Advertentie
digitaal / Nieuws

Waterschapshuis gaat in twee delen verder

Het Waterschapshuis, waarin de waterschappen samenwerken op ICT-gebied, gaat in twee aparte onderdelen verder. Dat laat ruimte voor waterschappen die een eigen aanpak voorstaan.

13 november 2013

Het Waterschapshuis, waarin de waterschappen samenwerken op ICT-gebied, gaat in twee strikt gescheiden onderdelen verder. Dat laat ruimte voor waterschappen die een eigen aanpak voorstaan.

Gartner-scenario
Eén onderdeel van Het Waterschapshuis (HWH) 2.0 gaat de resterende collectieve ICT-taken op zich nemen, waaronder de regie op standaarden, inkoop en advisering. Dat is overeenkomstig het door onderzoeksbureau Gartner voorgestelde (en door het HWH-bestuur overgenomen) scenario. Gartner voorzag echter ook een afstoting van de facultatieve taken naar individuele waterschappen of andere partijen zoals UvW of Rijkswaterstaat. Bij die facultatieve taken gaat het bijvoorbeeld om de (gezamenlijke) ontwikkeling van nieuwe systemen.

Geen afstoting
Het dagelijks bestuur en de stuurgroep HWH 2.0 van het Waterschapshuis kregen de laatste tijd echter toenemende kritiek van een aantal waterschappen. Zij vonden de scheiding tussen collectieve en facultatieve taken onduidelijk en wilden bijvoorbeeld ook regionale samenwerkingen binnen HWH kunnen organiseren. Om de keus tussen collectief en zaken zelf doen (of in regionaal verband) binnen HWH te houden en dus zoveel mogelijk waterschappen terwille te zijn is maandag besloten HWH als twee onderdelen verder te laten bestaan: collectief en facultatief.

Uitwerking
Het Waterschapshuis, dat sinds begin 2013 een gemeenschappelijke regeling is, zegt in de samenwerking extra aandacht te geven aan financiële en juridische aspecten. Men gaat nu verder kijken naar de aansturing en de begroting. De consequenties van deze nieuwe opzet moeten nog worden uitgerekend. De oorspronkelijke plannen voorzagen in een forse (en kostbare) inkrimping van 51 naar 19 FTE's.

Eén waterschap valt af
Het waterschap Hunze en Aa's, dat eerder al meldde uit het Waterschapshuis te zullen stappen, blijft bij die beslissing. De overige waterschappen blijven binnenboord.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie