Advertentie
digitaal / Nieuws

Weinig zicht op naleving deadline bestemmingsplannen

Een aantal gemeenten meldt trots zijn bestemmingsplannen op tijd geactualiseerd en gedigitaliseerd te hebben. Maar hebben de andere dat ook voor elkaar?

08 juli 2013

Een aantal gemeenten meldt trots zijn bestemmingsplannen geactualiseerd en gedigitaliseerd te hebben voor de deadline op 1 juli 2013. Maar het ministerie van I en M zegt niet bij te houden of en hoe gemeenten aan deze Wro-verplichting voldoen.

Deadline 1 juli
Volgens de Wet ruimtelijke ordening (Wro) uit 2008 mogen bestemmingsplannen niet ouder dan tien jaar zijn en moeten ze voor 1 juli 2013 geactualiseerd en gedigitaliseerd zijn. Dat betekent orde scheppen in een lappendeken van vaak verouderde verzamelingen stukken in archiefordners en deze op een verantwoorde manier naar het digitale tijdperk brengen. De Zeeuwse gemeente Reimerswaal zegt het voor elkaar te hebben zonder bochtjes af te snijden. Reimerswaal concludeert uit contacten met andere gemeenten één van de eerste gemeenten van deze omvang te zijn die zonder het vaststellen van beheersverordeningen de deadline hebben gehaald. Zo'n beheersverordening is een 'lichter' arrangement, met minder inspraak en geschikt voor gebieden waar weinig ontwikkelingen te verwachten zijn. 

Ander instrument
"In onze contacten met andere gemeenten is gebleken dat er toch wel redelijk wat gemeenten zijn die beheersverordeningen hebben vastgesteld in plaats van bestemmingsplannen, om toch nog de leges te kunnen innnen op de omgevingsvergunningen", zegt Peter Driesprong, beleidsmedewerker ruimtelijke ordening bij de gemeente Reimerswaal. "Maar in gebieden waar er veel ontwikkelingen zijn, is een beheersverordening niet het juiste instrument." 

De Kamer van Koophandel (KvK) in Rotterdam waarschuwde vorig jaar dat de economische ontwikkeling van gemeenten in gevaar komt, als ze beheersverordeningen opstellen in plaats van bestemmingsplannen. Omdat daarmee de bestaande situatie wordt bevroren kunnen bedrijven dan niet uitbreiden, wat slecht is voor de economische ontwikkeling. De gemeenten in de regio Rotterdam, Dordrecht en Gouda kregen het advies om liever te kiezen voor derving van leges.

Geen overzicht

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu houdt geen overzicht bij van de mate waarin de bestemmingsplannen door gemeenten zijn geactualiseerd en gedigitaliseerd, zegt een woordvoerster. "Wel is ons bekend dat er de laatste tijd een flinke inhaalslag is gemaakt." Zij wijst erop dat de leges-sanctie van toepassing is als stok achter de deur. Gemeenten die niet aan de eisen voldoen zouden geen leges kunnen vragen voor omgevingsvergunningen in het betreffende gebied.

Wat leeft er
Het actualiseren en digitaliseren kunnen heel goed in één keer worden gedaan, zegt Driesprong, maar een grondige aanpak vergde veel werk. "In Reimerswaal is het een redelijk groot grondgebied wat geïnvenatirseerd moest worden. Wij hebben het bestemmingsplan buitengebied vanaf het begin goed aangepakt door alle agrariërs aan te schrijven en na te gaan wat er bij hun leeft, zodat we dat in één keer mee konden nemen. Daar zit heel veel tijd en moeite in en dat was de uitdaging."

Digitale aanpak
Het opstellen van een nieuw digitaal omgevingsplan kan net als voorheen door een stedebouwkundig bureau worden gedaan, zegt Driesprong. "Maar het verschil is dat de gemeente nu zo'n digitaal plan wel zelf op ruimtelijkeplannen.nl moet zetten, waarbij de validatie door de gemeente moet worden gedaan." Driesprong zegt dat Reimerswaal zich had voorgenomen om op het digitale vlak niet voorop te gaan lopen, maar er gaandeweg toch achter kwam dat een vergaande digitale aanpak toch makkelijker blijkt voor zowel interne medewerkers als de burger. "Het is voor iedereen toeganklijker; met één klik krijg je alle informatie en dat is een groot voordeel."

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Het ministerie heeft ook niet een taak hierin. Zoals het mionisterie zelf in her artikel aangeeft: de sanctie is helder. Natuurlijk, de gemeente bepaalt zelf of geen leges in welke situatie haalbaar is...Ik begrijp dat dit artikel een conclusie is.
Paul / projectleider
Ik zou zeggen dat dit onder de systeemverantwoordelijkheid van de minister I&M valt. Zo niet dan heeft een ministerie ook niet veel zin meer...
J. Derckx
waar voor de burger geen ruimte is voor een marge, er worden direct boetes gegeven en het kost altijd geld, krijgen de gemeentes dus de vrijheid om ongecontroleerd deze opdracht in eigen tempo uit te voeren. Dit kan leiden tot bevoordeling van partijen die nu geen leges hoeven te betalen. De gemeente en dus de burger mist achteraf het geld.
Remco Koenders / adviseur
Kleine aanvulling: actualisering moest voor 1 juli 2013. Digitalisering hobbelt er wat achteraan. De verplichting geldt daar alleen plannen die na 1 januari 2010 in procedure zijn gegaan.

Dat veel gemeenten er desondanks voor hebben gekozen ook plannen voor die datum geheel of gedeeltelijk (alleen een plancontour) te publiceren via ruimtelijkeplannen.nl is een groot goed. Verplicht is het echter niet.
Advertentie