Advertentie
digitaal / Nieuws

'Wet digitalisering burgerzaken jaagt ons op kosten'

VNG en NVVB ageren tegen de Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand en de bijbehorende AmvB. Ze voorzien extra kosten, zonder baten.

21 januari 2015

VNG en NVVB ageren tegen de Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand en de bijbehorende AmvB. In een brief aan staatssecretaris Teeven voorzien ze extra kosten zonder baten.


Aangifte doen
De wet, die inmiddels door de Eerste Kamer is aangenomen en op 1 juli moet worden ingevoerd, maakt het mogelijk digitaal aangifte te doen bij de burgelijke stand. De burger hoeft niet meer met verschillende documenten, zoals een geboorteakte, naar de ambtenaar van de burgerlijke stand; die kan immers de BRP raadplegen. Ook het aanvragen van uittreksels en afschriften van akten via internet wordt met de wet mogelijk.

Opslagvoorziening ontbreekt
Uit de bijbehorende AmvB, die weergeeft hoe de wet in praktijk wordt gebracht, concluderen VNG en NVVB (Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken) gezamenlijk dat het er niet beter op dreigt te worden. Ze herhalen hun wens tot meer integratie van BRP en burgerlijke stand, die immers beiden een digitaliseringsslag ondergaan. Specifiek zit ze na het lezen van de AmvB een aantal zaken dwars. Ten eerste ontbreekt een voorziening voor het digitaal opslaan van akten en is het nog niet duidelijk op die opslag centraal of decentraal moet gebeuren. Daarnaast bestaat onduidelijkheid over de ondertekening van elektronische akten.

Geen besparingen
Ook zien ondertekenaars De Vet (VNG) en Rijsdijk (NVVB) dat de VNG voor de invoering verantwoordelijk wordt gesteld, zonder dat daar een financiële compensatie tegenover staat. 'Dat de digitale ondertekening en opslag van elektronische akten niet in de regelgeving is meegenomen drukt sterk op de besparingen die deze Wet voor gemeenten zou moeten opleveren. De Wet leidt tot extra kosten voor aanpassing van digitale systemen terwijl er geen baten zijn in de vorm van vermindering van bijvoorbeeld arbeidsplaatsen.' Ze dringen aan op een zogeheten impactanalyse, waarmee kosten en baten duidelijk moeten worden.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Digitalisering maakt alles inzichtelijk, dubbele uitkeringen en ander bedrog behoren binnenkort tot het verleden.



De georganiseerde mensheid op een hoger plan, wie wil dat niet.



Rene / hulptroepen
NVVB laat wakker geworden?
European Multilateral Law Service Group / Woordvoerder
Digitale gatenkaas. Zie de problematiek bij EPD en DigiD. Met ca. 170 miljoen authenticaties in 2014 vormt DigiD ongeveer 170 miljoen authenticaties t.b.v. schakelpunten van overheden met burgers. De grote vraag is of de dienstverlening vanuit DigiD veilig is voor nu maar ook voor de toekomst. Hoe is naast de vaste computer de verificatiecode op smartphone of tablet geregeld ? Wie garandeert de veiligheid en hoe zijn de de risico’s daarvoor verzekert ? Komt er borgingswetgeving ?
henk bongers / burger
Wordt dit weer een gat in de digitale bestanden waar al geen veiligheid in is?

Overheden borg eerst de veiligheid in de bestaande lekke systemen en denk dan na over nieuwe zaken.
Vischermanfriend / Implementatieadviseur Stelsel van Basisregistraties
Ik ben uitermate verbaasd over de titel van het artikel.

NVVB en VNG: Ook nagedacht over de kansen en de baten op de langere termijn?

loek / v.m. jur.medew. gsd
@Frink op 21 januari 2015 21:21

Digitalisering maakt alles inzichtelijk, dubbele uitkeringen en ander bedrog behoren binnenkort tot het verleden.

De georganiseerde mensheid op een hoger plan, wie wil dat niet.

Na de afrondende digitalisering komt het afschaffen van contant geld dan is er geen zwarte werkster enz. meer mogelijk of er wordt betaald met baaltjes rijst o.i.d.

Het al maar verdergaande digitaliseren om het digitaliseren zal de mens opbreken; maar we hebben toch niets te verbergen?
Mian
Ik vraag mij af of je als burger ook bezwaar kunt indienen tegen deze digitalisering, immers digitalisering houd tevens in dat men nog meer controleerbaarder word en geen vrijheden meer heeft en daarnaast zullen er meer motieven komen voor hackers om gegevens te hacken, dus vraag ik mij af hoe veilig en betrouwbaar digitalisering daadwerkelijk is, als er een optie is om bezwaar in te dienen zal ik dit zeker gaan doen, of word dat straks onmogelijk? (= hernieuwde invoering van slavernij)
Advertentie