Advertentie
digitaal / Nieuws

Waalre pakt ICT-toekomst op eigen wijze aan

Door een ontwikkelsamenwerking met adviesbureau Telegny en ICT-bedrijf Simac aan te gaan wil gemeente Waalre de ICT als de e-dienstverlening op orde krijgen.

28 november 2011

Geen ICT-samenwerkingsverband met andere gemeenten, geen grote ICT-uitbesteding, maar wel een 'ontwikkelsamenwerking' met een adviesbureau en een ICT-bedrijf. Zo wil het kleine Waalre in de komende drie jaar zowel de ICT als de e-dienstverlening op orde krijgen.

Druk

Net als andere gemeenten moet Waalre meer doen met minder, ook op ICT-gebied. Dus moet de ICT kostenefficiënter en moet diezelfde ICT nieuwe gemeentelijke taken ondersteunen, zoals het Klant Contact Centrum en andere zaken die in het Nationaal Uitvoeringsplan e-overheid en dienstverlening (NUP/i-NUP) zijn vastgelegd. De benodigde investeringen zijn voor een kleine gemeente (Waalre: 16.500 inwoners) eigenlijk niet meer individueel te dragen. Een samenwerkingsverband met andere gemeenten was 'niet voorhanden' en voor integrale uitbesteding blijken de interne processen en werkwijzen nog niet geschikt.

Niet op één lijn

Samenwerking binnen de bestaande 'A2-samenwerking' (met de gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard) kwam niet van de grond. "De andere drie wilden niet zo snel en wilden vooral hun ICT samenvoegen in een shared service center", legt I-coördinator Janine Ficheroux uit. "Wij wilden meer, maar een idee als het gezamenlijk aanschaffen van applicaties ging al zeer moeizaam." Ook de samenwerkingsverbanden Kempen-gemeenten, Equalit en Sittard-Geleen passeerden de revue, maar daavoor was Waalre een maatje te klein.

Coalitie

Nu gaat Waalre met ICT-bedrijf Simac en adviesbureau Telengy een 'vitale coalitie' aan waarbinnen men gedrieën werkt aan een concept dat over drie jaar kan worden uitbesteed aan de markt. Simac - overigens nieuw in gemeenteland - zorgt daarbij vooral voor het beheer en de uitvoering en neemt op 1 januari al de helpdeskfunctie over; Telengy (dat een aantal gecertificeerde e-adviseurs in dienst heeft) adviseert en ondersteunt. Het Bureau Inkoop en Aanbestedingen Zuidoost-Brabant (Bizob) adviseert over de constructie.

Ontzorgd

"We worden volledig ontzorgd. Werkplekken, i-NUP, cloud, over al die zaken hoeven we in de nieuwe situatie geen kennis meer in huis te hebben." De samenwerking wordt nadrukkelijk als 'cocreatie' en kennisdeling omschreven. "Ze gaan een product ontwikkelen dat te zijner tijd ook voor andere gemeenten geschikt is", aldus Ficheroux. Op vragen in de gemeenteraad over de samenwerking meldde de burgemeester dat vanaf 2015 de besparing op ICT-kosten ten minste 15 procent zal bedragen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Erik van der Steen / ICT adviseur
Waarom sluit Waalre niet aan bij D!mpact? Gaan ze allerlei bestaande oplossingen opnieuw zelf bedenken.
L. Koopman / Coördinator ICT
"We worden volledig ontzorgd. Werkplekken, i-NUP, cloud, over al die zaken hoeven we in de nieuwe situatie geen kennis meer in huis te hebben." tegenover 'De samenwerking wordt nadrukkelijk als 'cocreatie' en kennisdeling omschreven.'





----- we hoeven geen kennis meer in huis te hebben - en we noemen het kennisdelen... Ik snap het niet in ieder geval
Advertentie