of 59076 LinkedIn

Eric de Kluis

Eric de Kluis is hoofdredacteur van Binnenlands Bestuur

 

 

 

 

Contactgegevens

E-mailadres:
edekluis@binnenlandsbestuur.nl
Telefoonnummer (mobiel):
06 - 306 13 301
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Eric de Kluis
Twitter:
Twitter profiel van Eric de Kluis

Recente Artikelen

 • Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid gaat een nieuwe publieke organisatie in het leven roepen, die de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het persoonsgebonden budget op zich gaat nemen. De organisatie moet worden aangestuurd door de gemeenten en de zorgkantoren.

  Van Rijn start nieuwe uitvoeringsorganisatie pgb

  Reageer

  Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid gaat een nieuwe publieke organisatie in het leven roepen, die de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het persoonsgebonden budget op zich gaat nemen. De organisatie moet worden aangestuurd door de gemeenten en de zorgkantoren. 

 • De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt het ronduit zorgelijk dat veel politieke partijen hun plannen willen financieren met een korting van tussen de 600 en 700 miljoen euro op het Gemeentefonds. ‘De opschalingskorting moet van tafel’, meent zowel de VNG als de G32. Ze reageren hiermee op de de analyse van de verkiezingsprogramma’s van elf partijen, die het Centraal Planbureau (CPB) donderdag publiceerde.

  Van Zanen: ‘Wel het zuur, niet het zoet’

  16 reacties

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt het ronduit zorgelijk dat veel politieke partijen hun plannen willen financieren met een korting van tussen de 600 en 700 miljoen euro op het Gemeentefonds. ‘De opschalingskorting moet van tafel’, meent zowel de VNG als de G32. Ze reageren hiermee op de de analyse van de verkiezingsprogramma’s van elf partijen, die het Centraal Planbureau (CPB) donderdag publiceerde.

 • Na Nieuwegein stopt ook de gemeente Roosendaal met een proef waarbij Roosendaalse winkeliers een glaasje alcohol mogen schenken aan hun klanten.

  Ook Roosendaal stopt met alcohol in winkel

  Reageer

  Na Nieuwegein, Oss en Leidschendam-Voorburg stopt ook de gemeente Roosendaal met een proef waarbij Roosendaalse winkeliers een glaasje alcohol mogen schenken aan hun klanten. 

 • Burgemeesters en wethouders zijn vaak beter in staat de inwoners van hun gemeente te bereiken dan raadsleden. Toch zijn er tal van mogelijkheden voor raadsleden om hun standpunten voor het voetlicht te brengen. In de Handreiking Lokale Media en Informatievoorziening geeft minister Plasterk aan hoe.

  Raadsleden kunnen actiever bewoners informeren

  3 reacties

  Burgemeesters en wethouders zijn vaak beter in staat de inwoners van hun gemeente te bereiken dan raadsleden. Toch zijn er tal van mogelijkheden voor raadsleden om hun standpunten voor het voetlicht te brengen. In de Handreiking Lokale Media en Informatievoorziening geeft minister Plasterk aan hoe.

 • Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in samenwerking met de VNG, het IPO en de UvW een handreiking integriteitstoetsing kandidaten voor decentrale politieke partijen laten ontwikkelen. Deze handreiking is bedoeld om de kwaliteit van de integriteitstoetsing van kandidaten voor raad en college te verbeteren.

  Makkelijker integriteit toetsen

  Reageer

  Wat zijn uw nevenfuncties, heeft u familie die momenteel werkzaam is bij een gemeente, provincie of waterschap of bij een bedrijf dat zakelijke belangen daarmee heeft? Bent u betrokken geweest bij een geschil tussen een of meer van deze partijen?

 • Het stadhuis van IJsselstein

  College IJsselstein valt over samenwerking Montfoort

  1 reactie

  Het gemeentebestuur van de Utrechtse gemeente IJsselstein is gevallen. De samenwerking met de buurgemeente Montfoort kostte het afgelopen jaar 1,5 miljoen euro meer dan was afgesproken.

Recente Achtergrond Artikelen

 • ‘Dossieronderzoek naar de opdrachtverstrekking voor de bouw van het project Scholeneiland in Odijk heeft geen verdenking van enig strafbaar feit opgeleverd.’ Burgemeester Hans Martijn Ostendorp van de gemeente Bunnik, waar Odijk onder valt, leest in april 2016 de conclusie met een zucht van verlichting.

  Veel rook, geen vuur

  Reageer

  De gemeente Bunnik zou sjoemelen met aanbestedingen en een van haar ambtenaren werd beticht van ambtelijke corruptie. Burgemeester Hans Martijn Ostendorp besloot dat er een extern onderzoek moest komen, uitgevoerd door de Rijksrecherche. ‘Je geeft alles uit handen, dat maakt nerveus.’

 • Helmond dreigde bezoek te krijgen van de vermeende haatprediker Sa’ad Ateeq al-Ateeq. De sjeik had in een preek opgeroepen joden, christenen, sjiieten en alawieten te vernietigen. Burgemeester Elly Blanksma (CDA) moest in de touwen.

  Bezoek van een haatprediker

  Reageer

  Helmond dreigde bezoek te krijgen van de vermeende haatprediker Sa’ad Ateeq al-Ateeq. De sjeik had in een preek opgeroepen joden, christenen, sjiieten en alawieten te vernietigen. Burgemeester Elly Blanksma (CDA) moest in de touwen.

 • De drie – professor Arre Zuurmond, hoogleraar ICT en de toekomst van het openbaar bestuur, Bert Mulder, lector IT en samenleving en trendwatcher/futurist Marcel Bullinga – doen in hun essay van 2005 tal van voorspellingen die tien jaar later realiteit zijn geworden. Al staan veel van deze ontwikkelingen na een decennium nog steeds in de kinderschoenen.

  ‘Op naar de Ubergemeente’

  Reageer

  Zij is kleiner, maar krachtiger en produceert met de helft minder mensen twee keer zoveel, vier keer zo goed. In 2005 schetsten drie adviseurs de elektronische overheid van 2015. Veel kwam uit, maar wel in een trager tempo. Hoe ziet de e-overheid er over tien jaar uit?

 • De afgelopen twee jaar bezochten debattrainer John Bijl en journalist Kemal Rijken als Mystery Burgers iedere week een raadsdebat. Hun tour de force bracht ze naar 85 gemeenten, verspreid over het hele land. Voor Binnenlands Bestuur schreven ze daar wekelijks een column over. Die columns zijn nu gebundeld in een boek, De Mystery Burger.

  ‘De raad doet het zo gek nog niet’

  Reageer

  Te veel jargon, te veel aandacht voor details en vooral, vergaderingen zonder conclusies. Op het eerste gezicht lijken de Mystery Burgers, die voor Binnenlands Bestuur 85 raadsvergaderingen bezochten, gehakt te maken van het niveau ervan. Toch concluderen de auteurs dat het eigenlijk heel goed gaat met de gemeenteraad.