeester hen per limo op.

  Stemmers lokken met limo en cupcake

  1 reactie

  Gemeenten hopen bij elke verkiezing weer op een zo hoog mogelijk opkomstcijfer. Veel stemmers betekent immers betrokken burgers en dat straalt ook op het gemeentebestuur af. Daarom worden er ook voor de Tweede Kamerverkiezingen weer allerlei manieren uit de kast getrokken om de stemmer naar het hokje te krijgen. Vooral jongeren worden verleid hun stem uit te brengen. Ze worden er cadeaus in het vooruitzicht gesteld of pikt de burgemeester hen per limo op.

 • De diplomatieke rel met Turkije liep in Rotterdam uit de hand. Zowel diplomatiek als op het gebied van de openbare orde was het voor de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb alle hens aan dek. De aanstichter, de Turkse minister die niet welkom was, is uiteindelijk als ongewenst vreemdeling uitgezet naar Duitsland.

  Aboutaleb vol aan de bak bij Turkijerel

  6 reacties

  Rotterdam was vannacht het centrum van een ernstige diplomatieke rel met Turkije. Burgemeester Aboutaleb had zijn handen vol aan de patstelling met de Turkse minister en haar gevolg in zijn stad en het bewaken van de openbare orde. Zo'n tweeduizend Turken, getooid met Turkse vlaggen, waren na een oproep van de Turkse consul richting het consulaat getrokken. Toen na middernacht bleek dat de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya als ongewenst vreemdeling was aangehouden en het land werd uitgezet, braken er rellen uit rond het Turkse consulaat in Rotterdam.

 • De bekende PvdA-burgemeester en voormalig voorzitter van het Genootschap voor Burgemeesters Bernt Schneiders pleegt hoogverraad, daags voor de verkiezingen. In een VVD-advertentie geeft hij een stemadvies voor een kandidaat van de VVD.

  PvdA-prominent Bernt Schneiders: ‘Stem VVD’

  10 reacties

  De oud-burgemeester van Haarlem, Bernt Schneiders (PvdA), verrast vriend en vijand met een stemadvies voor de VVD. Dat blijkt uit een uitgelekte advertentie die morgen in het Haarlems Dagblad verschijnt. Tot nu toe was hij een bekend gezicht van de PvdA, maar zegt nu zich 'minder thuis' te voelen bij die partij. Schneiders was tot voor kort voorzitter van het Nederlands Genootschap voor Burgemeesters en momenteel nog waarnemend burgemeester in Bloemendaal.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Het past helemaal in deze tijd, het concept Ambtenaar2share van Publiek.nl. Werken hoeft niet meer op vaste plekken of tijden en gemeenten transformeren langzaam maar zeker naar netwerkorganisaties. Niet voor niets waarschuwt Zeger van der Wal, de nieuwe bijzonder hoogleraar op de Ien Dales Leerstoel, dat de moderne ambtenaar de komende jaren een heleboel verschillende personen tegelijk moet gaan worden.

  Consultantje spelen

  Reageer

  Waarom een nieuwe aannemen als je er ook eentje kunt delen? Een paar uur per week een ambtenaar lenen van een andere gemeente heeft veel voordelen. Het is goedkoop en levert de ‘deel-ambtenaar’ nieuwe ervaring en een uitgebreider netwerk op. Plus een leuk extra zakcentje.

 • Waar de overheid terugtreedt, stappen bewoners naar voren om te doen wat zij nodig achten in hun wijk. Een serie over burgerinitiatieven.

  Gronings zoutbad op het droge

  Reageer

  Groningse koppigheid redde het zoutwaterbad te Loppersum. Sinds de bewoners het van de armlastige gemeente overnamen, is het mooier en duurzamer dan ooit. ‘En we hebben nu zelfs een financiële buffer.’ Slotdeel van een serie over burgerinitiatieven.

 • Meer zelfstandigheid maakt ambtenaren blij, bleek uit het geluksonderzoek in de vorige Binnenlands Bestuur. In Bodegraven-Reeuwijk werden al in 2014 alle leidinggevenden afgeschaft. ‘Wij zijn geen overheid met onder danen, we zijn een onderheid met overdanen.’

  Iedereen eigen baas

  Reageer

  Meer zelfstandigheid maakt ambtenaren blij, bleek uit het geluksonderzoek in de vorige Binnenlands Bestuur. In Bodegraven-Reeuwijk werden al in 2014 alle leidinggevenden afgeschaft. ‘Wij zijn geen overheid met onder danen, we zijn een onderheid met overdanen.’

 • In de rubriek Over de grens beschrijven we bijzondere ontwikkelingen in het buitenland op het gebied van ambtenaren en bestuur. Deze keer: wat betekent de Brexit voor ambtenaren?

  Britse ambtenaren in de spagaat

  Reageer

  Ambtenaren in het Verenigd Koninkrijk leven in een onzekere tijd na de winst van het Brexit-kamp. Een deel van hen werkte tot voor kort voor een bewindspersoon die campagne voerde voor het ‘leave’-kamp, maar voert nog dagelijks EU-taken uit.

 • Minder inhoudelijke kennis, meer communicatieve vaardigheden. Dat is in het kort de verandering die de ambtenaren in het ruimtelijk domein moeten maken om de nieuwe Omgevingswet goed te kunnen uitvoeren. Net als in andere vakgebieden worden vaardigheden als netwerken, onderhandelen en samenwerken met burgers steeds belangrijker. En dat is voor sommige ambtenaren flink wennen.

  Veerkrachtige verbinder

  Reageer

  Denken en handelen als een ondernemer, dat is wat de nieuwe generatie ambtenaren onder druk van de Omgevingswet moet gaan doen. In de gemeentehuizen wordt er volop aan gewerkt; het onderwijs blijft achter.

 • Bijna alle ambtenaren denken weleens aan de mogelijkheid al op hun 65e te stoppen met werken in plaats van op hun 67e. Consequentie is dat ze twee jaar volledig moeten overbruggen en interen op hun pensioen, ogenschijnlijk een dure oplossing. Maar vrije tijd en kwaliteit van leven wordt tegenwoordig veel belangrijker gevonden dan vijf à tien jaar geleden, zo blijkt uit onderzoek.

  Generatiepact ongebruikt

  5 reacties

  Ambtenaren krijgen geen goede voorlichting over het Generatiepact. Hierdoor weten veel oudere ambtenaren niet dat er gunstige regelingen zijn wanneer ze een stapje terugdoen. En gemeenten grijpen zo naast de kans om budgetneutraal jonge ambtenaren een kans te geven.

 • Wat zijn de kansen voor een laat-vijftiger of zestiger op de arbeidsmarkt? Nu vrijwel alle overheidsorganisaties de kaasschaaf hanteren, sneuvelen de veteranen vaak als eerste. Ze zijn immers duur, moeilijk te veranderen en lopen vaak wat achter als het gaat om het verzinnen van innovatieve oplossingen.

  Ga voor die droom

  Reageer

  Wacht als 55-plusser niet tot je chef meedeelt dat je overbodig bent. Verzin tijdig een plan B, zeggen loopbaanbegeleiders. Desnoods doe je een stapje terug in functie en salaris, maar houd wel zelf de touwtjes in handen.

 • Het initiatiefwetsvoorstel voor de normalisering van de ambtenarenstatus ligt nog altijd bij de Eerste Kamer. Niets wijst op snelle behandeling.

  Ambtenaar houdt status aparte

  Reageer

  Het initiatiefwetsvoorstel voor de normalisering van de ambtenarenstatus ligt nog altijd bij de Eerste Kamer. Niets wijst op snelle behandeling. De geplande afschaffing van de status aparte voor ambtenaren lijkt zo een stille dood te sterven.

 • De afgelopen decennia heeft zich een ware revolutie afgespeeld op het gemeentehuis, een digitále revolutie. De competenties die van een hedendaagse beleidsambtenaar worden gevraagd, zijn niet meer te vergelijken met de eisen waaraan een sollicitant pakweg dertig jaar geleden moest voldoen. De ambtenaar van nu moet digitaal inzicht hebben, over een netwerk beschikken, hoogopgeleid én creatief zijn. De facilitaire kant van die omslag is wel zo’n beetje afgerond. Nu is het zaak voor beleidsambtenaren om de digitale mogelijkheden in nieuwe concepten vorm te geven.

  Iedereen moet mee

  Reageer

  De digitalisering zet het werk op het gemeentehuis op z’n kop. Hoe blijf je als ambtenaar up-to-date? ‘Technologie vraagt om meer dan digitale vaardigheden, een andere mindset en nieuwe competenties.’

 • De uitvoering van de opdrachten van Serious Ambtenaar past bij de manier van werken waar vooral jongere ambtenaren tegenwoordig de voorkeur aan geven. Het gemeentehuis uit, inspiratie opdoen in het veld.

  Inspiratie opdoen in het veld

  Reageer

  Serious Ambtenaar bezorgde Serious Request een donatie van 450.000 euro. Nu trekken ambtenaren het veld in voor de tegenprestatie: de oplossing van een overheidsvraagstuk buiten de eigen organisatie. ‘Het is een meerwaarde als een collega je een positieve spiegel voorhoudt.’

 • ‘De gemiddelde werknemer in Nederland kijkt naar de vakbonden als de burger naar de waterschappen: de politieke kleur kan niemand wat schelen zolang er als het nodig is maar wordt gepompt’, stelt Evert Verhulp, hoogleraar Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Maar als je, zoals nu, jaren geen nieuwe cao hebt gekregen, dan neemt de interesse ineens wel toe.’

  ‘Niet bang zijn voor normalisering’

  Reageer

  Ambtenaren kijken doorgaans amper naar hun arbeidsvoorwaarden om. Maar nu staat hun uitzonderingspositie op het spel. Dat is de hoogste tijd, vindt hoogleraar Arbeidsrecht Evert Verhulp. ‘Die seniorendagen zijn niet meer van deze tijd.’

 • Remotie, verzilveren, ja, zelfs de term MvM (Meer vrije tijd en Meer vrijheid voor Minder geld en Minder verantwoordelijkheid) is beter dan het beladen woord demotie.

  Demotie heeft imago­probleem

  Reageer

  Om van ambtenaren met veel seniorendagen af te komen, wordt het middel demotie van stal gehaald. Het zou ook goed zijn voor de oudere ambtenaar zelf. Niet iedereen staat te juichen. ‘Er wordt wel erg vanuit de organisatie geredeneerd.’

 • Het is moeilijk te voorspellen hoe het gemeentehuis en de gemeenteambtenaar er over pakweg tien jaar uitzien. De digitale ontwikkelingen in het publieke domein gaan razendsnel en zorgen steeds voor verrassingen.

  Ambtenaar moet nieuwe kans grijpen

  Reageer

  De gemeentelijke werkvloer digitaliseert razendsnel blijkt uit onderzoek van het A+ O Fonds Gemeenten. De techniek staat voor niks, maar de zelflerende ambtenaar laat op zich wachten. 

 • Mariette Pennarts

  Vrouwen aan de top

  Reageer

  Meer vrouwen op hoge posities is het streven van onder andere minister Bussemaker. Bij het bedrijfsleven wil het niet echt vlotten, maar in de publieke sector evenmin. 

 • Door de teloorgang van lokale en regionale journalistiek hebben de bestuurders en politici van de kleinere gemeenten tegenwoordig vrij spel. Bij iedereen is inmiddels de ernst van de situatie doorgedrongen. Maar hoe krijgen we de lokale luizen weer terug in de politieke pels?

  ‘Vragen? Geen vragen’

  Reageer

  Door de teloorgang van de regionale journalistiek hebben bestuurders van vooral kleinere gemeenten tegenwoordig vrij spel. Hoe krijgen we de lokale luizen weer terug in de politieke pels? 

 • Businesstrainer Ben Tiggelaar krijgt weinig ambtenaren en bestuurders in zijn klas. Terwijl hij ze toch veel zou kunnen leren.

  Een lesje rendementsdenken

  Reageer

  Businesstrainer Ben Tiggelaar krijgt weinig ambtenaren en bestuurders in zijn klas. Terwijl hij ze toch veel zou kunnen leren. ‘Het openbaar bestuur moet meer evidence-based werken en minder op basis van aannames, traditie of ideologie.’

 • Ambtenaren bij een waterschap hebben vergeleken met hun collega’s van andere overheden de beste arbeidsvoorwaarden weten binnen te slepen.

  Gaan we normaal doen?

  Reageer

  Ambtenaren bij een waterschap hebben vergeleken met hun collega’s van andere overheden de beste arbeidsvoorwaarden weten binnen te slepen. De waterschappen hebben sinds 1993 de hoogste loonontwikkeling doorgemaakt, de sector rijk de laagste.

 • Serie over ambtenaren die als taak hebben al te onbezonnen gedrag van burgers in het publiek domein binnen de perken te houden.

  Goed gesprek dempt geluid

  Reageer

  Nieuwe studenten worden in Groningen onthaald met optredens en feesten. Leuk voor hen, minder leuk voor omwonenden. Op pad met toezichthouder Jan-Pieter de Vries, alias ‘het gehoor van de gemeente’. ‘Kijk maar, ruim onder de 100 decibel, niet te hard.’

 • Ambtenaren maken in wisselende mate gebruik van diverse sociale media. Binnenlands Bestuur zet in een serie op een rij welke digitale platforms bij ambtenaren in zwang zijn, wat de mogelijke voor- en nadelen zijn voor zowel medewerker als organisatie.

  Snel broertje van e-mail

  Reageer

  Ambtenaren maken massaal gebruik van apps. Nu nog vooral om als groep met elkaar te communiceren. In de toekomst ook als controlemiddel. ‘Wanneer je donderdag lang moet vergaderen, krijg je woensdag­avond een seintje dat het tijd is te gaan slapen.’

 • Ambtenaren maken in wisselende mate gebruik van diverse sociale media. Binnenlands Bestuur zet in een serie op een rij welke digitale platforms bij ambtenaren in zwang zijn, wat de mogelijke voor- en nadelen zijn voor zowel medewerker als organisatie.

  Van statisch naar dynamisch

  Reageer

  De tijd dat het zakelijke sociale medium LinkedIn uitsluitend als digitaal cv werd gebruikt, is voorbij. Steeds meer overheidsprofessionals gebruiken de netwerksite bij hun dagelijks werk. Om kennis uit te wisselen, als klankbord en als digitale werkplek.

 • Slecht nieuws voor hem en de circa vijfhonderd vertrekkende wethouders: ze zijn niet bijster gewild op de arbeidsmarkt. Hun oude netwerk toont weinig interesse nu er niet meer op hoog niveau aan de touwtjes wordt getrokken.

  Werkloze met streepje achter

  Reageer

  Voorbij de tijd dat ex-wethouders in trek waren op de arbeidsmarkt. Die gaan weer besturen en dulden geen baas boven zich, is het idee. Ook hun wachtgeld­regeling is recent versoberd. Een recruiter: ‘Het statusverlies is gigantisch.’

 • Tuinen zijn in vijftien jaar tijd behoorlijk ‘vergrijst’. Volgens de universiteit Groningen, die met de gegevens van het Kadaster aan het rekenen sloeg, liggen in deze wijk 5,5 procent meer tegels dan voorheen.

  Tegels tellen

  Reageer

  Steden verharden door betegelingsdrift van de bewoners. Dat is gevaarlijk voor de volksgezondheid. Want meer steen betekent een snellere opwarming in de zomers en meer risico op sterfte. Een stoeptegeltaks zou de opmars kunnen stuiten.

 • Serious Ambtenaar wordt elk jaar door een andere organisatie opgezet en uitgevoerd. In het verleden was dit het jonge ambtenarennetwerk Futur, vervolgens Slimmernetwerk en nu het trainee­bedrijf DisGover.

  Snoepwinkel voor ambtenaren

  1 reactie

  Een eenmalige gift aan Serious Request werd een succesvol project: Serious Ambtenaar. Honderden ambtenaren geven nu hun vakantiedagen op om zich elders te laten inhuren. Hun honorarium gaat naar het goede doel. ‘Een unieke kans van elkaar te leren.’

 • Functioneert een ambtelijke organisatie ook zonder eigen stoel of bureau, kopieerapparaat, vaste vergaderzaal en facilitaire ondersteuning? Een mooie manier om de flexibiliteit van de ambtenaren te testen.

  Gezocht: werkplek voor nomade

  Reageer

  Een maand lang moesten ambtenaren en bestuurders van de Rotterdamse deelgemeente Overschie verplicht de hort op. Het kantoor was een no-goarea. Sinds maandag zit iedereen weer op zijn vertrouwde plek. Het experiment is geslaagd, maar nadelen aan kantoorloos werken zijn er ook.