of 59232 LinkedIn

Werk nu aan onze cyberveiligheid

Erno Doorenspleet Reageer

De Nederlandse overheid werkt momenteel aan vergaande digitalisering van haar diensten. Belangrijk onderdeel daarvan is dat overheidsinstanties de komende jaren in toenemende mate met elkaar verbonden raken. Door deze digitaliseringslag stijgt de aantrekkelijkheid van veel overheidsdiensten. Echter, dit geldt niet alleen voor burgers en bedrijven. Ook hackers zullen de ontwikkeling van de digitale overheid met interesse volgen.

Het initiatief voor de ontwikkeling van een solide digitale overheid ligt bij Digicommissaris Bas Eenhoorn. Vorig jaar aangesteld als regisseur voor een digitaal programma voor alle overheden, heeft hij de verantwoordelijkheid voor het uitleggen van een overheidsbrede infrastructurele basis: de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI). Wanneer deze basis er ligt kunnen "Burgers en bedrijven, als ze dat willen, snel en gemakkelijk, veilig en betrouwbaar al hun zaken regelen met de overheid."

De ontwikkeling van het GDI is voor Nederland een prachtige kans om overheidsbreed aan cyberveiligheid te werken. In de begindagen van cybercriminaliteit waren het vooral financiële instellingen die zich zorgen maakten over de bescherming van hun data. Maar vandaag de dag is elke organisatie het aan zichzelf en zijn stakeholders verplicht om zich te wapenen tegen steeds professioneler opererende hackers. Nu elk toestel, van smartphone tot koffiezetapparaat en thermostaat met het internet is verbonden, wordt de vijver waarin de hacker vist bijzonder groot.

De verwachting is dat ook de overheid steeds vaker onderhevig zal zijn aan steeds zwaardere cyberaanvallen. Denk bijvoorbeeld aan de DDos aanval van afgelopen februari die Rijksoverheid.nl enkele uren platlegde. Met de koppeling van veel overheidsdiensten, waaronder identificatie, dienstverlening, gegevensregistratie en connectiviteit tussen burger en overheid, wordt de vraag of de beveiliging van overheidsdiensten goed geregeld wordt steeds belangrijker. In februari werd de aanval op de zeer zichtbare site van de overheid in een paar uur afgeslagen, maar wat gebeurt er wanneer de database van een regionale overheid word gehackt en de DigID's van burgers op straat komen te liggen? Het belang groeit om de beveiliging van overheidsdata op elk niveau nu eens écht goed op de agenda te zetten.

Cyberveiligheid is een race geworden waarbij aanvallen steeds sneller, steeds geavanceerder en complexer worden. In deze race moeten we uitkijken niet in een wereld van schijnveiligheid te belanden, waarin bedrijven en overheden al snel achter de feiten aanhollen en cybercriminelen de toon zetten. In het bedrijfsleven vonden we al dat 60 procent van de securitymanagers inziet dat aanvallers over slimmere middelen beschikken dan zijzelf. Bovendien is bij securitymanagers het besef groot dat samenwerkingen met gespecialiseerde bedrijven van essentieel belang is.

Van het bureau van de Digicommissaris hebben we helaas nog weinig gehoord over het belang van cyberveiligheid. Op zijn blog geeft hij aan dat zijn "regie er niet op gericht zal zijn om gebruiksvriendelijkheid totaal ondergeschikt te maken aan veiligheid." Een mooi streven, maar om cybercriminaliteit overheidsbreed effectief aan te kunnen pakken moeten er nu grote stappen worden gezet en is er hechte samenwerking met het bedrijfsleven noodzakelijk. In samenwerking met gespecialiseerde bedrijven kan de Nederlandse overheid op elk niveau tegenkracht bieden aan de nieuwste en meest geavanceerde hacks. Alleen dan kan op tijd voorspeld worden welke dreiging er wanneer aan komt op welk punt in de GDI. Zodat burgers en bedrijven snel, gemakkelijk en bovendien veilig al hun zaken kunnen regelen met de digitale overheid.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.