of 59054 LinkedIn

Eric de Kluis

Eric de Kluis is hoofdredacteur van Binnenlands Bestuur

 

 

 

 

Contactgegevens

E-mailadres:
edekluis@binnenlandsbestuur.nl
Telefoonnummer (mobiel):
06 - 306 13 301
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Eric de Kluis
Twitter:
Twitter profiel van Eric de Kluis

Recente Artikelen

 • Burgemeester Henk Jan Meijer heeft ten onrechte een huisverbod opgelegd aan een inwoner uit Zwolle. Dit heeft de Raad van State woensdag geoordeeld.

  Burgemeester teruggefloten om huisverbod

  1 reactie

  Burgemeester Henk Jan Meijer heeft ten onrechte een huisverbod opgelegd aan een inwoner uit Zwolle. Dit heeft de Raad van State woensdag geoordeeld.

 • De VVD neemt geen genoegen met de antwoorden van minister Plasterk op vragen over de stiekeme vernieuwing van de softwarecode van de Basisregistratie Personen (BRP). Dit heeft Tweede-Kamerlid Ingrid De Caluwé van de VVD laten weten aan vakblad Computable.

  VVD neemt geen genoegen met BRP uitleg minister

  4 reacties

  De VVD neemt geen genoegen met de antwoorden van minister Plasterk op vragen over de stiekeme vernieuwing van de softwarecode van de Basisregistratie Personen (BRP). Dit heeft Tweede-Kamerlid Ingrid De Caluwé van de VVD laten weten aan vakblad Computable.

 • Overheidswebsites zijn niet automatisch onveilig wanneer er een https-verbinding ontbreekt. Alleen wanneer websiteonderdelen waar gevoelige persoonlijke of financiële gegevens op staan niet zijn versleuteld, is dat onwenselijk, meent minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

  Plasterk: Onveiligheid overheidswebsites valt mee

  1 reactie

  Overheidswebsites zijn niet automatisch onveilig wanneer er een https-verbinding ontbreekt. Alleen wanneer websiteonderdelen waar gevoelige persoonlijke of financiële gegevens op staan niet zijn versleuteld, is dat onwenselijk, meent minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

 • Jeugdigen en ouders die een beroep doen op de jeugdhulp, lopen nog steeds tegen verschillende obstakels aan: onvoldoende informatie, onheuse bejegening en moeite met het krijgen van hulp of een beschikking zijn de meest gehoorde klachten, zo blijkt uit de jaarrapportage Monitor Transitie Jeugd.

  Drempels in jeugdhulp nog niet geslecht

  1 reactie

  Jeugdigen en ouders die een beroep doen op de jeugdhulp, lopen nog steeds tegen verschillende obstakels aan: onvoldoende informatie, onheuse bejegening en moeite met het krijgen van hulp of een beschikking zijn de meest gehoorde klachten, zo blijkt uit de jaarrapportage Monitor Transitie Jeugd.

 • Het Amsterdams college heeft veel voornemens geformuleerd over hoe om te gaan met de drukte in de stad, maar tot nog toe komt daar weinig van terecht. De doelen zijn niet concreet, het beleid wijkt af van de geformuleerde visie, de verwachte effecten zijn niet helder. Dit concludeert de Rekenkamer Amsterdam in haar rapport ‘Drukte en leefbaarheid in de stad’.

  Rekenkamer Amsterdam: stad nog niet in balans

  1 reactie

  Het Amsterdams college heeft veel voornemens geformuleerd over hoe om te gaan met de drukte in de stad, maar tot nog toe komt daar weinig van terecht. De doelen zijn niet concreet, het beleid wijkt af van de geformuleerde visie, de  verwachte effecten zijn niet helder. Dit concludeert de Rekenkamer Amsterdam in haar rapport ‘Drukte en leefbaarheid in de stad’.

Recente Achtergrond Artikelen

 • ‘Dossieronderzoek naar de opdrachtverstrekking voor de bouw van het project Scholeneiland in Odijk heeft geen verdenking van enig strafbaar feit opgeleverd.’ Burgemeester Hans Martijn Ostendorp van de gemeente Bunnik, waar Odijk onder valt, leest in april 2016 de conclusie met een zucht van verlichting.

  Veel rook, geen vuur

  Reageer

  De gemeente Bunnik zou sjoemelen met aanbestedingen en een van haar ambtenaren werd beticht van ambtelijke corruptie. Burgemeester Hans Martijn Ostendorp besloot dat er een extern onderzoek moest komen, uitgevoerd door de Rijksrecherche. ‘Je geeft alles uit handen, dat maakt nerveus.’

 • Helmond dreigde bezoek te krijgen van de vermeende haatprediker Sa’ad Ateeq al-Ateeq. De sjeik had in een preek opgeroepen joden, christenen, sjiieten en alawieten te vernietigen. Burgemeester Elly Blanksma (CDA) moest in de touwen.

  Bezoek van een haatprediker

  Reageer

  Helmond dreigde bezoek te krijgen van de vermeende haatprediker Sa’ad Ateeq al-Ateeq. De sjeik had in een preek opgeroepen joden, christenen, sjiieten en alawieten te vernietigen. Burgemeester Elly Blanksma (CDA) moest in de touwen.

 • De drie – professor Arre Zuurmond, hoogleraar ICT en de toekomst van het openbaar bestuur, Bert Mulder, lector IT en samenleving en trendwatcher/futurist Marcel Bullinga – doen in hun essay van 2005 tal van voorspellingen die tien jaar later realiteit zijn geworden. Al staan veel van deze ontwikkelingen na een decennium nog steeds in de kinderschoenen.

  ‘Op naar de Ubergemeente’

  Reageer

  Zij is kleiner, maar krachtiger en produceert met de helft minder mensen twee keer zoveel, vier keer zo goed. In 2005 schetsten drie adviseurs de elektronische overheid van 2015. Veel kwam uit, maar wel in een trager tempo. Hoe ziet de e-overheid er over tien jaar uit?

 • De afgelopen twee jaar bezochten debattrainer John Bijl en journalist Kemal Rijken als Mystery Burgers iedere week een raadsdebat. Hun tour de force bracht ze naar 85 gemeenten, verspreid over het hele land. Voor Binnenlands Bestuur schreven ze daar wekelijks een column over. Die columns zijn nu gebundeld in een boek, De Mystery Burger.

  ‘De raad doet het zo gek nog niet’

  Reageer

  Te veel jargon, te veel aandacht voor details en vooral, vergaderingen zonder conclusies. Op het eerste gezicht lijken de Mystery Burgers, die voor Binnenlands Bestuur 85 raadsvergaderingen bezochten, gehakt te maken van het niveau ervan. Toch concluderen de auteurs dat het eigenlijk heel goed gaat met de gemeenteraad.